HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Putin'den son dakika Türkiye'yle ilgili kritik açıklama

Rusya Devlet Başkanı Putin'den Suriye konusunda bir açıklama geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin Suriye konusunda Türkiye ile aynı görüşte oldukları pek çok konu bulunduğunu söyledi. Putin, 'Türkiye ile aynı görüşte olduğumuz birçok konu var. Türkiye ile kilit konularda anlaşamasaydık ne Suriye'de ateşkes sağlanabilirdi ne de çatışmasızlık bölgeleri anlaşması yapılabilirdi' diye konuştu.

Putin'den son dakika Türkiye'yle ilgili kritik açıklama

Putin, St. Petersburg'da Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmalarında S-400 füze savunma sistemi konusunu görüştüklerini aktardı.

TÜRKİYE'YE S-400 SATIŞI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye geliştirilmiş S-400 karadan havaya füze sistemi satmaya hazır olduklarını söyledi.

TASS haber ajansının aktardığına göre St Petersburg'da Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşmesi sonrası Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmelerinde bu meselenin de gündeme geldiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmalarında S-400 füze savunma sistemi konusunu görüştüklerini anlatarak, "Ancak bu sistemleri henüz ülke dışında üretmedik. Bugün Hindistan Başbakanı ile nasıl ve hangi şartlarda üreteceğimizi görüşeceğiz. Süreç, teknoloji ve personel yetiştirilmesi açısından büyük bir hazırlık gerektiriyor. Ancak mümkün olmayan hiçbir şey yok. Bu modern sistemlerin sevkiyatı konusuna tekrar döneceğiz. Bu sistemlerin etkili olduğunu hem Rus hem de Türk askeri yetkilileri biliyor." dedi.

Öte yandan, Putin 'Türkiye ile kilit konularda anlaşamasaydık ne Suriye'de ateşkes sağlanabilirdi ne de çatışmasızlık bölgeleri anlaşması yapılabilirdi' ifadelerini kullandı.

"SURİYE'NİN BÖLÜNMESİNDE ROL MODEL OLMASIN"

Öte yandan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı,"Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin kurulmasında da bazı endişeler oluşuyor. Bu bölgelerin gelecekte Suriye'nin bölünmesinde rol model olmaması lazım. Aksine bu bölgelerin, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması ve gelecekteki siyasi diyaloğa örnek teşkil etmesi gerekiyor" dedi.

"TÜRKİYE'NİN PKK KONUSUNDAKİ ENDİŞELERİNİ BİLİYORUZ"

Diğer yandan Putin, Türkiye'nin terör örgütü PYD/PKK konusundaki endişelerini bildiklerini belirterek, "Bu konularda yapıcı bir çalışma yürütmeye özen gösteriyoruz" dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı AKP milletvekili Yusuf Beyazıt, Rus haber ajansı Sputnik'e yaptığı açıklamada, S-400 füze sisteminin Türkiye'nin lehine olacağını söyledi.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini satın alması mümkün mü? Economist: Türkiye ve Rusya'nın dostluğu NATO'yu kaygılandırmalıMilli Savunma Bakanı Işık: Rusya ile S-400 konusunda nihai aşamaya geldik

Beyazıt, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rus lider Putin ile görüşmesinden sonra S-400 uzun menzilli füzelerle ilgili görüş birliğine vardığını belirtti ve "Henüz imza aşamasında değil" dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Nisan ayında Rusya ile S-400 görüşmelerinin nihai aşamaya geldiğini dile getirmişti.

Türkiye 2015'te Çin'in kazandığı bir uzun menzilli füze ihalesini iptal etmişti.

Yaklaşık 3 milyar 400 milyon dolar tutarındaki anlaşma, Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesiydi ve ABD ile diğer Nato üyesi ülkeleri endişelendirdi.

Türkiye daha sonra kendi füze sistemini geliştirmeyi düşündüğünü açıkladı ancak Rusya'dan S-400 füzeleri alımı gündeme geldi.

Nato, Rusya'nın S-400 füze savunma sisteminin, Nato sistemleriyle uyumlu olmaması nedeniyle Türkiye'nin bu yönde adım atmasının ittifak için olumsuz olacağını dile getiriyordu.


En Çok Aranan Haberler