HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya: Erdoğan, Putin ile görüşme talep etti

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre; Erdoğan, 30 Kasım'da Paris'te Putin ile görüşme talep etti. Öte yandan, Rusya Erdoğan'ın telefonla görüşme taleplerinin neden reddedildiğini açıkladı.

Rusya: Erdoğan, Putin ile görüşme talep etti

Kremlin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 Kasım'da Paris'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi talep ettiğini açıkladı. Fransa'nın başkenti Paris, 30 Kasım'da BM İklim Değişikliği Konferansı'na ev sahipliği yapacak. Zirveye iki lider de katılacak.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa'nın başkenti Paris’te düzenlenecek İklim Zirvesi’nde görüşme yapma istediğinin kendilerine iletildiğini açıkladı. Peskov “Talep başkan Putin’e iletildi” dedi.

Diğer taraftan Peskov, "Erdoğan, Putin'i Su-24 uçağına saldırıdan ancak 7-8 saat sonra aramaya çalıştı" ifadelerini kullandı. Paris’teki İklim Zirvesi 30 Kasım’da başlayacak.

Bu arada Peskov, Erdoğan’ın ‘Rusya’nın Suriye’de Türk uçaklarına karşı S-400 füze savunma sistemini kullanmasını saldırganlık olarak değerlendiririz’ şeklindeki sözlerini de yorumladı. Peskov, Türkiye’nin böyle bir değerlendirme yapmadan önce, düşürülen uçağa ilişkin adımını tanımlaması gerektiğini söyledi: “Bizim için en önemli konu tabii ki uçağımıza karşı atılan adımın tanımlanmasıdır.”

ERDOĞAN'IN TELEFONLA GÖRÜŞME TALEBİ NEDEN REDDEDİLDİ?

Öte yandan, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Kremlin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen görüşme talebinin, Rus uçağının düşürülmesi konusunda özür dilenmemesi nedeniyle kabul edilmediğini açıkladı.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Paris’te yapılacak İklim Zirvesi’ne katılacağını biliyoruz. Erdoğan, son iki gündür telefon görüşmesi de talep ediyor. Ayrıca Türk basınında dün Erdoğan’ın Paris’te Putin ile bir araya gelmek istediği yönündeki açıklaması gündeme geldi" diyen Uşakov, "Kremlin Sözcüsü Peskov’un da açıkladığı gibi, bu talep Rusya başkanına iletildi. Şimdi de Türkiye’den Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Paris’te görüşme yapılması için resmi talep aldık. Bu talep de Putin’e iletildi” dedi.

LAVROV: TÜRKİYE SINIRI AŞTI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye sınırında Rus Su-24 uçağını düşüren Türkiye'nin "sınırı aştığını" savundu.

Sergey Lavrov, Rusya ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ''Türkiye liderliği, kabul edilebilir sınırı aştı ve Türkiye'yi hem ulusal çıkarları hem de bölgedeki durum açısından zor bir duruma soktuğuna inanıyoruz'' savlarını dile getirdi.

Velid Muallim de, ''Türkiye 5 yıldır teröristleri destekliyor ve bizi sırtımızdan bıçaklıyor'' iddiasında bulunduğu basın toplantsında Moskova ile Şam arasında "benzeri görülmemiş bir stratejik ortaklık" olduğunu kaydetti. Sputnik'e göre Muallim şunları söyledi:

''Rus hava kuvvetleri Suriye'de ABD öncülüğündeki koalisyonuna göre 100 kat daha başarılı oldu. Rusya sayesinde Suriye ordusu önemli başarılar elde etti. Rusya ile olan işbirliğimiz sayesinde teröristler ülkemizden geri çekilmeye başladı."

Bu arada. Lavrov, Muallim'den, Türkiye'nin vurduğu Su-24 uçağından paraşütle atlayan yardımcı pilotu kurtarmak için 12 saatlik operasyona katılanlara teşekkürlerini iletmesini istedi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler