HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Reza Zarrab davasında FETÖ bağlantısını açıklayacak şahıs-1' Öner Özçelik kimdir?

Reza Zarrab davasında son gelişmelere göre, davaya, Richard Berman'ın aldığı son kararla ismi kamuya açıklanmayan bir kişi daha dahil oldu. Berman, savcılık tarafından ortaya koyulan 3500 yeni belge ve kanıt için 'koruma kararı' koydu. Gelen son dakika haberine göre, kararda, belgelerin 'şahıs 1' ile ilgili notu yer aldı, ancak bu 'şahıs-1'in kimlik bilgileri paylaşılmadı. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı, 'Şahıs-1'in kim olduğuna ilişkin çok konuşulacak detayları aktardı.

ABD’de görülen Reza Zarrab davasına bakan Hakim Richard Berman, sanık Mehmet Hakan Atilla’nın talebine “sıcak baktığını” belirterek, 27 Kasım’da başlayacak olan jürili duruşmada 17-25 Aralık ile FETÖ arasındaki bağlantıları anlatmak üzere bir “uzman tanık-bilirkişi” atanmasının önünü açtı. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, Atilla’nın avukatları, daha önce mahkemeye başvurarak bu bilirkişilik için bir isim önermiş, ancak savcılık itiraz etmişti. Atilla’nın avukatlarının “bilirkişilik” için önerdiği isim Öner Özçelik.

ŞAHIS-1 ÖNER ÖZÇELİK KİMDİR?

Gürcanlı'nın haberine göre, Özçelik, halen ABD'de Indiana Üniversitesi'nde doçent olarak görev yapan bir dil bilim uzmanı.

İşte o haberden detaylarla, Reza Zarrab davasının kritik ismi 'Öner Özçelik'le ilgili bilinmyenler:

"Atilla'nın avukatları, Özçelik'in mahkeme sırasında “Türk dili ve kültürü konusunda bir uzman” olması nedeniyle, delil olarak sayılacak tapelerde kullanılan dil, ses tonlamaları gibi konularda jüriye bilgi verebileceğini mahkemeye bildirmişlerdi.

Avukatlar mahkeme dilekçesinde Özçelik'in bilgi verebileceği konuları aynen şöyle sıralamışlardı;

“ * Türk dili ve kültürü;

* Genel olarak, aralarında bankacıların da bulunduğu işadamlarının müşterileri ile konuşma şekilleri;

* Bir şirkette çalışanların, amirleriyle konuşurken kullandıkları saygılı üslup;

* İlgili bazı dinlemelerde kullanılan ton ve bu tonun telefondaki kişiler arasındaki ilişki hakkında ne ortaya koyduğu. Örneğin çok yakın, arkadaşça, iş konuşması, resmi gibi;

* Uluslararası örnek ve içerikler açısından, kullanılan bazı kelime ve cümlelerin anlamı;

* Amerikalılar tarafından kullanılmayan, ancak Türklerin konuşmalarında rutin olarak kullandıkları bazı kelime ve cümlelerin anlamları;

* Erdoğan hükümeti ile Türkiye'deki Gülenci hareket arasındaki kavga ve bunun bu davaya etkisi, özellikle de 2012-2013 soruşturmaları ve sonrası.”

Savcılık, Atilla'nın avukatlarının bu önerisi karşısında, Özçelik'in Türk dili, telefonda Türkler tarafından rutin olarak kullanılan sözcükler gibi konularda uzman tanık olarak dinlenmesine itiraz etmeyeceğini, ancak diğer konulardaki tanıklığına itirazı olduğunu bildirmişti.

KANIT VE BELGELERLE İLGİLİ KISITLAMALAR VAR

Öte yandan, koruma kararında, Zarrab ve Atilla'nın avukatlarına teslim edilen 3500 kanıt ve belge için, savunma tarafına çeşitli kısıtlamalar getirildi.

Karara göre, “şahıs 1” hakkındaki bu 3000 kanıt ve belge;

* Sadece sanığa, sanık avukatları ile savunma ekibi adına çalışan çevirmen gibi teknik personele gösterilebilecek

* Kanıt ve belgelere erişimi olacak bu kişilerin hepsi bunları paylaşmayacaklarına ilişkin ibraname imzalayacaklar

* Kanıt ve belgeler hiçbir şekilde ABD dışına çıkarılmayacak

* Sözkonusu kanıt ve belgeler konusunda hazırlanmış tüm özet, bilgi notu gibi unsurlar da paylaşılmayacak ve bunların sorumluluğu savunma ekibinde olacak

* Savunma ekibi dava sonunda ya da eğer gidilirse, yüksek mahkeme süreci sona erdiğinde, tüm bu 3500 kanıt ve belgenin tümünün savcılığa iade edecek.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler