HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rus ordusu eğitime başladı

Liderler 11 Şubat'ta Minsk’te ateşkesi görüşmeye hazırlanırken, Ukrayna'nın doğusunda silah sesleri duyulmaya devam ediyor. Rus ordusu, Ukrayna yakınlarında eğitime başladı.

Rus ordusu eğitime başladı

Rusya yanlısı ayrılıkçılarla savaşan Ukrayna ordusu, son 24 saatte yedi askerinin öldüğünü ve 23'ünün de yaralandığını açıkladı. Ordu sözcüsü, iki günde 87 farklı saldırı düzenlendiğini ve saldırıların Donetsk şehrinin kuzey doğusundaki yol üstünde bir köyde yoğunlaştığını söyledi.

Rusya haber ajansı Interfax, yaklaşık 2 bin Rus keşif birliği askerinin Rusya'nın güneyinde Ukrayna yakınlarında, 600 askerin de Kırım'da eğitimlere başladığını açıkladı. Kısa süre sonra da Ukrayna Ulusal Muhafızları'nın liman kenti Mariupol yakınlarında ayrılıkçılara yönelik saldırıya geçtiği haberi geldi.

Silah gönderme tartışması

Pazartesi günü Washington'da Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna krizinde diplomatik yolların tükenmesi halinde silah yardımı konusunun seçenekler arasında olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçilerin kontrolündeki ABD Kongresi, Ukrayna'ya silah gönderilmesi için baskı yapıyor. 6-8 Şubat'ta düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan ABD'li Senatör John McCain, "Ukraynalılar katlediliyor. Biz ise onlara battaniye ve yemek gönderiyoruz. Rus tanklarına karşı battaniyeler pek iş görmüyor” dedi.

Merkel de Ukrayna sorununda çözüm sağlanamaması durumunda ABD ve AB'nin sonraki seçenekleri birlikte değerlendireceğini söyledi. Merkel ,"Argümanları anlıyorum ama daha çok silah Ukrayna'nın ihtiyaçlarına cevap verir mi, çok şüpheliyim” dedi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev, ABD'nin Ukrayna'ya silah vermesi halinde bile Rusya'nın krizinin çözümü için diplomatik yollar aramaya devam edeceğini söyledi.

Yaptırımlar öncesi Minsk umudu

Kritik zirve öncesinde AB Dışişleri Bakanları, 14 Ukraynalı ayrılıkçı ve 5 Rus'un yanı sıra 9 şirketin için malvarlığını dondurdu, kişilere seyahat yasağı getirdi. Ancak yaptırımlar, görüşmelerin tıkanmaması için 16 Şubat'a ertelendi.

Brüksel'de toplanan bakanlar, Minsk'teki görüşmelerin verimli geçmesi durumunda bu yaptırımların feshedilebileceğini de belirtti.

Henüz yaptırım listesine girenlerin isimleri açıklanmasa da, listede Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoli Antonov'un da yer aldığı söyleniyor.

Donetsk'ten seferberlik ilanı

Tek taraflı ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Aleksandır Zakharşenko, seferberlik ilan ettiklerini ve 100 bin kişiyi silahaltına almayı planladıklarını söyledi.

Ukrayna'da geçen Nisan ayında Kiev yönetimiyle doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında başlayan çatışmalar son aylarda uygulanmaya çalışılan ateşkes girişimlerine rağmen devam ediyor.

Bugüne kadar 5 binden fazla insanın öldüğü ve yaklaşık 1,5 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı çatışmalardan dolayı Kiev ve Batılı ülkeler Rusya'yı suçluyor. Moskova'nın ayrılıkçılara silah ve asker desteği sağladığı iddiası var. Putin yönetimi ise bu iddiaları reddediyor.

Kaynak: Reuters

aljazeeraturk

'Sahada pasaport oynamıyor'

AYM'nin yeni başkanı Zühtü Arslan

'Koalisyondan bilgi geliyor'

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler