HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Rusya Baltık ülkelerinin bağımsızlığını soruşturacak'

Rus Interfax haber ajansı, savcıların Sovyetler Birliği dağılırken Baltık ülkelerinin bağımsızlıklarını ilan etmesinin anayasaya uygun olup olmadığını soruşturmaya hazırlandığını yazdı. Litvanya Cumhurbaşkanı "Kimse bağımsızlığımızı tehdit edemez" dedi.

'Rusya Baltık ülkelerinin bağımsızlığını soruşturacak'

Rus savcıların Sovyetler Birliği'nin dağılma döneminde Baltık ülkelerine tanınan bağımsızlığın yasal olup olmadığını soruşturmayı planladığı belirtildi.

Rus Interfax haber ajansı, savcıların 1990-1991 yıllarında bağımsızlıklarını ilan eden Estonya, Letonya ve Litvanya'nın anayasaya uygun biçimde Sovyetler Birliği'nden ayrılıp ayrılmadığını inceleyeceğini ifade ediyor.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, herhangi bir soruşturmadan haberi olmadığını ifade etti ve "Tek bildiğim Baltık ülkeleriyle diplomatik ilişkilerimizin ve hükümetlerarası anlaşmalarımızın olduğudur" dedi.

Soruşturma iddialarının ortaya çıkmasına sert tepki veren Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Gribauskaite, "Hiçkimsenin ülkemizin bağımsızlığını tehdit etmeye hakkı yok" dedi ve sözlerine "Bağımsızlığımızı Litvanya halkının döktüğü kan sayesinde kazandık diyerek devam etti.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da girişimi 'provokasyon' olarak niteleyerek bir an önce soruşturma girişimlerinden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Baltık ülkeleri 1990 yılında bağımsızlıklarını ilan etmiş ve 1991'de de Rusya bağımsız Baltık ülkelerini tanımıştı.

Geçen yıl Rusya parlamentosundan iki milletvekili Baltık ülkelerinin bağımsızlık almasının yasalara aykırı biçimde gerçekleştiğini iddia ederek savcılığın soruşturma başlatması için başvuruda bulunmuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler