HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PYD’li Müslim’in daveti gündemde

Suriye barış görüşmeleri dün Cenevre’de yapılacaktı. Ancak müzakere heyetlerine kimlerin dahil olacağı konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle görüşmeler 29 Ocak Cuma gününe ertelendi.

PYD’li Müslim’in daveti gündemde

Toplantıya, Türkiye’nin ‘terör örgütü’ olarak kabul ettiği PYD’nin lideri Salih Müslim’in de davet edileceği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin geleceğini şekillendirecek Cenevre toplantısının, cuma günü yapılacağını açıkladı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “Cenevre’de görüşmeler 29 Ocak’ta başlayabilir. Görüşme davetiyelerini bugün göndereceğim” dedi. Toplantıya, Türkiye’nin “terör örgütü” olarak kabul ettiği PYD’nin lideri Salih Müslim’in de davet edileceği belirtiliyor.

Cenevre toplantısı, heyet listelerindeki anlaşmazlık ve “güven artırıcı önlemlere” ilişkin uzlaşmaz nedeniyle dün yapılamamıştı. BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, dün yaptığı açıklamada, Cenevre’de heyetlerin ikili müzakerelerde bulunmayacağını, müzakereciler aracılığıyla görüşmelerin yapılacağını söyledi. Görüşmelerin ilk aşamasının 2-3 hafta süreceğini belirten De Mistura, “Öncelik ateşkes, insani yardımların ulaştırılması ve DAEŞ tehdidinin bertarafı olacak. Davet edilecekler konusunda birçok farklı görüş var. Tartışmalar birçok başkentte yürütülüyor. Cenevre- 2’de olanların tekrarlanmaması için bu kez davetliler konusunda çok dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Başladığımızda doğru adımla başlamak istiyoruz” dedi.

Mistura, Suriye’de savaşan gruplardan hangilerinin davet edileceği konusunda ise “Kimlerin terörist sayılıp sayılmayacağına ilişkin görüşmeler sürüyor. Benim için terörist tanımı BM Güvenlik Konseyi’nin tanımlamalarına dayanıyor. Onlar da şimdilik DAEŞ ve Nusra gibi görünüyor” açıklamasını yaptı. Görüşmelerin içeriği konusunda ise “Gündem geniş çaplı bir ateşkes, DAEŞ ile mücadele ve insani yardımlar olacak. 29 Ocak’ta başlayacak Gündem 6 aylık bir siyasi süreci kapsayacak. Bu Cenevre 3 değil” bilgisini verdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler