HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PKK, Suriyeli muhaliflere saldırıyor iddiası

Suriye'de Beşar Esat karşıtı göstericilere PKK'nın Suriye'deki örgütlenmesi olan PYD taraftarlarının saldırdığı öne sürüldü.

PKK, Suriyeli muhaliflere saldırıyor iddiası
Suriye'nin Halep kenti yakınlarında bulunan Afrin İlçesi'nde geçen Cuma günü düzenlenen ve çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Beşar Esat karşıtı göstericilere, PKK'nın Suriye'deki örgütlenmesi olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) taraftarlarının saldırdığı ve 50 kişiyi yaraladığı öne sürüldü.
[** **](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/pkk-esad-muhaliflerine-saldirdi-50-kisinin-yaralandigi-iddia-ediliyor/9561/242751/)
Kürt internet sitelerinde yayınlanan görüntülerde ise, Suriye'de Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı ve Suriye asker ve polislerinin görünmediği il ve ilçelerde, ellerinde sopalarla gezen ve PKK ile Abdullah Öcalan lehine sloganlar atan yüzü maskeli PYD'li gençlerin görüntüleri yer aldı.
Suriye'nin Hama Kentinde 2 Şubat 1982 yılında dönemin lideri Hafız Esat tarafından gerçekleştirilen ve yaklaşık 20 bin kişinin yaşamını yitirdiği katliamın 30 yıldönümünde, ölenlerin anılması ve Esat yönetiminin protesto edilmesi amacıyla ülkenin bir çok yerinde geçen cuma günü gösteriler düzenlendi. Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (Kurdaxi) komitesi tarafından 'Hama'dan özür dileme cuması' adı altında düzenlenen yürüyüşe ellerinde Abdullah Öcalan posterleri ve PKK'nın Suriye'deki örgütlenmesi olan liderliğini Salih Müslim'in yaptığı Demokratik Birlik Partisi (Partiya Yekitiya Demokrat-PYD) flamaları taşıyan kişiler tarafından müdahalede bulunuldu.
**ELİ SOPALI PYD'LİLER, 50 KİŞİYİ YARALADILAR İDDİASI**
Avestakurd internet sitesinin Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (Kurdaxi)'ye dayandırarak verdiği bilgilere göre, yüzleri maskelerle kapalı olan, ellerinde sopa ve bıçak bulunan ve Abdullah Öcalan lehine slogan atan kişiler, Beşar Esat aleyhinde yürüyen göstericilere rastgele saldırdı. Saldırıda Suriye Kürt Özgürlük Partisi politbüro üyesi Ebdirahman Bave Kawa'nın da aralarında bulunduğu 3'ü ağır 50 kişinin yaralandığı öne sürüldü. Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi Kurdaxi komitesi tarafından yapılan açıklamada, olayların daha da büyümemesi için yürüyüşün sona erdirildiği bildirildi.
**'KÜRTLERİ TEHDİT EDİYORLAR'**
PKK'nın Suriye'deki örgütlenmesi olan PYD taraftarlarının silahlanarak, Kürtlerin Suriye'deki gösterilere katılmaması için yolları kapatarak kimlik kontrolleri yaptıkları, halkı tehdit ettikleri öne sürüldü. Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi yetkilileri, gösterilere Suriye polis ve askerlerinin müdahalede bulunmamasına rağmen, PYD'lilerin sopa bıçaklarla saldırıda bulunduğunu söyledi.
Kuzey Irak'ın Erbil Kenti'nde düzenlenen ve IKDP lideri ve Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin de konuşma yaptığı Suriye Kürtleri Diasporası Kongresine PKK'nın Suriye örgütlenmesi olan Demokratik Birlik Partisi katılmamış ve eleştiride bulunmuştu. Bunun üzerine Kürt Bölge Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, PYD'nin toplantıya çağrılmadığıyla ilgili iddia yalanlanarak, "PYD’nin açıklaması ve mesajları bize Devlet Bahçelinin açıklamalarını hatırlatıyor ve Kürt karşıtlığıyla beslenen (Bahçeli yaklaşımı) ile aynı üslup aynı yaklaşım ile aynı zihniyeti kullanılıyor" denilmişti.
**SOKAKLARDA ELLERİNDE SOPALARLA GÖVDE GÖSTERİSİ**
Suriye'de PKK'nın desteklediği PYD dışındaki diğer muhalif Kürt hareketleri, PYD'yi Suriye'de gösterilerin bastırılması için Beşar Esat yönetimiyle birlikte hareket ettiği için suçluyor. Medyakurd internet sitesinde Suriye'nin Halep ve Efrin kentlerinde ellerinde sopalarla dolaşarak halka gözdağı veren, Öcalan ve PKK lehine slogan atan yüzleri maskeli gençlerin görüntüleri yayınlanıyor. Hiç bir Suriye asker ve polisinin bulunmadığı sokaklarda adeta gövde gösterisi yapan PYD'liler, otoritenin kendileri olduğunu ve kendilerinin bilgisi dışında kimsenin hareket etmemesini istediği iddia ediliyor.
**RUSYA BAYRAĞI ÜZERİNDE YÜRÜDÜLER**
Bu arada Mardin'in Nusaybin İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Kamışlı kasabasında düzenlenen gösteride, çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu göstericiler, Beşar Esat yönetimine destek veren Rusya'yı kınamak amacıyla yere serdikleri metrelerce uzunluğundaki Rusya bayrağı üzerinde yürüyüş yaptı. Mediakurd internet sitesinde yer alan görüntülerde, sokaklara serilen metrelerce uzunluğundaki Rusya bayrağı üzerinde yürüyenler Rusya aleyhinde sloganlar atıyor, bayrağa ayakkabılarını siliyor.
DHA


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler