HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya ile ABD arasında kriz tırmanıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye'de hükümet güçlerini vurmadan önce Moskova'ya bildirimde bulunduğundan haberdar olmadığını söyledi. Öte yandan Lavrov, ABD'nin, Suriye'nin güneyinde hükümet güçlerine düzenlediği hava saldırısının meşru olmadığını ve Suriye'nin egemenliğine yönelik ciddi bir ihlal olduğunu söyledi.

Rusya ile ABD arasında kriz tırmanıyor

Resmi ziyaret için gittiği Lefkoşa'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, "ABD'nin Rusya'ya böyle bir bildirimde bulunduğundan haberdar değilim" dedi.

Lavrov, "ABD'nin bu saldırıyı düzenlemek için aldığı kararların nedeni ne olursa olsun, bu saldırı gayrimeşru ve yasalara aykırı olup, Suriye'nin egemenliğine yönelik yeni bir ihlaldir" diye konuştu.

'ÇABALARI BİRLEŞTİRME KONUSUNDAKİ ANLAYIŞIN ORTADAN KALKMAYA BAŞLAMASI ENDİŞE VERİCİ'

IŞİD ve Fetih el Şam (eski adıyla El Nusra Cephesi) militanlarıyla karada ve havada gerçek anlamda mücadele eden tarafların çabalarını birleştirmesinin gerektiği yönündeki anlayışın ortadan kalkmaya başlamasından endişe duyduklarını da söyleyen Lavrov, bazı güçlerin Fetih el Şam ile bazı radikal grupları Suriye hükümetiyle mücadelede kullanmak istediğinin görüldüğünü vurguladı.

'ABD, FETİH EL ŞAM'I HÜKÜMETLE MÜCADELEDE KULLANMAK İSTİYOR'

Lavrov, "ABD'nin yeni saldırısı, Washington'un Fetih el Şam'ı Suriye hükümetiyle mücadele kullanmayı istediğini teyit ediyor. Bu gelişme, Washington'un Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la tüm temasları kesme çağrılarının arttığı bir dönemde yaşandı. Bildiğiniz üzere, meşru Suriye hükümetiyle işbirliği yapan herkesin cezalandırılmasını isteyen tasarı ABD Kongresi'nde kabul edildi" diye vurguladı.

'BU DURUM, BİZLERİ ÇÖZÜMDEN VE ANA HEDEFTEN UZAKLAŞTIRIYOR'

Lavrov, bu durumun kendilerini Suriye'de çözümden ve 'Suriye ve Ortadoğu'daki diğer bölgelerin teröristlerin eline geçmesini engellemek' olan ana hedeften uzaklaştırdığının altını çizdi.

ABD, ŞAYRAT SALDIRISINDAN ÖNCE RUSYA'YI BİLGİLENDİRMİŞTİ

ABD, nisan ayının başlarında Suriye'nin Humus kentindeki Şayrat hava üssüne saldırmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Washington'un Şayrat'ı vurmadan önce kendilerini bilgilendirip bilgilendirmediği sorusuna, "Bilgi verildi" yanıtını vermişti.

(Sputnik)


En Çok Aranan Haberler