HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PYD lideri Salih Müslim: Cenevre'ye davet edilmedik

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Cuma günü Cenevre'de yapılması planlanan Suriye ile ilgili barış görüşmelerine davet edilmediklerini söyledi.

PYD lideri Salih Müslim: Cenevre'ye davet edilmedik

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Demokratik Birlik Partisi Eş Başkanı, bu hafta Cenevre'de yapılması planlanan Suriye ile ilgili barış görüşmelerine davet edileceklerini söylemişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, PYD’nin davet edilmesi durumunda zirvenin boykot edeceğini söyledi. Bunun üzerine PYD Eş Başkanı Müslim ise, Cenevre’de yapılacak Suriye zirvesi için kendisine davet gelmediğini açıkladı.

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Müslim, "Davet edileceğiz. Ancak hangi konumda olacağımızı hala bilmiyoruz" sözlerini söylemişti. Bir açıklama daha yapan Müslim, Suriye'deki krizin çözümü amacıyla Cuma günü BM'nin arabulucuğunda Cenevre'de yapılacak görüşmelere katılmak için herhangi bir davet almadığını söyledi.

Müslim, ayrıca herhangi bir Kürt temsilcinin de davet aldığına yönelik bir bilgisi de bulunmadığını belirtti.

Rusya, PKK'nın Suriye'deki kolu olarak görülen PYD'nin muhaliflerin delegasyonuna dahil edilmesini talep ediyordu. Türkiye ve Suudi Arabistan'ın desteklediği Sünni Arap muhalifler ise PYD'yi Cenevre'de görmek istemiyor.

TIKLAYIN - DAVUTOĞLU: CENEVRE'DE PYD DEĞİL, SURİYELİ KÜRTLER OLMALI

PKK, Türkiye'nin yanı sıra Batılı ülkelerin de "terör örgütleri" listesindeyken, PYD'nin silahlı kanadı olarak görülen YPD, Suriye'nin kuzeyinde ve kuzeydoğusunda geniş bir bölgeyi kontrol altına alarak, IŞİD'e karşı ABD liderliğinde oluşturulan uluslararası koalisyonun önemli bir müttefiğine dönüşmüş durumda.

Muhaliflerin katılımı şüpheli

Suriyeli muhalifler ABD'nin, ülkelerindeki krizin çözümü için "kabul edilemez" olarak gördükleri Rusya ve İran'ın pozisyonlarına yaklaşmasından şikayetçi.

Muhalifler Cenevre görüşmelerine katılıp katılmamaya, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaptıkları toplantıda karar verecek.

PYD'nin katılımına karşı çıkan muhalifler Cenevre'deki görüşmelere katılmak için, Suriye rejiminin ve müttefiklerinin bombardımanlarına ve ablukalarına son vermelerini de talep efiyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler