HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya: Suriye'de teröristler bozguna uğratılana kadar saldırılar devam edecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin kuzeyindeki hava saldırılarının "Nusra Cephesi gibi terörist örgütler bozguna uğratılana kadar devam edeceğini" söyledi. Suriye ordusu da Halep'in kuzeyine doğru ilerleyişini sürdürüyor.

Rusya: Suriye'de teröristler bozguna uğratılana kadar saldırılar devam edecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Suriye'ye yönelik hava saldırılarının "teröristler bozguna uğratılana kadar" devam edeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre'de BM öncülüğündeki Suriye görüşmeleri başladığı için Rusya'nın Suriye'deki muhalif güçlere yönelik saldırılarını durdurması gerektiğini söylemişti.

Umman'ın başkenti Maskat'ta konuşan Lavrov, "Rusya'nın saldırıları, IŞİD ve Nusra Cephesi gibi terör örgütlerini gerçekten bozguna uğratana kadar sona ermeyecek" dedi.

Reuters'ın haberine göre Lavrov ayrıca, "Suriye'nin Türkiye'yle olan sınırında kaçakçılık ve savaşçı geçişleri engellenmediği sürece ateşkes ilan edilmesinin de zor olacağını" ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta sonu Rusya'nın, Suriye'nin kuzeyindeki hava saldırılarıyla ilgili açıklamasında, "Rusya'nın bölgedeki operasyonlarının terörle mücadeleyle hiçbir ilgisi olmadığı tamamen Suriye rejimini ayakta tutma çabasına dönüştüğü açıktır. DAİŞ (IŞİD) mevzilerine yönelik herhangi bir adım söz konusu değildir" demişti.

Cenevre'de devam eden Suriye görüşmelerinde Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'ın desteklediği muhalif Yüksek Müzakere Komitesi'nin talepleri arasında Suriye hükümetinin Rusya'nın hava desteğiyle "sivillere yönelik saldırılarını durdurması" da bulunuyordu.

RIA Novosti haber ajansının haberine göre Lavrov, Suriye muhalefeti heyetindeki bası isimleri "kaprisli" olarak tanımladı ve "daha önce uzlaşmaya varılmayan şartları öne sürdüklerini" söyledi.

Suriye ordusu Halep'in kuzeyinde ilerliyor

Lavrov, muhalif heyetin taleplerinin "Cenevre mutabakatı, Viyana belgeleri ve BM Güvenlik Konseyi kararındaki ana prensiplerle hiçbir ilgisi olmadığını" ifade etti.

Diğer yandan BM'nin Suriye temsilcisi Staffan de Mistura da İsviçre'nin RTS televizyonuna Salı günü yaptığı açıklamada, Cenevre'deki müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanma ihtimalinin her zaman bulunduğunu söyledi ve şu yorumu yaptı:

"Cenevre'deki konferanslarla iki defa denedikten sonra bu sefer de başarısızlık olursa Suriye için bir umut kalmaz. Başarısızlık olmaması için elimizden geldiğini yaptığımızdan emin olmalıyız."

Cenevre'deki müzakereler devam ederken Suriye ordusu da Rusya'nın hava desteğiyle Halep'in kuzeyinde ilerlemeye devam ediyor.

İngiltere merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rusya ve Suriye'nin Çarşamba günü Halep'in kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki Hayan ve Hreytan kentlerine hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre hükümete yakın bir kaynak, Suriye ordusu ve müttefiklerinin, üç yıldır muhaliflerin kuşatması altındaki Şii Nubul ve Zahraa köylerine yaklaşık iki kilometre mesafede olduklarını belirtti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler