HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'dan Büyükelçi Andrey Karlov'a ilişkin kritik detay

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, suikast sonucu hayatını yitiren Rus Büyükelçi Andrey Karlov'un Suriyeli muhaliflerle iletişim kurmak üzerinde çalıştığını belirtti.

Rusya'dan Büyükelçi Andrey Karlov'a ilişkin kritik detay

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ankara'daki bir sergi açılışında uğradığı suikast sonucu ölen Rus Büyükelçi Andrey Karlov'un, Suriye'deki barış sürecine destek olmak için muhaliflerle iletişim kurmak üzerinde çalıştığını belirtti.

"ONLARLA DİYALOG KURMAK İÇİN ÇALIŞIYORDU"

Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Zaharova, "O (Karlov), Suriyeli muhaliflerle temas içerisinde olan bir insandı, onlarla diyalog kurmak için çalışıyordu. Bu gerçek, trajediye tamamen yeni bir açı kazandırıyor" dedi.

"KARLOV, KENDİNİ BARIŞA ADAMIŞTI"

Zaharova, "Karlov, teröristlerin nasıl bu hale geldiğini, bölgede fikirlerini nasıl yaydıklarını ve siyasal süreci başlatmanın ne kadar zor olduğunu bilen biri olarak kendini barışa adamıştı" diye de ekledi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN KARLOV MESAJI: ZOR DÖNEMDE BAŞARIYLA GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ

Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kişisel Twitter hesabından İngilizce olarak yayınladığı mesajında Karlov için "Türkiye'nin içinde bulunduğu zor dönemde görevini başarıyla yürüttüğünü" belirtti.

Altıntaş'ın Büyükelçi Karlov'u vurmasının ardından sarf ettiği Arapça ifadelerin 'El Nusra marşı'nın girişi olduğu iddiaları gündeme gelmişti.

"EL NUSRA MARŞININ GİRİŞ KISMINI BAĞIRMIŞ"

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, CNNTürk televizyonun yaptığı değerlendirmede, Karlov'u vuran saldırganın saldırı sırasında Arapça olarak bağırdığı sözlerin El Nusra örgütünün marşının giriş kısmı olduğunun söylendiğini belirtmişti.

"EL NUSRA İMAJI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞIYOR"

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında ise Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a suikast düzenleyen çevik kuvvet polisi Mevlüt Mert Altıntaş’ın iyi yetiştirilmiş olduğunu ileri sürerek "Sadece Türk-Rus ilişkilerinin en kritik aşamasında suikast düzenlemekle kalmıyor. Arapça olarak El Kaide ya da El Nusra imajı oluşturmaya özen gösteriyor. Altıntaş, Ankara çevik kuvvette 2 yıllık polis memuru olarak görünüyor ama profesyonel bir suikastçı olduğu anlaşılıyor" ifadesini kullandı ve şöyle dedi:

EL KAİDE İMAJI

"Suikastı düzenleyen Mevlüt Mert Altıntaş’ın iyi yetiştirilmiş olduğu anlaşılıyor. Sadece Türk-Rus ilişkilerinin en kritik aşamasında suikast düzenlemekle kalmıyor. Arapça olarak El Kaide ya da El Nusra imajı oluşturmaya özen gösteriyor. Altıntaş, Ankara çevik kuvvette 2 yıllık polis memuru olarak görünüyor ama profesyonel bir suikastçı olduğu anlaşılıyor.

Mevlüt Mert Altıntaş’ın suikast talimatını kimlerden aldığı, hangi imama bağlı olduğu, emrin kendisine ne şekilde tebliğ edildiğini öğrenebilecek miyiz bilmem. Çünkü sağ olarak ele geçirilemedi. 15 Temmuz’da rapor alması, KPSS soruşturmasının şüphelisi ve Körfez Dershanesi çıkışlı olması suikastçının FETÖ bağlantısına yönelik ipuçları veriyor."

Selvi, Today’s Zaman’ın Ankara Temsilcisi Abdullah Bozkurt'ın 16 Aralık'ta "Büyükelçilerin bundan böyle güvenliği yok" dediğini hatırlatarak FETÖ hakkında "'Uyuyan hücrelerini harekete geçirip, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere stratejik hedeflere yönelik suikastlar düzenleyebilirler' deniliyordu. İntihar eylemlerinden endişe ediliyordu. Büyükelçi Karlov’a yönelik suikast bunu gösterdi" görüşünü savundu.

Andrey Karlov kimdir?

1954'te Moskova'da doğan Karlov, 1976'da Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden, 1992'de ise Diplomasi Akademisi'nden mezun olarak yüksek öğrenimini tamamladı. Karlov, 1976'dan beri diplomatik alanda çalışmalarını sürdürüyordu.

SSCB, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilâtının yanı sıra yurt dışı temsilciliklerinde, özellikle 1976-1981 ve 1984-1990 yıllarında SSCB'nin Kuzey Kore'deki büyükelçiliğinde, 1992-1997 yıllarında da Rusya'nın Güney Kore Cumhuriyeti'ndeki büyükelçiliğinde farklı görevlerde çalıştı. Karlov, 2001-2006 döneminde ise Kuzey Kore'de büyükelçi olarak görev yaptı.

Andrey Karlov, 2007-2013 döneminde de ülkesinin Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdürü olarak çalıştı.

Büyükelçi Karlov, Temmuz 2013'ten bu yana Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görevini sürdürüyordu. Korece ve İngilizce bilen Karlov, evli ve bir çocuk babasıydı.

Büyükelçi'ye saldırı - Curated tweets by mynet


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler