HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya, IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürüldüğünü teyit edemiyor

Rusya, IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin geçtiğimiz ay gerçekleştirilen bir hava saldırısında öldürüldüğüne ilişkin geçtiğimiz günlerde ortaya atılan iddiayı teyit edemediğini açıkladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov'un açıklaması, Rus Interfax haber ajansında yayınlandı. Moskova, Cuma günü yaptığı bir açıklamada IŞİD (DEAŞ) lideri Bağdadi'nin bir Rus hava saldırısında öldürülmüş olabileceğini açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin, Rus güçlerinin Suriye'de 28 Mayıs'ta düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmüş olabileceğini açıkladı.

16 Haziran'da yapılan, Savunma Bakanlığı'nın ilk açıklamasını takiben ilerleyen saatlerde Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Bağdadi'nin öldüğüne dair ellerinde yüzde 100 kesin bir bilgi olmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konuyla ilgili bir açıklama yapmazken Kremlin, Putin'in Savunma Bakanlığı'ndan düzenli bir şekilde bilgi aldığını belirtti.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mayıs ayı sonlarında IŞİD liderlerinin Rakka'nın güneyindeki dış mahallelerin birinde toplantı yaptığı yönünde istihbarat alındığı belirtildi.

Açıklamada, "Bu bilginin doğruluğu araştırılırken, toplantının militanların Rakka'yı 'güney koridoru' üzerinden terk edebilecekleri olası yolların değerlendirilmesi için düzenlendiği ihtimali gündeme geldi" denildi.

IŞİD'İN LİDERİ EL-BAĞDADİ'NİN YÜKSELİŞİ

Elde edilen bilgilere göre toplantıya Bağdadi'nin de katıldığı ifade edildi. Ancak Bakanlık, bu bilgiyi teyit etmeye çalıştıklarını vurguladı.

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca, Su-35 ve Su-34 savaş uçaklarıyla düzenlenen saldırıda IŞİD askeri konseyi olarak bilinen grubun üyeleri olan en üst düzey komutanların yanı sıra 30 orta rütbeli yöneticisi ile onları koruyan 300 kadar militanın da öldürülmüş olabileceğini belirtti.

IŞİD liderinin bir süredir nerede olduğu bilinmiyordu. Ancak Bağdadi'nin Ekim 2016'da Irak ordusu ve Şii milisler ile peşmerge güçlerinin Musul'u IŞİD'den geri almak amacıyla başlattığı operasyon öncesinde bu kentte olduğu düşünülüyordu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler