HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'nın gerçekleri

Kuşkusuz her milletin, turistleri şaşırtacak kendine özgü hâl ve hareketleri var. İşte Rusya'dan sizi şaşırtacak bazı kareler…

Rusya'nın gerçekleri

‘Tuzak’ turnikeler: Rusya’da metro girişlerinde aksiyon filmlerinde yaşamadığınız gerilimi tadabilirsiniz. Zira jetonunuzu veya kartınızı kullanmadan turnikeyi geçmeye çalışırsanız, engeller birden ‘yuvalarından çıkabilir’.

İçeriye açılan kapılar: Genelde kapılar dışarıya açılırken, Rusya’da tüm kapılar içeriye açılıyor. Ev, bahçe, tiyatro, okul fark etmiyor… Kapıların, Rus istihbarat ajansı KGB’nin operasyonlar sırasında daha kolay kırarak, içeriye girmesini sağlamak amacıyla içeriye açıldığına yönelik efsaneler mevcut. Ancak dikkat etmezseniz kendi suratınıza çarpacağınız bu kapılar, aslında Rusya’daki aşırı soğuğun içeriye dolmasını engellemek için içeriye açılıyor.

Greçka: Rusya’da bir markete girdiğinizde sizi ‘filozof’ yapabilecek bir tahıl var. Zira greçka; bulgur deseniz bulgur değil, buğday deseniz buğday değil… Rus topraklarına özgü bu tahıl biraz bulgur, biraz mercimeği andıran bir tada sahip ve sofralarda da genellikle mevcut. Türkiye’de köftenin, fasulyenin yanında yediğimiz bulgur pilavını yerini, Rusya’da greçka pilavı alıyor. Bu arada greçka oldukça da besleyici. Zira içerisinde bakır, magnezyum, lif, fosfor, amino asit gibi birçok öğeyi barındırıyor.

Zelyonka: Söylendiğinde adı çizgi film kahramanı gibi tınıyan bu ilaç Rusya’da sıklıkla kullanılıyor. Bu sebeple Rusya’da bir yere misafirliğe gittinizde ya da olur ya, sokakta kızamık olmuş, ama benekleri kırmızı yerine ‘yeşil’ olan birilerini görürseniz, ürkmeyin. Yeni bir hastalık türemedi. Ruslar bizim sıklıkla kullandığımız tertürdiyot misali, antiseptik olan zelyonka'yı evlerinden eksik etmiyorlar. Küçük yaralarda, cilt sorunlarında bu yeşil ilacı kullanıyorlar, ortaya da yaraların dağılımına göre çeşitli görüntüler ortaya çıkıyor.

Huş ağacı suyu: Rusya’daki marketlerde herkesi şaşırtacak bir şey daha var: Huş ağacı suyu. Huş ağaçlarının gövdesinden doğrudan süzülerek elde edilen ve ‘meyve suyu’ niteliğindeki bu içecek Rusya’da sıkça tüketiliyor. Egzotik ve tatlımsı bir lezzete sahip bu içecek yaz kış Rus sofralarında sıklıkla bulunduruluyor. Şeffaf ve suya benzer görüntüdeki huş ağacı suyu votkanın yanında da içiliyor.

Kömür: “Rusya’da bu kadar votka içilmesi, bu kadar yağlı yiyecekler (ülkede çok fazla yağlı et tüketiliyor) yenmesine rağmen, insanların mideleri nasıl dayanıyor?” diye mi soruyorsunuz? Yahut Rusya’da felekten bir gece çalayım derken ertesi gün akşamdan mı kalmalık mı çekiyorsunuz? Gıda zehirlenmesi mi yaşadınız? Panik yok, kömür var. Soğurucu karbon, bu tarz durumlarda sıklıkla tüm dünyada kullanılsa da, Ruslar aktif karbonu ‘siyah aspirin’ şeklinde kullanan tek millet. Batılı ülkelerde midede çözünen soğurucu karbon genellikle beyaz veya pembe renklerde kullanıyor.

Çekirdek: Rusya’da 200 yıl önce ortaya çıkmasına rağmen, çekirdek günümüzde Rus kültürünün ayrılmaz parçası halinde. Öyle ki ‘çekirdek çitlemek’ Rusya’da neredeyse ‘bir meditasyon şekli’ diyebiliriz.

Babuşkalar: Rusya’da 2012 Eurovision şarkı yarışmasında gördüğünüz Babuşka'lardan (Babushki) daha ötesini görebilir ve şaşkınlık içinde donakalabilirsiniz. Zira Türkiye deyimiyle ‘Teyzeler’ olan babuşkaları, -30 dereceye varan hava koşullarında kar kürerken ya da tiyatrolarda, öğrenci yurtlarında ‘bekçilik’ yaparken görebilirsiniz. Diğer bir deyişle: Korkmayın, babuşka'lar yanınızda.

Metro ile seyahat eden köpekler: Tarihi ve sanatsal metrolarıyla şanı dünyayı dolaşan Rusya’nın metro ile seyahat eden köpekleri de şaşırtıcı. Zira ülkede herhangi bir metro hattında, gazetesini ve kitabını okuyan bir Rus vatandaşının yanında bir köpek görebilirsiniz. Başlı başına bu bile şaşırtıcıyken, herkesin bu durumu çok olağan karşılaması da herkes için ilginç olabilir.

Turşu suyu: Eminönü’nde balık ekmekle birlikte afiyetle yudumladığımız turşu suyu, Türkiye’den Rusya’ya gidenleri pek şaşırtamayacak olsa da, bu gelenek Batılıları oldukça hayret içinde bırakabilir. Zira her sofrada ‘muhakkak’ bulunan turşuların suları, Batılı dostlarımızı içmekten ‘sarhoş edebilir’. Hatta turşu suyu Rusya’da o kadar çok tüketiliyor ki, tüm dünyaya gaz sevkiyatı yapan bu ülkenin artık turşu suyu boru hatları çekip, sevkiyatına başlaması gerektiği şeklinde şakalar yapılıyor.

Doğalgaz rezervleri
Rusya'nın doğalgaz rezervleri 13,2 milyar adet Olimpik yüzme havuzunun hacmine denk geliyor.

En ölümcül göl
Bir insan Rusya'daki Karaçay Gölü'nün kıyısında durarak bile ölümcül dozda radyasyon alabilir. Bunun nedeni de gölün yakınında bulunan ve 1990 yılına kadar varlığı gizlenen Rusya'nın en büyük nükleer reaktörlerinden birinin suyu kirletiyor olması.

Pluton'dan büyük
Rusya'nın yüzölçümü kısa zaman önce gezegen kategorisinden çıkarılan Pluton'dan daha büyük. Rusya'nın yüzölçümü 17 milyon kilometrekare. Pluton'unki ise 16,6 milyon kilometrekare.

20 Rus bir Pakistan'a bedel
Rusya'nın en zengin 20 kişisinin toplam varlığı 227 milyar dolar ediyor. Bu da Pakistan'ın 215 milyar dolarlık GSYH'sini geride bırakıyor.

II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği 1 milyondan fazla kadını silah altına almış ve keskin nişancı, makinalı tüfek birliği, tank mürettebatı gibi aktif cephe görevlerinde kullanmıştır. Günümüzde Kızılordu'daki kadın askerler arasında güzellik yarışması yapılmaktadır.

Nüfusu geriliyor
Rusya'nın nüfusu 1993 yılından bu yana 6,6 milyon kişi azaldı. Rusya'nın 2010 yılı itibariyle 141 milyon olan nüfusunun 2050 yılında 126 milyona gerilemiş olması bekleniyor.

Moskova metrosu
Günde 9 milyon yolcu Moskova metrosuyla seyahat ediyor. Bu Londra ve New York metrolarının günlük toplam yolcu sayısından fazla.

Alaska'yı sattı
Rusya 1868 yılında Alaskya'yı ABD'ye 7,2 milyon dolara sattı. Bu da hektar başına 2 sentten az bir fiyata denk geliyor.

ABD'lilerin iki katı içiyorlar
Ruslar bir haftada 6,3 adetle ABD'lilerin iki katı kadar 'shot' yapıyorlar. Yine de dünyanın 'shot' birincisi haftada 13,7 adetle Güney Koreliler.

Baykal Gölü
Dünyadaki bütün tatlı suyun beşte biri Rusya'daki Baykal Gölü'nde bulunuyor.

Yüksek cinayet oranı
Rusya'da cinayet oranı ABD'nin iki katı. Her 100 bin kişiye 9,7 cinayet vakası düşüyor.

Boru hatları dünyayı dolaşıyor
Rusya'da gaz, likit petrol gazı ve rafine ürünlerin taşındığı boru hatları uç uca eklendiğinde dünyanın etrafını altı kez dolaşıyor.

75 yıllık rezerv
Rusya'nın toplam 87 milyar varil petrol rezervi var. Bu da ülkenin 75 yıllık tüketimini karşılamaya yeterli.

En çok uranyum Rusya'da
Dünyadaki zenginleştirilmiş uranyumun yüzde 50'si Rusya'da bulunuyor. Ülkenin elindeki toplam miktar 695 ton.

Dünyanın "süper güçlerinden" olan Rusya hakkında bu bilgileri daha önce duymuş muydunuz?

Yeni çıkan bir kanunla Rusya’da çocuklarla eşcinseller hakkında konuşmak yasak. Bunu yapanlar hakkında “gençlere eşcinselliği özendirmek” suçlamasıyla dava açılabiliyor…

Bir efsaneye göre Rusya’da kimsenin yerini bilmediği ve haritalarda da yer almayan 15 gizli şehir bulunuyor…

Rusya’da kirli bir araba sürmek beraberinde yasal işlem getiriyor.

Rusya’da erkek nüfusundan 9 milyon kişi fazla kadın nüfusu bulunuyor.

Batı Sibirya’da bulunan Megion bölgesi valisi, Megion’da “bahane üretilmesini” yasakladı.

Rusların üçte biri Güneş’in Dünya’nın etrafında döndüğünü sanıyor.

Ortalama bir Rus yılda 18 litre alkol tüketiyor. Bu oran uzmanların tehlike sınırının neredeyse iki katı…

Rusya’da ekonomik buhran zamanlarında okul öğretmenleri ödemelerini vodka ile alabiliyor.

ABD Alaska’yı Rusya’dan 1867 yılında 7.2 milyon dolara satın aldı.

Zengin Ruslar trafikten kaçmak için sahte ambulanslar kiralıyor.

Bira, Rusya’da 2011 yılına kadar alkollü içecek sınıfında değildi. İlgili kanun değişene kadar yüzde 10 alkol değerinin altında olan içecekler “alkollü” sınıfına girmiyordu…

Sibirya bölgesi Rusya’nın yüzde 77’sini oluşturuyor.

“Vodka” kelimesi Rusça’da “su” anlamına gelen “Voda” sözcüğünden geliyor.

Rusya’nın yüzölçümü Plüton gezegeninden daha büyük 17km2/16.6 km2

Rusya-ABD sınırının en yakın olduğu yer olan Diomede Adaları’nın arasındaki mesafe yalnızca 4 kilometre. Küçük Diomede Adası ABD sınırlarının içinde bulunurken Büyük Diomede Adası ise Rusya’ya bağlı…

Birinci Petro zamanında Rusya’da Sakal vergisi adında bir vergi toplanıyordu. Ülkede sakal bırakan herkes bu vergiyi vermek zorundaydı…

Rusya’da bulunan Karaçay Gölü dünyanın en radyoaktif ve kirli gölü ünvanını elinde bulunduruyor.

Rusya’da bazı müzelerde sanat eserlerine kemirgenler tarafından zarar verilmemesi için kediler “çalıştırılıyor”

Rusya ve Japonya 2. Dünya Savaşı’nın ardından halen bir barış antlaşması imzalamış değil. Nedeni ise iki ülke arasındaki Kuril Adaları krizi…


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler