HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Priscilla Chan ve eşi Mark Zuckerberg 21. yüzyılın sonuna kadar tüm hastalıkların sonunu getirmeye hazırlanıyor

Facebook CEO'su bu sefer bilişim sektörünün dışına adım atıyor. Fakat çok anlamlı bir adım!

Priscilla Chan ve eşi Mark Zuckerberg 21. yüzyılın sonuna kadar tüm hastalıkların sonunu getirmeye hazırlanıyor

Ali Halit Diker / Mynet Haber

Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan San Fransisco 'da gerçekleşen bir basın toplantısında 2100'den önce tüm hastalıkların iyileştirilmesi, önlenmesi ya da kontrol altına alınabilmesi adına önümüzdeki 10 yıl içinde 3 milyar dolar bağışlayacağını açıkladı.

İnsan, dünyanın en kalabalık ve hareketli sosyal medya platformunun kurucusu olunca ister istemez tüm dünyanın gözü de o insanın üzerinde oluyor. Zuckerberg'in, zaman zaman Facebook'un yönetimi ile ilgili bazı eleştiri oklarına hedef olsa da hayırseverliği sayesinde aldığı övgülerin de hakkını vermek gerek. Facebook CEO'su ve eşi 2013 yılında 18 milyon Facebook hissesini (yaklaşık 970 milyon Dolar) Silikon Vadisi Sosyal Yardım Vakfı (Silicon Valley Community Foundation)'na bağışlayarak En Hayırsever Amerikalılar Listesi'nde zirveye oturmuştu.

Bebek geldi ve hayırseverlik yeni bir boyuta taşındı

Geçtiğimiz yıl Priscilla Chan ve eşi Mark Zuckerberg'in bir kızı dünyaya geldi. Bebeklerinin ismini Max koyan çift bunu, tabii ki bir Facebook paylaşımı ile duyurdular. Çiftin tek duyurusu küçük Max'ın dünyaya gözlerini açması da değildi üstelik. Zuckerbergler çocuklarının yaşamı boyunca Facebook hisselerinin %99'unu -evet, yanlış yazmadığımıza emin olabilirsiniz- gelecek jenerasyonlara daha iyi bir dünya bırakmak adına bağışlayacaklarını açıkladı.

Bu arada Facebook hisselerinin %99'u 45 MİLYAR DOLAR gibi bir meblağa denk geliyor.

İyi, güzel ama nasıl?

Çift, bebekleri dünyaya geldikten sonra Chan Zuckerberg İnsiyatifi adında bir hayır kurumu girişiminde bulundu. Yaşadıkları süre boyunca bu girişime 45 milyar Dolarlık fon bağışlayacağını açıklayan çiftin, şu ana kadar bunu nasıl yapacakları konusunda kamuyu pek bilgilendirdikleri söylenemez. Geçtiğimiz yıl, biri Afrika'da biri de Hindistan'da faaliyet gösteren iki eğitim startup'una yatırım yapmalarının dışında bir hareketlilik gözlemlenmedi.

Chan, hedeflerinin çok uç noktalarda olduğunu kabul ediyor. “Dünyada hiçkimsenin hastalanmayacağı sözünü vermiyoruz” diyen Chan hastalıklara bugüne kıyasla yok denecek kadar az rastlanacağını vurguluyor.

San Fransisco'daki etkinlikte bir sunum yapan Chan ve Zuckerberg uzun vadeli planları hakkında bilgi verdi.

Zuckerberg sunumda amaçlarının

- bilim insanları ve mühendilerin bir arada çalışması,

- ar-ge çalışmalarını hızlandıracak teknoloji ve araçların üretilmesi

- ve dünyanın her yerinde bilimsel araştırmaları daha fazla destekleyecek fonlar kurulması olduğunu açıkladı.

Chan ise Biohub adında 600 milyon Dolar yatırımla oluşturulan araştırma merkezinden bahsetti. Biohub'un iki temel çalışma alanı olacak.

İlki Cell Atlas (Hücre Atalsı): İnsan bedenindeki organların çalışmalarını düzenleyen hücrelerin bir haritası.

İkincisi Infectious Disease Initiative (Bulaşıcı Hastalık İnsiyatifi): Zika, HIV, Ebola gibi bulaşıcı virüslerin önlenmesine yönelik aşı çalışmaları.

Uzmanlar ne diyor? Çiftin hedefleri gerçekçi mi?

BBC Teknoloji editörü Leo Kelion'un haberinde görüş aldığı Kent Universitesi (İngiltere) Filantropi Merkezi Müdürü Dr. Beth Breeze çocuk doktoru olan Chan ve Zuckerberg'in güvendiği insanlarla çalıştığını ve çiftin doğru yerlere yatırım yapacağına inandığını bildiriyor.

Facebook ile bireysel iletişim alışlkanlıklarımızı değiştirerek çok büyük bir toplumsal dönüşüm sağlayan Zuckerberg, bu sefer eşinin yanında bambaşka bir alanda insanlık için faydalı bir şey yapmanın peşinde. Çiftin hayalleri çok uçuk görünse de bundan 20-30 yıl önce bilimkurgu eserlerinde rastladığımız ve bugün bir kısmının çok daha ilerisinde olduğumuz teknolojilere “yok canım” diyorduk... Artık en uçuk hayalgücüne bile verdiğimiz tepki: "

neden olmasın!"

Çünkü dünyada hastalık kalmayacak, tüm çocuklar ve insanlar eşit ve adaletli bir dünyada yaşayacaksa... neden olmasın!

Kaynaklar: bbc.com, wired.com [1], [2]

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler