HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya ile ABD arasında kritik görüşme

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ve ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'un bugün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Suriye ile ilgili gelişmeleri ve ikili ilişkileri ele aldıklarını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ayrıca, "Lavrov, eski ABD Başkanı Barack Obama dönemi yönetimine ABD'de yasadışı olarak el koyduğu Rusya'ya ait diplomatik mülklerinin iade edilmesinin gerektiğine dikkat çekti" ifadeleri yer aldı.

Rusya ile ABD arasında kritik görüşme

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı açıklamada, "Uluslararası gündem konuları görüşülürken Lavrov, ABD'nin, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) 4 Nisan'da Suriye'de Han Şeyhun'da sarin gazı kullanılmasına ilişkin iddiaları ve Şayrat Hava Üssü'nde kimyasal madde olup olmadığının kontrol edilmesi amacıyla, Rusya'nın müffetiş gönderilmesine ilişkin teklifine karşı çıkmasından üzüntü duyduğunu ifade etti" denildi.

Açıklamada ayrıca tarafların OPCW çatısı altında söz konusu olayla ilgili objektif bir soruşturmanın organizasyon imkanlarının bir kez daha incelenmesi konusunda talimat vermeyi kararlaştırdığı belirtildi.

RUSYA-ABD İLİŞKİLERİ

Öte yandan Lavrov ile ABD'li mevkidaşı Tillerson'un iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi amacıyla ortak çalışma grubunun faaliyete geçmesi konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Taraflar, ikili ilişkileri tahrik edici unsurları ortadan kaldırma yollarının aranması amacıyla Dışişleri Bakanları Yardımcıları seviyesinde ortak çalışma grubunun en kısa zamanda faaliyete geçmesi konusunda anlaştı."

RUSYA'YA AİT DİPLOMATİK MÜLKLERİN İADE EDİLMESİ GEREKTİĞİ HATIRLATILDI

Lavrov, eski ABD Başkanı Barack Obama döbemi yönetimin ABD'de yasadışı olarak el koyduğu Rusya'ya ait diplomatik mülklerinin iade edilmesini istedi.

Obama yönetimi, geçtiğimiz yılın aralık ayında 'seçime müdahale etme' ve 'Rusya'da çalışan ABD'li diplomatlara baskı uygulama' gerekçesiyle aralarında Rusya Dış İstihbarat Servisi (GRU) ve Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) de bulunduğu kurum, şirket ve kişilere yaptırım uygulamış, ayrıca Rusya'nın New York ve Washington Büyükelçiliklerine ait konutlara el koymuş, Rusya'nın 35 diplomatını 'istenmeyen kişi' ilan etmişti.

(Sputnik)


En Çok Aranan Haberler