HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'da Türkiye'ye karşı yeni teklif

Izvestiya gazetesi Rusya ve Türkiye arasında 1921'de imzalanan Moskova anlaşmasının (Dostluk ve Kardeşlik Anlaşması'nın) iptal edilmesinin gündeme geldiğini yazdı

Rusya'da Türkiye'ye karşı yeni teklif

Komünist Parti'den milletvekilleri Valeriy Raşkin ve Sergey Obuhov, Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a birer mektup yazıp Türkiye'yle imzalanan Dostluk ve Kardeşlik Anlaşması'nın (Moskova Anlaşması) iptal edilmesini istedi.

Gazeteye konuşan Obuhov, "Türkiye'nin saldırganlığının arttığı bu dönemde ülkemiz ve müttefiklerimiz için dezavantajlı olan tüm Rus-Türk anlaşmalarının hukuki olarak yeniden değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

‘RUSYA'NIN ÇIKARLARINA CEVAP VERMİYOR'

İzvestiya'ya göre Komünist vekillerinin bu girişimi Adil Rusya partisinden de destek görüyor. Adil Rusya milletvekili Oleg Paholkov da İzvestiya'ya yaptığı açıklamada, Moskova Anlaşması'nın Rusya'nın çıkarlarına cevap vermediğini söyledi.

Haberde ayrıca Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'ın katılımı olmadan imzalanan Moskova Anlaşması ile Türkiye'nin bu ülkelerle olan kuzeydoğu sınırının belirlendiği ifade edildi. Moskova anlaşması ile Misak-ı Milli'yi ve TBMM'yi tanıyan ilk Avrupa ülkesi Rusya olmuştu. Kars ve Ardahan Türkiye'de kalmış, Batum Gürcistan'a verilmiştir. Batum'un bırakılması Misak-ı Milli'nin ilk halinden verilen ilk taviz olarak da tarihe geçmiştir.

Moskova antlaşmasının maddeleri nelerdir?

Ülkeler birbirlerinin tanımadığı ülkelerarası bir senedi tanımayacaktır.

Rusya Misak-ı Milli'yi tanıyarak, kapitülasyonların kaldırılmasını kabul edeceklerdir.

Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya'nın yaptığı anlaşmaların hükümsüz olduğu kabul edilmiştir.

Aralarında mali, iktisadi ve sair anlaşmaların yapılmasını kabul etmişlerdir.

Rusya TBMM Ermenistan ile Gürcistan arasında imzalanan antlaşmalarla tespit edilen sınırını, Batum'un Gürcistan'a geri verilmesi şartıyla kabul etmiştir. Türkiye'nin Batum limanını kullanmasını ve halka özerklik vermesini de kabul etmişlerdir.

Türkiye'nin İstanbul'daki egemenliği tehlikeye atılmadan, boğazların ticaret gemilerine açılması için Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerle bir konferans yapılacaktı.

Rusya elindeki esirleri 3 ay zarfında iade edecektir.

SINIRIMIZI İHLAL EDEN RUS UÇAĞI BÖYLE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağı, geçtiğimiz kasım ayında TSK'ya ait iki F-16 uçağı tarafından angajman kuralları gereğince vurulmuştu. Bu olaydan sonra peş peşe gelen açıklamalarla birlikte Türk- Rus ilişkilerinde ipler gerildi.

30 Eylül’den beri Suriye’de Esad rejimi muhaliflerine karşı hava saldırıları düzenleyen Rus uçakları geçtiğimiz geçtiğimiz günlerde Türk havasını yeniden ihlal etmişti.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasının tamamı: 29 Ocak 2016 TSİ 11:46'da RF Hava Kuvvetlerine ait bir adet SU-34 uçağı Türk hava sahasını ihlal etmiştir.

İhlal öncesinde, RF (Rusya Federasyonu) uçağı, Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edilmiştir. Ülkemizce ve NATO tarafından yapılan açık uyarılara rağmen, bu ihlal de RF'nin sorunların tırmanmasına yönelik eylemlerinin yeni ve somut bir göstergesidir.

RF'ye, Türk hava sahasının, dolayısıyla NATO hava sahasının ihlal edilmemesi konusunda sorumlu davranmak için açık ve net çağrıda bulunuyoruz.

Bu tür sorumsuzca davranışlar sonucunda ortaya çıkabilecek arzu edilmeyen vahim gelişmelerin sorumluluğunun bütünüyle RF'ye ait olacağını bir kez daha vurguluyoruz.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler