HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Putin'den Erdoğan'a Türk Akımı telefonu: Borular döşenmeye başladı

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Anapa kentinde Türk Akımı doğalgaz boru hattının parçalarını birleştirme çalışmalarını takip eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak derin sulardaki boru döşeme işlemine başlandığını söyledi. Putin, Erdoğan'a Rusya gazını Türkiye üzerinden Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine sevk etmeye hazır olduklarını da söyledi.

Putin'den Erdoğan'a Türk Akımı telefonu: Borular döşenmeye başladı

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Anapa'da Türk Akımı'nın inşaatını gerçekleştiren 'Pioneering Spirit' adlı boru döşeme gemisini ziyaret eden Putin, Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde boru döşeme faaliyetlerinin başladığını ifade etti.

'TÜRK-RUS İŞBİRLİĞİ, DİĞER ÜLKELERLE İŞBİRLİĞİNDEN ÇOK DAHA YÜKSEK SEVİYEDE'

Görüşmede, Türk Akımı'nın inşasını öngören anlaşmanın henüz eylül ayında imzalandığını anımsatan Putin, "7 aylık bir sürenin ardından inşa çalışmaları başladı. Türk-Rus işbirliğinin seviyesi, birçok ülkeyle olan işbirliği seviyesinden çok daha yüksek. Diğer ülkelerle yapılan çalışmalarda idari onay alma süreci yıllarca devam ederken, Türkiye ile bu süreçleri birkaç ay içinde tamamlıyoruz. Elbette bu, bizzat verdiğiniz doğrudan destek sonucunda gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA GAZ SEVK ETMEYE HAZIRIZ'

Putin, Erdoğan'a Rusya gazını Türkiye üzerinden Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine sevk etmeye hazır olduklarını da söyledi. Rus lider, "Eğer partnerlerimiz talep ederse, Güney ve Güneydoğu Avrupa'ya gaz sevk etmeye hazırız. Gördüğümüz kadarıyla da partnerlerimizin ilgisi var. Sizin çıkarlarınızı da layıkıyla koruyacağımız konusunda sizi temin ederim. Zira bu konuda çıkarlarımız örtüşüyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım Projesi'nin ülkeler için hayırlara vesile olmasını diledi. "Siz değerli dostumun şahsında törende hazır bulunanlara bu tarihi projeye emek verenlere ve Rus halkına en kalbi selamlarımı sunuyorum. Sizleri de sevgi ile selamlıyorum" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

'RUSYA, SAHİP OLDUĞU GENİŞ DOĞALGAZ KAYNAKLARI VE GÜÇLÜ ALTYAPISI İLE BÖLGEDE ÖNEMLİ BİR ENERJİ AKTÖRÜ'

"Bu projeler, ekonomik ve siyasi ikili ilişkilerimiz açısından da karşılıklı bağımlılığı tesis eden ve ilişkilerin sigortası olan müstesna bir yere sahip. Başta doğalgaz projeleri olmak üzere ülkelerimiz arasındaki enerji projeleri yaklaşık 30 yıldır enerji arz güvenliğimizin önemli ve güvenilir bir parçasıdır. Rusya, sahip olduğu geniş doğalgaz kaynakları ve güçlü altyapısı ile bölgede önemli bir enerji aktörüdür. Aynı zamanda Rusya Federasyonu, enerji alanında ülkemizin de güvenilir ve istikrarlı bir ortağıdır. Biz bu ortaklığı, daha da geliştirme, dostluğumuzu daha da kuvvetlendirme konusunda kararlıyız. Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve TürkAkım gibi yakın gelecekte tamamlanması beklenen büyük çaplı projelerle inşallah dostluğumuz perçinlenecektir."

'BUGÜNLERE KOLAY GELİNMEMİŞTİR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Türk Akım olmak üzere, yürütülen projelerin son dönemde her alanda gelişen ilişkilerin adeta sembolü olduğunu vurguladı. Türk Akım Projesi için büyük emek harcandığını aktaran Erdoğan, "Bugünlere de kolay gelinmemiştir" dedi.

Proje için ilk adımın 10 Ekim 2016 tarihinde İstanbul'da imzalanan hükümetler arası anlaşma ile atıldığını hatırlatan Erdoğan, "Tabii siz değerli dostumun bu proje kapsamında büyük emeği, büyük katkısı olduğunu da bu vesileyle ayrıca ifade etmek isterim" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, "Türk Akımı sayesinde halihazırda Batı Hattı ve Mavi Akım Hattı üzerinden ülkemize gelen Rus doğalgazının herhangi bir ülkenin iletim sistemine bağımlı olmadan doğrudan Türkiye'ye iletilmesi sağlanacaktır. Türk Akımı Projesi, enerjinin uluslararası ilişkilerde bir çatışma sebebi değil, barış için birleştirici bir araç olması gerektiğini savunan dış politikamızın ve kazan-kazan anlayışımızın güzel bir sembolüdür" diye konuştu.

'BU PROJE, TARİHİ NİTELİKTEDİR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün aynı geminin üzerinde bir arada olmayı da çok arzu ettiğini belirterek, "İleride başka vesilerle yine bu birlikteliği gerçekleştiririz" dedi.Erdoğan, şöyle konuştu:

"Çünkü bu proje, tarihi niteliktedir. Kapsamlı bir çalışmanın ürünüdür. 2 bin 200 metre derinlikte sondaj yapılacak olan bu adım, gerçekten çok çok önemli bir vasıf ve dünyanın ilki. Bununla birlikte ben bu projenin de ötesine geçeceğimize yürekten inanıyorum. Değerli dostum, sizinle bizim ortak bir özelliğimiz var. Bizler, çıtayı yükseltmeyi seven liderleriz. Zira ülkelerimizin, insanlarımızın ve ortak coğrafyamızın daha iyisini hak ettiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde, çok daha kapsamlı, çok daha büyük projelere de birlikte imza atacağız. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. TürkAkım Projesi'nin, bu alanda girişimlerimizin ülkelerimize ve bölgemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum."

Erdoğan, şu bilgileri paylaştı: "Akkuyu ile ilgili olarak Türk özel sektörü, geçenlerde Moskova'da, malum, imzaları attılar. Şimdi Çin tarafını da bekliyoruz. Onlar da geçenlerde geldiler, Türkiye'de kendileriyle ben de görüştüm. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda onlar da bu işi bitirecekler. Böylece Akkuyu'yu da hızlandırma fırsatını bulmuş olacağız."


En Çok Aranan Haberler