HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Pierini: müzakerelerin askıya alınması en mantıklı senaryo

Ankara'daki AB Delegasyonu eski Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, Türkiye'nin teknik olarak şu anda AB'ye katılım sürecinin siyasi kriterlerini yeterince karşılamadığını savunabileceğini belirtti.

BRÜKSEL (ANKA) - Türkiye'deki olup bitenlerin AB ile ilişkileri nasıl etkileyeceğine ilişkin soru işaretleri sürerken Ankara'daki AB Delegasyonu eski Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, Türkiye'nin teknik olarak şu anda AB'ye katılım sürecinin siyasi kriterlerini yeterince karşılamadığını savunabileceğini belirtti. AB'nin hukuk üstünlüğü yeniden tesis edilinceye dek katılımı müzakerelerini askıya almasının "en mantıklı senaryo" olacağını ifade eden Pierini buna karşın AB'nin seçim sonrası döneminde ne olacağını görmek için beklemeyi tercih etmesini "daha olası senaryo" olarak görüyor.

Marc Pierini halen görev yaptığı düşünce kuruluşu Carnegie Europe tarafından yayımlanan geniş makalesinde Türkiye'deki siyasi sahnenin Aralık ortasından bu yana yolsuzluk suçlamalarıyla çalkalandığını, krizin olası etkilerinin sandık siyasetinin ötesine gittiğini, ülkenin ekonomik ve uluslararası çıkarlarının tehdit altında bulunduğunu savunuyor.

Türkiye'de yaşanan krizin ve hukuk üstünlüğünün erozyona uğramasının ülkenin uluslararası itibarına zarar verdiği, Mısır, Irak ve Suriye gibi ülkelerde bir model olarak gösterilen Türkiye'nin artık adeta önemsiz bir konuma kaydığı görüşünü dile getiren Pierini, "Teknik olarak şu an itibariyle ülkenin artık AB'ye katılım sürecinin siyasi kriterlerini yeterince karşılamadığını savunabilir" diye düşünüyor.

Büyükelçi Pierini, Türk siyasi sahnesinde "görünürdeki eğilimlerin hukuk üstünlüğünün daha da kötüleşeceğine işaret ettiğini belirtikten sonra "AB'nin kılıca kılıç deme kararını verip katılım müzakerelerinin kurallarına göre Türkiye'nin temel özgürlüklerini ortadan kaldırdığını, kuvvet ayrılığının kilit unsurlarının hemen hemen tümünü yok ettiğini ve otoriter eğilimlerin AB ile bağdaşmadığını açıklaması olasılığı bulunuyor" diyor.

"Bunun sonucunda AB, hukuk üstünlüğü yeniden tesis edilinceye dek 2014 yılının sonunda katılımı müzakerelerini askıya alması olasılığı var" diyen Pierini, böyle bir karar alınmasını "Katılım müzakerelerine ilişkin olarak karşılıklı olarak üzerinde mutabık kalınan kuralların ışığında en mantıklı senaryo" olarak görüyor.

Buna karşın Pierini, AB'nin üye devletlerinin ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla ve Türkiye'nin Kıbrıs, Suriye, Irak gibi bölgedeki birdizi hassas meseledeki rolü göz önünde tutarak "seçimlerin sonucunu beklemeyi tercih etmesini ise "belki daha olası senaryo" olarak niteliyor.

Ancak, Türkiye'nin Batılı ülkelerdeki hukuk üstünlüğüne benzer bir sisteme döneceği güvencesinin olmadığını da ifade eden Pierini, "Belki Türkiye, dönülmez biçimde "Rus modeli'ne doğru kayabilir" kaygısını dile getirdiği makalesinde yinedış politikada en kötü sonucunun her zaman kesin bir şey olmadığına dikkat çekerek şu sözlerle noktalıyor:

"Kesin olan bir şey ise, Türkiye'nin istikrarı, ekonomik başarıyı ve diplomatik saygınlığı tesis etmek 10 yılı aşkın bir süreye ihtiyacı oldu. Ama zor kazanılmış imajı paramparça etmek için 2013 ve 2014'de birkaç hafta yetti.Delikten çıkmak uzun bir zamanı alacak ve sancılı olacak" sözleriyle noktalıyor."

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler