HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'da Putin Karşıtı Protestolar

Rusya’da yüzlerce gösterici, Devlet Başkanı Vladimir Putin’i protesto etmek için 32 şehirde sokağa çıktı. Sürgündeki muhalif işadamı Mihail Hodorkovski'nin destek verdiği "Açık Rusya" hareketinin düzenlediği gösterilerde gergin anlar yaşandı. Başkent Moskova’daki gösteride 100’lerce muhalif, Putin’in 2018’deki seçimlerde aday olmaması için çağrı yaptı. Devlet Başkanlığı İdaresi Ofisi’ne yakın bir parkta toplanan göstericiler daha sonra polis eşliğinde idare ofisine giderek dilekçe verdi.

Rusya'da Putin Karşıtı Protestolar

St. Petersburg’da da 200 kadar gösterici izinsiz eylem yaptı. Polis bazı göstericileri gözaltına aldı.

Rus yetkililer, muhalif örgüt Açık Rusya’yı eylemleriyle ilgili uyarmakla kalmayarak kara listeye aldı.

Rus başsavcılığı, Mihail Hodorkovski'nin kurduğu Açık Rusya ve iki örgütün daha sakıncalı olduğunu duyurdu. Diğer iki örgüt, ABD’de kayıtlı olan Modern Rusya ve İngiltere kayıtlı bir başka Açık Rusya.

Örgütlerin sakıncalılar listesine alınması, Rusya için faaliyet göstermelerini yasaklıyor. Yasağa uymayanlar para ve hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Polis, bugünkü gösteriler öncesi Açık Rusya hareketinin Moskova’daki bürolarını basmıştı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan grubun sözcüsü Maria Galitskaya, polis baskınının siyasi nedenlerden olduğu fikrinde. Galitskaya, polisin kapıları ve çekmeceleri kırdığını ancak yasal olmayan giçbir şey bulamadığını söyledi.

Putin, gelecek yıl yapılacak seçimlerde aday olup olmayacağını henüz açıklamadı. 2000-2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, daha sonra 4 yıl başbakan olarak görev yapmış, 2012’de üçüncü dönem için devlet başkanlığı koltuğuna oturmuştu. Anayasa değişikliği ile devlet başkanlığı görevi 4 yıldan 6 yıla çıkarılmıştı. (VOA)

Başkent Moskova'da ''Kitai Gorad'' semtinde Putin karşıtı gösteri düzenlemek üzere toplanan kalabalığa polis gösteri izni olmadığı gerekçesiyle müsade etmedi. Muhalif grup Devlet Başkanlığı İdaresi Ofisinin bulunduğu binaya polis kontrolünde giderek Putin'in devlet başkanlığı seçimlerine aday olmamasını talep eden dilekçeleri verdi.

Rus basınında yer alan haberlere göre, S. Petersburg ve diğer şehirlerde yapılan gösterilerde çok sayıda eylemci gözaltına alındı.

(AA)


En Çok Aranan Haberler