HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'nın 'yardım konvoyu' isyancılarla Ukrayna'ya girdi

Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmalardan etkilenen sivillere yardım amacıyla gönderdiğini söylediği konvoyun Rusya yanlısı isyancıların refakatinde Ukrayna'ya girdiği belirtildi. Kiev yönetimi yardımın Kızılhaç'a devredilmesini istiyordu.

Rusya'nın 'yardım konvoyu' isyancılarla Ukrayna'ya girdi

Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmalardan etkilenen sivillere yardım amacıyla gönderdiğini söylediği konvoyun Rusya yanlısı isyancıların refakatinde Ukrayna'ya girdiği belirtildi.

Reuters haber ajansına bilgi veren görgü tanıkları, 270 kamyonluk konvoydan yaklaşık 20 kamyonun yanında silahlı Rusya yanlısı ayrılıkçı militanlarla birlikte Ukrayna sınırından geçiş yaptığını belirtti.

Kamyonların yoğun çatışmaların devam ettiği Luhansk bölgesine doğru ilerlediği belirtiliyor.

Daha önce gelen haberlerde konvoyun gümrük kapısında tutulduğu ve Ukraynalı yetkililerin yanı sıra Kızılhaç görevlilerinin kamyonları teftiş ettiği belirtiliyordu.

Ukrayna hükümeti gümrük denetimleri sonrası konvoyun Kızılhaç refakatinde ülkeye girmesini istiyordu.

Kiev yönetimi ve Batılı ülkeler Rusya'nın 'insani yardım' adı altında Rusya yanlısı ayrılıkçı militanlara askeri destek sağlamasından endişe ediyor.

Rusya ise bu iddiaları kabul etmiyor ve konvoyun tek amacının Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki çatışmalardan etkilenen sivillere yardım götürmek olduğunu söylüyor.

'Tahammül edilemez gecikmeler'Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Kiev yönetimini suçladı ve "Günlerdir devam eden tahammül edilemez gecikmeler yüzünden konvoy yoluna devam edemiyordu" dendi.

Açıklamada konvoyun Luhansk'a doğru harekete geçtiği de belirtildi.

Rus Interfax haber ajansına konuşan Ukrayna hükümeti yetkilileri ise, konvoyun Ukrayna'nın izni olmadan sınır ihlali yaparak ülkeye girdiğini söyledi.

Rusya'nın doğusunda devam eden çatışmalarda şu ana kadar 2 binden fazla kişi öldü, 300 bin üzerinde kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Rusya'nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinde Rusya yanlısı militanlar kamu binalarını ele geçirip Mayıs ayında referandum düzenleyerek bağımsızlık ilan ettiklerini açıklamışlardı.

Ancak Kiev yönetimi ve Batılı ülkeler referandum sonuçlarını kabul etmemişti.

Kiev yönetimi 25 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı olan Petro Poroşenko'nun göreve gelmesinden sonra doğu Ukrayna'daki ayrılıkçılara yönelik askeri operasyonlara hız vermişti.

Batılı ülkeler ise Ukrayna'daki krize müdahale ettiği iddiasıyla Rusya'ya yönelik bir dizi ekonomik yaptırım açıklamıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler