HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya yanlısı göstericiler Kırım'da donanma üssünü bastı

Sivastopol kentinde Ukrayna'ya ait tesise giren bazıları silahlı göstericiler, üsse Rus bayrakları çekti. Bazı Ukrayna askerleri baskın sonrası üsten ayrıldı.

Rusya yanlısı göstericiler Kırım'da donanma üssünü bastı

Kırım liderlerinin bölgenin Rusya Federasyonu'na bağlanmasını öngören anlaşmayı imzalamasının ardından, Moskova yanlısı göstericiler Sivastopol kentinde Ukrayna'ya ait bir donanma üssüne baskın düzenledi. Tesise giren bazıları silahlı göstericiler, üsse Rus bayrakları çekti.

Protestocuların Ukrayna askerlerini üssü terk etmeleri için ikna etmeye çalıştığı düşünülüyor. Bazı Ukrayna askerleri ise baskın sonrası üsten ayrıldı.

Üsteki bir görevli BBC'ye yaptığı açıklamada, 200 kadar göstericinin kapıları kırarak içeri girdiğini söyledi. Görevli ayrıca üsteki Ukraynalı üst düzey bir yetkilinin göstericilerle pazarlık ettiğini kaydetti.

Ukrayna Donanma Sözcüsü Sergiy Bogdanov ise Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada üssü basanlardan bazılarının kar maskesi taktığını söyledi. Sözcü, "Onlar silahlı değil, bizim taraftan da ateş açılmadı. Askerler bina içinde barikat kurdu." dedi.

Bogdanov, Ukrayna hükümeti Kırım'daki askerlere savunma amaçlı güç kullanma yetkisi verdiğini ancak bu yetkiyi kullanmayacaklarını belirtti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı son gelişmeler öncesi bölgede silahlı bir çatışmayı önlemek amacıyla Kırım'a gitmek üzere yola çıkmışlatrdı.

ABD ve AB'den Rusya'ya yaptırım

Ukrayna, Avrupa Birliği ve ABD Kırım'ın Rusya Federasyonu'na bağlanmasını öngören anlaşmayı tanımıyor.

ABD ve AB hafta başında Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanmasını kararlaştırmıştı.

Ukrayna'daki kriz ise eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya ile ilişkileri geliştirme çabasıyla AB ile ortaklık anlaşması imzalamama kararı üzerine geçen yıl kasım ayında başladı.

O günden bu yana devam eden ve 80'den fazla kişinin ölümüne yol açan protestolar sonucu Yanukoviç 22 Şubat'ta Ukrayna'yı terk etti.

Bunun üzerine Rusya, Kırım'a müdahale etti, çoğu etnik Rusların oluşturduğu bölge fiilen Rus askerlerinin denetimine geçti.

Rusya'nın Karadeniz Donanması'nın merkezi de, Kırım'ın Sivastopol Limanı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler