HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Pentagon yanıtladı: PYD'ye verilen silahlar PKK'nın eline geçer mi?

Pentagon Sözcüsü Cook, PYD’ye verilen silahların PKK’nın eline geçmeyeceğinden emin olup olmadıkları sorusuna ‘Ortaklarımız bize bunu taahhüt etti, böyle devam edeceğini umuyoruz’ diye yanıt verdi.

Pentagon yanıtladı: PYD'ye verilen silahlar PKK'nın eline geçer mi?

Cook, Pazartesi günü basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

PYD'nin Suriye'deki silahlı kanadı YPG'nin başında bulunduğu Amerika destekli Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) verilen silahların PKK’nın eline geçip geçmediğine dair sorular için Cook, ‘ortaklarımız geçmeyeceğini taahhüt etti, buna bağlı kalmalarını bekliyoruz’ demekle yetindi:

'BU SİLAHLARIN PKK'NIN ELİNE GEÇMEYECEĞİNDEN NE KADAR EMİNSİNİZ?'

Al Jazeera'nin ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Cook, "DSG sözcüsü hafta sonu, ABD’nin tanksavar füzeleri verdiğini söyledi. Bunu doğrulayabiliyor musunuz?" sorusunu, "Özellikle böyle bir açıklama hakkında bilgim yok. Ama bildiğiniz gibi, DSG içinde araç ve askeri mühimmat verdiğimiz bazı gruplar var, özellikle Suriye-Arap Koalisyonu" şeklinde yanıtladı.

Sözcü Cook, "Bu tarz silahların, örneğin füzelerin PKK’nın eline geçmeyeceğinden ne kadar eminsiniz?" şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi:

"Bildiğiniz gibi, ortak kuvvetlerimize araç ve mühimmat sağlama kararı, bu ortaklarımızdan aldığımız taahhütlere dayanıyor. Ve sağladığımız askeri mühimmat ve gereçleri kontrol etmek gibi taahhütlerine bağlı kalmalarını bekliyoruz. Ortaklarımızı sadık kıldığımız taahhütler bunlar. Bunun böyle devam edeceğini umuyoruz."

TÜRKİYE YPG'YE VERİLEN SİLAHLARA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Cook, "Peki ABD’nin verdiği silah ya da mühimmatın Suriye’de farklı ellere geçtiğine dair bir bulgu var mı elinizde?" sorusuna da "Bunlar bize verilen taahhütler. Bu işlemin bir parçası. Bu taahhütlerine bağlı kaldıkları sürece, bu sebeple ortak güçlerle devam edeceğiz. Bu kesinlikle bizim beklentimiz" yanıtını verdi.

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin tepkisine sebep olunca ABD, bu desteği 2015 Ekim ayından itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG’ye katarak Demokratik Suriye Güçlerini oluşturdu. DSG’nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

‘ÖNCELİĞİMİZ IŞİD’LE MÜCADELE’

Cook, Dunford’un Ankara ziyareti ve SDG’nin başladığını duyurduğu Rakka’yı izole etme operasyonuyla ilgili Türkiye ile işbirliği yapmaya devam edeceklerini söyledi. YPG’nin Menbic’den çıkarılmasıyla ilgili soruları ise ‘önceliğimiz IŞİD’in temzilenmesi’ diyerek yanıtladı.

PENTAGON, DUNFORD'UN TÜRKİYE TEMASLARINI YORUMLADI: BAŞARILI

Öte yandan, ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dunford'un Pazar günü Ankara'ya yaptığı sürpriz ziyaret sırasında yapılan görüşmeler ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından "başarılı" olarak nitelendi.

Pentagon, sitesinde General Dunford'un Ankara'nın ardından Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarete dikkat çekildi. ANKA'nın servis ettiği habere göre, Suudi Arabistan için "dünyanın çok çalkantılı bir bölgesinde ABD'nin yakın bir müttefiki" ifadesi kullanılırken ABD Genel Kurmay yetkililerine atfen de "Kralığın bölgenin en büyük ve en iyi donatılmış orduya sahip ve iki ordu arasında fevkalade ilişkiler var" denildi.

Dunford'un Suudi Arabistan'daki görüşmelerinin gündeminde "İslam Devletine karşı operasyonların da olduğu belirtildikten sonra "General oraya (Arabistan'a) Türkiye'nin başkenti Ankara'da Türk askeri liderleriyle başarılı görüşmelerden ardında geldi" ifadesi kullanıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler