HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Reza Zarrab resmen savcı tanığı oldu' iddiası! Delillerle ilgili flaş soru

Reza Zarrab davasına ilişkin tartışmalar bitmiyor. Son olarak jüri seçiminin ertelenmesiyle 27 Kasım'da görülmesi beklenen dava 4 Aralık tarihine ertelendi. AA, ABD'li bakanlıklara "Reza Zarrab (Rıza Sarraf) hakkındaki deliller, casusluk faaliyeti sonucunda mı elde edildi?" sorusunu yöneltti. Diğer yandan, Sözcü'den Zeynep Gürcanlı Reza Zarrab'ın resmen 'savcılık tanığı' olduğunu öne sürdü.

'Reza Zarrab resmen savcı tanığı oldu' iddiası! Delillerle ilgili flaş soru

Anadolu Ajansı, ABD Dışişleri ve Adalat Bakanlığı ile New York Güney Bölge Savcılığı'na Reza Zarrab (Rıza Sarraf) davasındaki delillerin nasıl elde edildiğini sordu. Üç kurum da soruyu yanıtsız bıraktı.

"REZA ZARRAB SANIK STATÜSÜNDEN 'SAVCILIK TANIĞI STATÜSÜ'NE GEÇTİ"

ABD'de "Zarrab davası" olarak başlayıp, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın gözaltına alınmasıyla "Halkbank davasına" evrilen dava sürecinde çarpıcı gelişmeler yalanmaya devam ediyor. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı "Atilla'nın avukatı, davanın son ön duruşmasında, isim vermeden Zarrab'ın, "sanık" statüsünden, "savcılık tanığı" statüsüne geçtiği mesajını verdi" dedi.

Gürcanlı haberine şöyle devam etti:

"Fleming’in bu sözleri, son mahkeme kararlarında adı sanık listesinden çıkarılan, Savcılık tarafından hala “federal gözaltında olduğu” açıklanan, ancak yeri söylenmeyen Reza Zarrab’ın, sözü edilen “hassas tanık” olabileceği şeklinde yorumlandı.

Mahkeme Hakimi Richard Berman’ın geçen hafta verdiği bir karar dava dosyasına konulmuş, ancak üzerine gizlilik kararı da eklenmişti. Bu nedenle, Berman’ın bu kararının ne olduğu kamuoyu tarafından öğrenilememişti.

Fleming’in bahsettiği kararın “hassas tanık hakkındaki gizlilik kararının”, bu mühürlü karar olduğu yorumları yapıldı. Davanın sanıkların Mehmet Hakan Atilla, 27 Kasım’da yapılacak jüri seçiminden hemen sonra başlaması beklenen jürili duruşma için Hakim’den takım elbise izni isterken, Zarrab için avukatları böyle bir başvuruda bulunmamıştı."

SORU İŞARETLERİ YANITINI BEKLİYOR

Gelecek hafta jürili duruşmasının başlaması beklenen Zarrab davasındaki delillerin kaynağıyla ilgili soru işaretleri cevap bekliyor.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın konuyla ilgili, "Dosyada kullandığınız sözde deliller, nerede, ne zaman nasıl ve kimden elde ettiniz? Dosyadaki sözde bu delillerin aslı mı var, yoksa kopya mı veya oluşturulmuş sahte deliller mi?" şeklindeki açıklamasının ardından Zarrab dosyasındaki deliller bir kez daha odak noktası oldu.

ÜÇ KURUMDAN DA YORUM YOK

AA muhabirleri, söz konusu delillerle ilgili, "Zarrab dosyasındaki deliller ABD yetkili makamları tarafından ne şekilde elde edilmiştir? Söz konusu deliller casusluk faaliyeti sonucunda mı elde edildi?" şeklindeki soruları ABD Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve New York Güney Bölge Savcılığı yetkililerine yöneltti.

Her üç kurum da AA muhabirlerinin sorularına "yorum yapmayı reddettikleri" şeklinde yanıt verdi.

ABD Adalet Bakanlığı, Zarrab davasıyla ilgili sessizliğini korurken, AA'nın sorularını New York Bölge Savcılığına yönlendirmeyi tercih etti. Bölge Savcılığı ise "Bu konuda şu anda bir yorum yapmayı reddediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Doğrudan New York Bölge Savcılığına yöneltilen "delillerin kaynağı"na ilişkin soru da yetkililer tarafından "yorum yok" şeklinde cevaplandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı benzer şekilde bir tutum takındı. AA muhabirine yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert'in günlük basın brifingindeki "Bu konu Adalet Bakanlığının alanına girmektedir." sözlerine atıf yaparak, başka bir değerlendirmede bulunmayacaklarını bildirdi.

Basın brifinginde Nauert ayrıca, "Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimiyle ABD'nin herhangi bir şekilde ilgisi bulunmamaktadır. Bu iddialar gülünçtür." açıklamasını yapmıştı.New York'ta tutuklu yargılanan iş adamı Reza Zarrab ve Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasının esastan görülmesine 27 Kasım'daki jüri seçimleri tamamlandığında başlanacağı duyurulmuştu.

Zarrab ve Atilla'nın yargılanmasına başlanmadan önce son kez ara duruşması yapılmış, duruşmaya katılmayan Zarrab'ın "suçunu kabul ederek savcılıkla işbirliği yapacağı yönünde haberler" medyaya yansımıştı.

İran'a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamakla suçlanan Zarrab geçen yıl mart ayından bu yana New York'ta tutuklu bulunuyor. Atilla ise 27 Mart'ta JFK Havalimanı'ndan Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.

JÜRİ İSİMLERİ GİZLİ TUTULACAK

Davanın son ön duruşmasında alınan bir başka karar ise, 27 Kasım’da seçilecek jüri isimlerinin kamuoyuna açıklanmaması olacak.

Davayı başından bu yana izleyen CHP’nin ABD temsilcisi Yurter Özcan, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, Hakim Berman’ın jüri üyelerinin isimlerinin gizli tutulması kararını, son dönemde yaşanan bazı gelişmeler nedeniyle aldığını söyledi. Özcan, Hakim’in son ön duruşmada, dava dosyasındaki mühürlü bazı kararlar konusunda son dönemde bazı çevrelerin mahkeme çalışanlarından bilgi almaya çalıştıklarına ilişkin bilgiler bulunduğunu, bunu “rapor edeceğini söylediğini” de ifade etti.

Özcan, Jüri isimlerinin de bu nedenle gizli tutulmasına karar verildiğini de vurguladı.

ABD'Lİ YETKİLİLERİN SUNDUĞU DELİLLERE İTİRAZ

Öte yandan Atilla'nin avukatlarından Cathy Fleming, ABD'nin New York Güney Bölge Mahkemesi'ne ekim ayında sunduğu yeminli dilekçelerde ABD'li yetkililerin delil olarak sunduğu tartışma yaratan bilgi, belge ve kayıtların "çalıntı ve sahte olduğuna inandıklarını" belirtmişti.

Mahkemeye sunulan ses kayıtlarının delil olarak kullanılamayacağını kaydeden Fleming, "Ses kayıtları ABD'de delil kabul edilebilirlik standartlarını karşılamıyor, eksiklik kuralı altındaki minimum standartlara uymuyor ve ayrıca ses kayıtlarının güvenilir olmadığını gösteren önemli kanıtlar var. Bu da ses kayıtlarının delil olarak kabulünü imkansız kılıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Ses kayıtlarının "tartışmalı ve şüphe uyandırıcı" olduğuna dikkati çeken Fleming, bunların orijinal olup olmadığının adli olarak kanıtlanmadığını ve ses kayıtlarında eksik kısımlar bulunduğunu belirtmişti. "Ses kayıtlarının Türk hükümetine yönelik darbe girişiminin bir parçası olduğunu ve dinlemeleri yapanların görevden alındığını ve haklarında soruşturma başlatıldığını, bazılarının ülkeden kaçtığını öğrendim." ifadesini kullanan Fleming, kayıtların ABD yönetimi tarafından alınmadığını ve ABD'li yetkililere orijinallerinin (birileri tarafından) ulaştırılıp ulaştırılmadığının sorgulanması gerektiğini anlatmıştı.

Atilla'nın avukatı Fleming'in duruşmalar sırasında da söz konusu belgelere yönelik itirazlarda bulunarak iddianameden çıkarılmasıyla ilgili talepleri davanın yargıcı Richard Berman tarafından reddedilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler