HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'dan garanti ve tazminat talebi

Rusya, uçak düşürme olayının tekrarlanmaması için Türkiye'nin garanti vermesini ve düşürülen uçak için tazminat ödemesini istedi.

Rusya'dan garanti ve tazminat talebi

Rusya 24 Kasım'da Türk jetleri tarafından Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağı için tazminat istedi. Rusya ayrıca böyle bir olayın bir daha tekrarlanmaması için de garanti talebinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan yardımcısı Aleksey Meshkov, Türkiye'nin düşürülen Rus savaş uçağı için tazminat ödemesi gerektiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakan yardımcısı Meshkov ayrıca Türkiye'nin böyle bir olayın tekrarlanmayacağı yönünde garanti vermesi gerektiğini de vurguladı.

''Nesnel veriler bunun, önceden izni verilmiş Rusya karşıtı bir eylem olduğunu gösteriyor'' ifadelerini de kullanan Meshkov, Sputnik'in aktardığı açıklamalarında ayrıca "Türkiye'nin, Rus uçağını düşürerek ilişkilerde güç kullanılmamasını öngören uluslararası hukuk prensibinin yanı sıra iki ülke arasında 1992'de imzalanan ve ilişkilerin temelini belirleyen anlaşmayı da ihlal ettiğini" öne sürdü.

TÜRKİYE'DEN 'GARANTİ' TALEBİNE YANIT

Rusya’nın, “Türkiye bir kez daha Rus savaş uçağı düşürmeyeceğinin garantisini versin” şeklindeki açıklamasına Türk Dışişleri'nden cevap geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, düzenlediği basın toplantısında Rusya krizi sonrası yaşananlar hakkındaki sorulara cevap verdi.

Bilgiç, Rusya’dan bu sabah gelen “Türkiye bir kez daha Rus savaş uçağı düşürmeyeceğinin garantisini versin” açıklamasına, “Rusya, Türk hava sahasını bir kez daha ihlal etmeyeceğinin garantisini versin” sözleriyle cevap verdi.

Bilgiç ayrıca Rusya'nın istediği unsurların (tazminat, özür, pilotların cezalandırılması) karşılanmasının mümkün olmadığını vurguladı.

RUSYA'DA YAPTIRIM TARTIŞMASI

Rusya'da Türkiye'ye yaptırımların genişleyip, genişlemeyeceği tartışması da yaşanıyor. Rus basınında Türkiye'ye yönelik yaptırımların genişleyeceği yönündeki haberlerle ilgili konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov bu konunun hükümete sorulması gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da kendilerinde yaptırımların genişleyeceğine dair bilgi olmadığını açıkladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler