HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Reina saldırısı hakkında neler biliniyor?

Güvenlik güçlerinin ve hükümetin önceliği saldırganın yakalanması olmuş durumda. Hayatını kaybeden 39 kişinin 38'inin kimliği belirlendi. Pek çok ülkeden kınama ve dayanışma mesajı geldi.

Yılbaşının ilk saatlerinde İstanbul'un Ortaköy semtinde bulunan Reina gece kulübüne düzenlenen silahlı saldırıda 39 kişi hayatını kaybetti.

4'ü ağır, 69 kişinin de yaralandığı olayda ölenlerin arasında yabancılar da bulunuyor.

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

1 Ocak 2017, saat 01.15 sularında, Reina gece kulübüne gelen silahlı bir kişi, önce kulübün girişindeki bir polisi ve bir sivili öldürdü.

Ardından gece kulübüne giren saldırgan, 500 ila 600 kişinin bulunduğu mekanda ateş açmaya başladı.

Görgü tanıkları saldırganın tek kişi olduğunu, sırtında bir sırt çantasıyla gece kulübüne girip ateş açtıktan sonra kaçtığını anlattı.

BBC'ye konuşan görgü tanığı İsmail Çelebi, ""İçeride arkadaşlarımla birlikteydim. Bir ara, arabamı kontrol etmeye gittim. İlk başta sesleri duyunca intihar saldırısı sandım. Sonra silahlı saldırı olduğunu anladım. Geri döndüğümde, yüzlerce insan üst üste yığılmıştı. Çığlık atıyorlardı, ağlıyorlardı. Arkadaşlarımı aramak istedim, ama herkes birbirini ezerek dışarı çıkmak için koşuyordu" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ise saldırganın silahını olay yerinde bırakarak kargaşadan yararlanıp kaçtığını söyledi.

Doğan Haber Ajansı'nın emniyet yetkililerinden aldığını aktardığı ve Reina'daki saldırıyı düzenleyen kişiye ait olduğu sanılan güvenlik kamerası görüntüsü. Saldırganın silahını olay yerinde bırakarak kaçtığı sanılıyor.

SALDIRIYI KİM DÜZENLEDİ?

Şu ana kadar saldırıyı üstlenen bir örgüt bulunmuyor.

Saldırının gerçekleşmesinin ardından gelen ilk haberlerde birden fazla silahlı saldırgan olduğu yönünde haberler gelmişti.

Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tek bir saldırganın gece kulübünde ateş açtığını ifade etti.

Bir diğer iddia ise saldırganın Noel Baba kıyafetiyle gece kulübüne girdiği yönündeydi.

Başbakan Yıldırım bu iddiaların da doğru olmadığını açıkladı.

Reina saldırısının failinin yakalanması için geniş çaplı bir operasyon başlatılmış durumda.

Doğan Haber Ajansı (DHA), İstanbul Emniyeti'nin saldırıyı düzenleyen kişiye ait bir görüntüsünü basınla paylaştığını aktararak bir güvenlik kamerası görüntüsünü yayınladı.

DHA haberinde fotoğraf için 'Saldırgana ait polisin elindeki en net fotoğraf' deniyordu.

HAYATINI KAYBEDENLER KİMLERDİ?

Saldırıda ölen 39 kişinin 38'inin kimliğinin belirlendiği ifade ediliyor.

AA, ölenlerin 11'inin Türk vatandaşı, 25'inin ise yabancı uyruklu olduğunu aktardı.

Bir kişi hem Belçika hem de Türkiye vatandaşıydı.

11 Türk vatandaşının ailesi, Adli Tıp'taki incelemelerin ardından ailelerine teslim edildi.

Hayatını kaybedenlerin 25'i erkek, 14'ü ise kadın.

Saldırıda 4 vatadaşı öldürülen Lübnan, Türkiye'ye heyet gönderme kararı aldı.

Başbakan Binali Yıldırım saldırıda yaralananları hastanede ziyaret etti.

HÜKÜMETİN TEPKİSİ NE OLDU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırının ardından bir konuşma yapmadı ancak yazılı bir mesaj paylaştı.

Erdoğan mesajında 'Ülkemize yönelik tehditleri ve saldırıları, kaynağında yok etme konusunda da kararlıyız' vurgusunu yaparken, saldırıların bölgede yaşanan hadiselerden bağımsız olmadığını söyledi.

Erdoğan ayrıca "Milletimizin huzuruna kastedenler ve onların taşeronları, sivilleri de hedef alan menfur saldırılarla, ülkemizi istikrarsızlaştırmaya, halkımızın moralini bozarak kaos oluşturmaya çalışıyorlar" dedi.

Saldırının ardından bir güvenlik zirvesi toplayan Başbakan Binali Yıldırım ise saldırıyı kimin gerçekleştirmiş olabileceği konusunda tüm ihtimallerin değerlendirildiğini ifade etti.

Son aşamada, hükümetin ve güvenlik güçlerinin odaklandığı konu, saldırganı arama çalışmaları.

ULUSLARARASI TEPKİLER NELERDİ?

Reina saldırısının ardından birçok ülke Türkiye'ye taziye mesajları iletti ve saldırıyı kınadı.

ABD: ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray'dan ayrı ayrı gelen açıklamalarda saldırı kınandı ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyeler iletildi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de saldırıları kınarken, Türkiye'de basına yansıyan ve 'ABD saldırının istihbaratını önceden almıştı' iddialarına yanıt verdi. Büyükelçilik açıklamasında, "‎Sosyal medyada dolaşan dedikoduların aksine, Amerikan hükümeti Reina kulübü dahil olmak üzere belirli eğlence yerlerine yönelik tehditlerle ilgili bilgi sahibi değildi ve Amerikan hükümeti Amerikalıları belirli mekanlar ya da mahallelerden uzak durmaları konusunda uyarmadı" dendi.

AB: Avrupa Komisyonu'nun Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, paylaştığğı Twitter mesajında "2017 İstanbul'da bir saldırıyla başladı. Dualarımız hayatını kaybedenler ve sevenleriye. Bu trajedileri önlemek için çalışmaya devam ediyoruz" dedi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve Komisyon'un Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn'dan da benzer kınama mesajları geldi.

Rusya: Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı. Putin, "Yeni yıl kutlamasında suçsuz insanları öldürmekten daha kötü bir suç düşünemiyorum. Fakat teröristlere insani duygular çok yabancı. Bizim ortak görevimiz terör saldırılarına kararlı bir şekilde yanıt vermek" dedi.

NATO: Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Twitter'dan paylaştığı mesajında, "2017'ye İstanbul'da trajik başlangıç. Kalbim, yeni yılı kutlayan insanlara yönelik saldırıdan etkilenenler ve Türk halkıyla." dedi.

İran: Ülkenin Ankara Büyükelçiliği, saldırıyı kınayarak hayatını kaybedenlerin aileleriyle dayanışma içinde olduklarını ifade etti. İran'ın açıklamasında "Umarız işbirliğini artırarak, terörizm ve şiddetten uzak bir dünyaya kavuşuruz" ifadelerine yer verildi.


En Çok Aranan Haberler