HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya ilk kez Suriye'de vurdu

Amerikalı bir yetkili Reuters'e yaptığı açıklamada, Rus uçaklarının Suriye topraklarında ilk hava operasyonunu düzenlediğini söyledi.

ABD'li bir yetkili, Rusya'nın Humus yakınlarında ilk hava operasyonunu gerçekleştirdiğini açıkladı. Yetkili, Rusya'nın kendilerini bilgilendirdiğini ve Amerikan uçaklarının o sırada Suriye'de uçmaması gerektiğini ilettiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı TSİ 16.00 sularında yaptığı açıklamada operasyonu doğruladı ve IŞİD hedeflerinin vurulduğunu duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, düzenlenen hava operasyonunda IŞİD'e ait mevzi, araç, cephanelik, iletişim merkezleri ile yakıt ve silah depolarının vurulduğunu söyledi.

AFP'ye konuşan bir Suriyeli güvenlik kaynağı, Rus jetlerinin rejim güçlerine ait savaş uçaklarıyla birlikte Hama, Humus ve Lazkiye'de hava saldırıları düzenlediğini belirtti.

El Nusra iddiası

Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, Sputnik'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın, IŞİD'in yanı sıra El Nusra hedeflerini de vurduğunu iddia etti. Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili ise Rusya'nın bu ilk operasyonunda IŞİD kontrolündeki bölgeleri hedef almamış gibi göründüğünü söyledi.

Sabah saatlerinde Rusya parlamentosunun üst kanadı, Devlet Başkanı Putin'e, yurtdışında askeri operasyon düzenleme yetkisi vermişti.

Kremlin İdari Başkanı Sergey İvanov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Rusya lideri Putin’den acil askeri yardım istediğini söyledi. Verilen iznin “yalnızca hava operasyonları için” kullanılacağını belirten İvanov, Rus askerlerinin Suriye topraklarında savaşmayacağını vurguladı.

Batılı ülkelerin aksine Suriye rejiminin çağrısıyla ülkeye gideceklerini söyleyen İvanov, operasyonların açıkça belirli bir zaman çerçevesinde yürütüleceğini ifade etti. İvanov, askeri ve teknik detayların daha sonra ordu yetkilileri tarafından paylaşılacağını açıkladı.

Suriye'nin rızası gerekiyordu

Rusya anayasasına göre, ordunun ülke dışında faaliyet gösterebilmesi için sözkonusu ülkenin yönetiminin rızası gerekiyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yürütülecek Orta Doğu operasyonları hakkında her Çarşamba günü müttefiklere bilgi verileceğini söyledi.

Kısa süre sonra Şam yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Rusya lideri Putin'e askeri destek talep eden bir mektup yazdığı ifade edildi.

Putin: Sahada yokuz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kara operasyonuna katılmayacaklarını geçtiğimiz günlerde bir televizyon röportajında belirtmişti. Putin, Rusya'dan Suriye'ye savaşmaya gidenlerin geri dönmemesi için Esad rejimini desteklediklerini ifade etmişti.

Binlerce savaşçının ülkeye dönmesinin ulusal güvenliği tehdit edeceğini vurgulayan İvanov da açıklamasında, "Batılı ortaklarımızın suçlamalarının aksine, bu operasyonun herhangi bir dış politikayla, hırs tatminiyle ilgisi yok. Operasyon tamamen ulusal güvenliğimizle ilgili" dedi.

Suriye'deki Rus silahları

Rusya’nın bir süredir Suriye’de Lazkiye yakınlarında askeri üs kurması ve ağır silahlar ile savaş uçaklarını bölgeye göndermesi ABD’nin tepkisini çekmişti. Ülkedeki izleme örgütleri tarafından Rus savaş uçaklarının IŞİD'e ait bazı hedefleri vurduğu iddia edilmiş, Kremlin bu iddiaları reddetmişti.

Rusya, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona Esad güçlerinin de dahil olmasını savunmuş, kendilerinin de koalisyona girmesinin belirli şartlar sağlanırsa mümkün olabileceğini söylemişti.

Rusya’nın halihazırda Suriye’de savaş uçakları ve çeşitli ağır silahları bulunuyor.

"EN AZ 36 SİVİL ÖLDÜ" İDDİASI

Suriyeli muhalif lider Halit Hoca, Rusya'nın düzenlediği hava operasyonlarında en az 36 sivilin öldüğünü öne sürdü.

BM Genel Kurulu toplantıları için New York'ta olan Suriye Ulusal Koalisyonu lideri Hoca, "Humus'taki hedeflerin tamamı sivil" diye tweet attı.

Hoca ayrıca, Rusya'nın IŞİD ve El Kaide bağlantılı grupların olmadığı bölgeleri vurduğunu savundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler