HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Peşmerge ile PKK taarruza geçti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçleri PKK militanlarının da desteğiyle Kerkük’ün iki köyünü Musul’un da bir kasaba ve bir köyünü geri aldı.

Peşmerge ile PKK taarruza geçti

Peşmerge sabah aldığı iki köyden akşam çekilmek zorunda kaldı.

Suriye’nin Kobani kenti civarında çatışmalar sürerken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) silahlı gücü Peşmerge, Kerkük çevresinde IŞİD’in elindeki köyleri almak için dün operasyon başlattı. Peşmerge’nin bazı köy ve kasabaları geri aldığı iddia ediliyor.

Suriyeli Kürtlerin yaşadığı Kobani kentindeki çatışmalar 16 Eylül’den beri sürerken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri dün Irak’ın Musul ve Kerkük bölgesindeki terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerine yönelik geniş çaplı saldırı başlattı. Peşmerge’ye PKK militanlarının da destek verdiği öne sürüldü. Kerkük’ün Dakuk ilçesine bağlı köyleri IŞİD’den kurtarmak amacıyla yürütülen operasyonda Vahde, Adşaha ve Üzeyriye köyleri salı sabaha karşı 03.00’te top ve havan ateşi altına alındı. Dün Sabah 08.00’e kadar devam eden top atışlarının ardından Peşmerge güçleri, uçaksavar, roketatar ve makinalı tüfek kullanarak ilerlemeye başladı.

RABİA PEŞMERGE’DE

Peşmerge birlikleri Adşaha ve Üzeyriye köylerinin kontrolünü ele geçirdi. Vahde köyünü ise kontrol altına almak için operasyon devam ediyor. Musul’un Rabia kasabası ve Mahmudiye köyü de, Peşmerge tarafından IŞİD’in elinden kurtarıldı. Peşmerge Güçleri 8’inci Liva Komutanı Haşim Siteyi, bir süredir IŞİD’in elinde olan Rabia kasabasını tamamen kontrol ettiklerini söyledi. Kasaba geçtiğimiz temmuz ayının sonlarında IŞİD’in eline geçmişti. Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurd Hikmet de yaptığı açıklamada, Kobani kuşatmasını kırmak ve Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı YPG’ye yardım etmek amacıyla Suriye-Irak sınırı arasındaki Musul barajına yakın Zummar ile Rabia’da IŞİD militanlarına operasyon başlattıklarını belirtti.

4 KM ÖTEYE IŞİD BAYRAĞI

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), ABD öncülüğündeki koalisyonun son hava saldırılarının Kobani’nin doğu ve batısındaki köylerde konuşlu IŞİD militanlarını hedeflediğini bildirdi. Bu arada IŞİD, şehrin doğusundaki Kazıkan köyünün kontrolünü ele geçirdi. IŞİD militanları kente yaklaşık 4 kilometre uzakta olan köydeki bir evin çatısına da çıkarak örgütün bayrağını astı. Kobani’ye yönelik IŞİD’in havan toplarıyla iki gündür sürdürdüğü saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de yaralandı. Irak’ın diğer bölgelerinde de çatışmalar devam ediyor.

Türkmen bölgesi sakin

Irak Türkmen Cephesi (ITC) lideri Erşad Salihi, Irak dışında olduğunu, kendisine çatışmaların Türkmenlerin yoğun olmadığı yerlerde yaşandığı bilgisinin geldiğini söyledi. Dün bölgeye gitmeye hazırlanan Salihi, “Şu an için gelen bilgiler, çatışmaların Türkmen bölgelerinin dışında olduğu yönünde. Musul civarında da çatışma olduğu söyleniyor. Fakat telefonla sağlıklı bilgiye ulaşamıyoruz. Tam net bilgiye bölgeye ulaştıktan sonra sahip olacağız” diye konuştu. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler