HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Peru'da yine başbakan değişti

Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala, Rene Cornejo'nun istifası üzerine Başbakanlığa Ana Jara'yı atadı. Jara, ülkede üç yıl içinde göreve gelen 6. Başbakan oldu.

LİMA (AA) Peru'nun "First Lady"si Nadine Heredia'ya yakın olduğu söylenen 46 yaşındaki Jara, yemin ederek görevine başladı. Jara'nın selefi Rene Cornejo, muhalif siyasetçi Victor Garcia Belaude'yi karalama kampanyası yürüttüğü suçlamaları üzerine istifa etmişti.

Bir televizyon programında Cornejo'nun bir yardımcısının, Belaude'yi itibarsızlaştırmak için eski bir hükümet görevlisine ödeme yaptığı iddiası ortaya atılmıştı. Belaude, iddia üzerine, "Muhalif milletvekillerine çamur atmak isteyen bir başbakana sahip olamazsınız" açıklamasını yapmış ve Devlet Başkanı Humala'nın buna izin vermemesi gerektiğini söylemişti.

Bunun üzerine Humala, olayla "doğrudan veya dolaylı" olarak bağlantısı bulunan herkesin görevlerinden istifa etmelerini istemişti.

Asıl mesleği avukatlık olan yeni Başbakan Jara, Heredia'nın başkanı olduğu Peru Milliyetçi Partisi'ni de kapsayan Gana Peru İttifakı'nın üyesi.

İspanyol El Pais gazetesi, kamuya açık etkinliklerde sıklıkla First Lady Heredia'nın yanında boy gösteren Jara'nın, Heredia'yı, muhalefetten yöneltilen, Kongre'de üst düzey görevlere getirilecek kişilerin atamalarına müdahale ettiği suçlamalarına karşı savunduğunu yazdı.

Ana Jara, göreve gelir gelmez kamu harcamalarını artırma ve yolsuzlukla mücadele çabalarını sürdürme sözü verdi.

Humala'nın atadığı ikinci Başbakan Oscar Valdez, 2012 yılında madencilik projesine 4,8 milyar dolar ödenek verilmesi tartışmaları sırasında, dördüncüsü Cesar Villanueva da yıl başında asgari ücret yasası konusundaki anlaşmazlık üzerine istifa etmişti.

Peru'da devlet başkanları bir dönem için beş yıllığına seçiliyor. First Lady'si Nadine Heredia'nın, 2016 yılında devlet başkanı seçiminde aday olabileceği yönünde spekülasyonlar bulunuyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler