HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Peşmerge saldırı emri bekliyor

Peşmerge ve Irak ordusu, günlerdir kuşatma altında tuttuğu IŞİD'in elinde olan Zumer ve Celevla bölgelerine ilerleme hazırlıklarının sürdüğünü ve saldırı emri beklediklerini duyurdu.

Peşmerge saldırı emri bekliyor

Peşmerge kuvvetleri günlerdir kuşatma altında tuttuğu Zumer ve Celevla bölgelerine ABD’nin hava desteğiyle birlikte ilerleme hazırlıklarının sürdüğünü açıkladı.

Al Jazeera muhabiri Emir Fendi’nin peşmerge kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Musul’un kuzeybatısında yer alan ve hâlâ IŞİD’in elinde olan Zumer bölgesi, topçu birliklerinin bombardımanı altında tutulurken ABD tarafından da havadan bombalanıyor.

Peşmerge komutanları, Zumer’e girmeye hazır olduklarını, ancak IŞİD’in yollara döşediği bombalardan dolayı ilerlemenin yavaş gerçekleştiğini söyledi.

IŞİD, Zumer’e yakın olan ve uzmanlara göre yaklaşık bir milyar varillik petrol rezervine sahip olan Ayn Zale petrol kuyusunu da elinde tutuyor.

Peşmerge güçlerinin Zumer’e ilerleyişi esnasında kasabanın kuzeyinde ele geçirdiği bölgeler arasında 15 petrol kuyusuna sahip olan Batna Dağı da var.

Celevla'da çatışmalar sürüyor

Bağdat’ın kuzeyinde bulunan Diyala eyaletindeki Celevla bölgesi de hâlâ IŞİD’in elinde ve Irakgüvenlik güçleri ve ona destek veren peşmerge güçlerinin kuşatması sürüyor.

Bir haftadan uzun süredir bölgeyi kuşatmış olan güçler ilerleme emrinin gelmesini bekliyor.

İran’a yakın olan Celevla bölgesi, Irak güçlerinin ve peşmergenin de havadan ve karadan bombardımanına maruz kalmıştı. Bölgelde bulunan siviller çatışmaların artmasının ardından başka bölgelere göç etmişti.

IŞİD Amirli’yi kuşatıyor

Al Jazeera’nin Bağdat muhabiri Jane Arraf’ın aktardığı bilgilere göre Irak ordusu, Selahaddin eyaletindeki Türkmen kasabası Amirli çevresindeki IŞİD kuşatmasını delmek amacıyla büyük çapta bir saldırıya hazırlanıyor.

Al Jazeera’ye konuşan Türkmenler, söz konusu operasyonun başarısız olma ihtimaline karşı kendileri ve aileleri için mezar kazmaya başladıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler kısa bir süre önce, kent sakinlerinin yaşadığı koşulların ciddi ölçüde kaygı verici olduğunu açıklamıştı.

Irak’taki kaos ortamı IŞİD’in peşmerge kontrolündeki Sincar, Mahmur ve Musul Barajı çevresini ele geçirmesinin ardından iyice tırmanmıştı.

Peşmerge kuvvetleri Mahmur’u ve Musul Barajı’nı IŞİD’den geri aldı.

Yüzlerce Ezidi'nin öldürüldüğü ve binlercesinin kaçmaya zorlandığı Sincar bölgesi ise IŞİD’in elinde.

ABD ordusu, IŞİD’e karşı savaşan peşmerge kuvvetlerine hava operasyonlarıyla destek veriyor.

(Kaynak: Al Jazeera)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler