HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'nın 'Bağdadi'yi öldürmüş olabiliriz' iddiasına ABD'den yanıt

Rusya, IŞİD'le mücadelede önemli bir açıklama yaptı; Rakka'ya hava harekatında IŞİD liderlerinin hedef alındığını belirten Rusya "IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'yi öldürmüş olabiliriz" dedi. Rusya Savunma Bakanlığı Bağdadi'nin ölümünü doğrulatmaya çalıştıklarını duyurdu. Rusya'nın açıklamasını uluslararası ajansları son dakika olarak duyurdu, gelişme anında dünyada ilk haber oldu. Rusya'nın açıklaması dünyada yankılanırken, ABD'den de yanıt geldi.

Rus savaş uçakları IŞİD liderinin katıldığı toplantıyı vurdu! RIA haber ajansında yer alan haberde, "Çeşitli kanallardan doğrulatılmaya çalışılan bilgiye göre hava saldırısında bertaraf edilen Ebu Bekir el Bağdadi de toplantıda bulunuyordu" denildi.

Moscow Times da "Rusya Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, IŞİD Lideri Bağdadi 28 Mayıs'taki hava bombardımanında öldürüldü" ifadesini kullandı.

Rusya, Rakka'ya yapılan hava operasyonunda IŞİD'in üst düzey yöneticilerinin hedef alındığını açıkladı. Açıklamada örgütün lideri Ebubekil elBağdadi'nin de ölmüş olabileceği ifade edildi.

30 IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

Rus savaş uçakları, IŞİD'in kalesi Rakka'da terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi'nin de katıldığı toplantıyı vurdu. Rusya'nın Bağdadi'nin yok edilmiş olabileceğini açıklaması, anında dünyada ilk haber oldu. Gece saat 00.35'te başlayan ve 10 dakika süren saldırıda 300 IŞİD teröristinin öldürüldüğü bildiriliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Mayıs ayı sonunda yapılan hava saldırılarında terör örgütü IŞİD'in lideri Ebubekir El Bağdadi'nin öldürülmüş olabileceğini resmen duyurdu. 28 Mayıs gecesi Rus jetleri, toplantı yapan IŞİD liderlerinin üstüne bomba yağdırdı. Rusya, toplantıda yer alan Bağdadi'nin kesin olarak ölüp ölmediğini doğrulamaya çalışıyor.

Rusya'nın açıklamasını uluslararası ajansları son dakika olarak duyurdu, gelişme anında dünyada ilk haber oldu.

Su-35 ve Su-34 jetlerinin gece saat 00.35'te başlayan saldırı, 10 dakika sürdü. Öldürüldüğü kesin olan isimler arasında 'Rakka emiri' Ebu el Hacı el Mısri, İbrahim el Haef el Hac ile Süleyman el Şayah var. Saldırılarda toplam 300 IŞİD'linin yok edildiği bildiriliyor.

TOPRAKLARININ DÖRTTE BİRİNİ YİTİRDİ

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 75'in üstünde. Kanlı örgüt, Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirdi. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

5 KITA, 30'U AŞKIN ÜLKE

Küresel terör ağı IŞİD, son bir ayda İngiltere Manchester ve Londra, Filipinler Mindanao, Endonezya Cakarta, Fransa Paris ve İran Tahran'da saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor

EBUBEKİR EL BAĞDADİ KİMDİR?

Rusya, IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin Suriye'deki bir hava saldırısında öldürülmüş olabileceğini açıkladı. Peki Bağdadi'nin geçmişi ne? Cihatçı hareketlerle nasıl ilişki kurdu? IŞİD'i nasıl kurdu? "IŞİD Kıyameti" kitabının yazarı William McCants, BBC için yazdı.

İbrahim Avad İbrahim el-Bedri yani Ebu Bekir el-Bağdadi, 1971 yılında Irak'ın Samarra kentinde, alt orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak doğdu.

Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ailesi dindarlığıyla biliniyor ve ailenin parçası olduğu aşiret Muhammed Peygamber'in soyundan geldiğini iddia ediyordu.

Bağdadi gençlik yıllarında Kuran-ı okuma konusunda tutkuluydu. Genç Bağdadi için şeriat kurallarına riayet de çok önemliydi.

Bağdadi üniversite eğitimi için İlahiyat alanını seçti.

IŞİD lideri BağdadiİŞİD'in lideri el-Bağdadi'nin yükselişiÜniversite eğitimi, yüksek lisans, doktora dönemi

1996'da Bağdat Üniversitesi'nin İslami Çalışmalar bölümünden mezun oldu.

Daha sonra ise Saddam İslami Çalışmalar Üniversitesi'nde Kuran çalışmaları alanında 1999'da yüksek lisans, 2007'da doktorasını tamamladı.

Bağdadi lisans eğitiminin ardından 2004 yılına kadarki dönemi Bağdat'ın Tobçi mahallesinde, iki eşi ve altı çocuğuyla birlikte geçirdi.

Yerel bir camide mahallenin çocuklarına Kuran okuyordu. Aynı zamanda caminin futbol takımının yıldızıydı.

Amcası, mezuniyeti sonrası dönemde Bağdadi'yi, Müslüman Kardeşler hareketine katılmaya ikna etti.

Bağdadi kısa süre içinde, hareket bünyesindeki az sayıdaki, şiddet yanlısı ultra-muhafazakârın cazibesine katıldı ve Selefi cihatçılığı benimsedi.

Bağdadi, 10 ay boyunca ABD'nin tevkif merkezinde tutuldu.

SİYASİ EYLEMCİLİKTEN İSYANCILIĞA

Irak'ın 2003'te ABD öncülüğündeki güçler tarafından işgalinden birkaç ay sonra Bağdadi, Ceyş Ehl el-Sünni ve el-Cemah adlı isyancı örgütün kurulmasına yardım etti.

ABD güçleri Şubat 2004'te Bağdadi'yi Felluce kentinde tutukladı ve 10 ay boyunca kalacağı, Bucca Campı'ndaki tevkif merkezine götürdü.

Tutukluk sürecinde Bağdadi, kendini dini konulara adadı, Cuma hutbesi okudu, mahkûmlara namaz kıldırdı ve onlara dersler verdi.

RAKİP GRUPLAR ARASINDA İTTİFAKLAR KURULMASINI SAĞLADI

Onunla birlikte kalan mahkûmlardan birine göre Bağdadi, Saddam'a sadık insanlarla cihatçıların karışık kaldığı tevkif evindeki rakip gruplar arasında faaliyet gösterme konusunda becerikliydi.

Bağdadi buradaki birçok grup arasında ittifaklar kurdu ve Kasım 2004'te serbest bırakılması ardından da onlarla iletişime devam etti.

Serbest kalmasından sonra Bağdadi, Ürdünlü Ebu Musab El-Zerkavi'nin başında olduğu, El Kaide'nin yerel ayağı olan Irak El Kaidesi'nin sözcüsüyle temas kurdu.

Bağdadi'nin dini bilgisinden etkilenen sözcü, ultra-muhafazakâr İslam'ın ilkelerine bağlı kalacak şekilde Irak El Kaidesi'nin propagandasını yapması için onun Şam'a gitmesine ikna oldu.

Zerkavi, Haziran 2006'da bir ABD hava saldırısında öldürüldü ve yerine Mısırlı Ebu Eyyüp El-Masri geldi.

Aynı yılın Ekim ayında Masri, Irak El Kaidesi'ni dağıttı ve Irak İslam Devleti (IİD) örgütünü kurdu. Grup, özel olarak El Kaide'ye bağlılığını bildirmeye devam etti.

Bağdadi, Suriye'deki kaostan yaralanmak için 2011'de Suriye'deki üyelerine örgütlenme emri verdi.

IRAK İSLAM DEVLETİ'NİN YENİ EMİRİ

Dini konulardaki yeterliliği ve Irak İslam Devleti'ni kuran yabancılarla, örgüte daha sonra katılan yerel Iraklılar arasında köprü kurmasındaki yeteneğiyle Bağdadi, grup içinde istikrarlı bir şekilde yükseldi.

Önce örgüt bünyesindeki Şeriat Komitesi'nin yöneticisi oldu ve örgütün emirinin Ebu Ömer El-Bağdadi olmasını kararlaştıran 11 üyeli Şura Konseyi'ni seçti.

Bağdadi daha sonra örgütün Koordinasyon Komitesi'ne atandı ve grubun Irak'taki komutanlarının iletişimini denetledi.

NUSRA CEPHESİ'NİN KURULMASI

Örgütün kurucusu ve emirinin Nisan 2010'da ölmeleri ardından Şura Konseyi Ebubekir El-Bağdadi'yi yeni emir seçti.

Bağdadi, ABD ordusuna ait özel güçler tarafından büyük ölçüde yok edilen örgütü yeniden inşa etmeye koyuldu.

2011'de Suriye'deki kargaşadan yararlanmak isteyen Bağdadi, Suriye'deki örgüt üyelerinden birine, Suriye'de gizlice Irak İslam Devleti'nin bir kolunu kurmasını istedi.

Bu örgüt daha sonra Nusra Cephesi adıyla kamuoyu tarafından tanınacaktı.

IİD'NİN IŞİD'E EVRİLMESİ

Bağdadi kısa süre sonra Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed el-Colani ile anlaşmazlığa düştü.

Bunun nedeni, El-Colani'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı savaşan ana akım Sünni muhaliflerle işbirliği yapmak istemesiydi.

Bağdadi ise Esad'la mücadelenin peşinden gitmeden önce kaba güce dayanarak bir devlet kurmak istiyordu.

2013 baharında Bağdadi, Nusra Cephesi'nin Irak İslam Devleti'ne katıldığını ve ortaya çıkan yeni örgütün adının IŞİD olduğunu açıkladı.

EL KAİDE LİDERİ ZEVAHİRİ'YE BAŞKALDIRI

El Kaide lideri Ayman El-Zevahiri Bağdadi'ye, Nusra Cephesi'nin bağımsızlığın sağlamasını emretti. Bağdadi ise emri yerine getirmedi.

Şubat 2014'te Zevahiri IŞİD'i El Kaide'den çıkardı.

IŞİD buna Nusra Cephesi'yle çatışarak ve Suriye'nin doğusunda elinde tuttuğu, Bağdadi'nin sert dini kuralları dayattığı yerlerdeki gücünü pekiştirerek cevap verdi.

Buralardaki gücünü garantiye alması ardından Bağdadi adamlarına, Irak'ın batısına doğru genişleme emri verdi.

IŞİD, El Kaide yönetimine meydan okuyarak kuruldu.

HALİFELİK İLANI

Temmuz 2014'te IŞİD Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirdi.

Bundan kısa bir süre sonra da Bağdadi "halifelik" ilan etti ve örgütün adını "İslam Devleti" olarak değiştirdi.

Medya bugüne kadar Bağdadi'nin ölümü iddiasıyla ilgili çeşitli kereler haberler yayımladı ancak daha sonra bu bilgilerin doğru olmadığı ortaya çıktı.

Ama eğer Bağdadi ölürse örgüt; yetenekli bir arabulucuyu, acımasız bir siyasetçiyi, bir din âlimini ve soylu kökleri olan bir kişiyi (ki bu neredeyse devlet kurmuş küresel düzeyde bir militan örgütün lideri için sıra dışı bir kombinasyon) kaybetmiş olacak.

William McCants 'IŞİD Kıyameti: İslam Devleti'nin Tarihi, Stratejisi ve Mahşer Günü Görüşü'kitabının yazarıdır. McCants, ABD'deki Brookings Enstitüsü'nde ABD'nin İslam Dünyasıyla İlişkileri Projesi'ni yönetiyor ve John Hopkins Üniversitesi'nde ders veriyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler