HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sahte kimlikli CIA ajanlarının yönergesi sızdırıldı

Wikileaks, sahte kimlikle bir ülkeye girecek CIA ajanlarının dikkat etmesi gereken hususları içeren yönergeyi sızdırdı. Ajanlara Türkiye’ye girişte dikkat etmeleri gerekenler de anlatılıyor.

Sahte kimlikli CIA ajanlarının yönergesi sızdırıldı

ABD devletine ve onun merkezi istihbarat teşkilatı CIA'e ait önemli belgeleri sızdıran Wikileaks isimli internet sitesi yeni belgeler sızdırdı. CIA ajanlarının Şengen ülkeleri ve belli başlı ülkelere sahte kimlikle giriş yaparken dikkat etmesi gereken hususları içeren yönergelerde Türkiye'nin de bahsi geçiyor. Bundan birkaç gün önce de yok edilmesi gereken örgüt liderleri ve zayıflatılması gereken ülkeleri içeren bir başka CIA raporu bu site tarafından sızdırılmıştı.

Açıklanan belgelerde Türkiye ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ilgili şu bilgi notları yer alıyor.

"Türk Milli İstihbarat Teşkilatı bir kişinin çok sayıda pasaport taşımasının, Türkiye'ye ziyaretinin gerçek sebebini saklamaya yönelik bir teşebbüsün göstergesi olarak değerlendiriyor. .. Türkiye detaylı kimlik taramaları kapsamında yabancı uyruklu kişileri 24 saate kadar tutabiliyor.”

Belgelerde ayrıca Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin de sınırları içine giren yabancıların PKK'lı olup olmadığına dikkat ettiğinden bahsediliyor ve şu ifadelere yer veriliyor;

"Kongra-Gel (eski ismiyle PKK) taraftarlarını ve operasyonel elemanlarını teşhis etmek amacıyla Erbil Havaalanı'na giriş yapan ve Türkiye ya da İran aksanıyla konuşan Kürtler otomatik olarak detaylı kimlik taramasına gönderiliyordu.”

Yönergelerde CIA ajanları ayrıca "Her şeyi doğru yapsanız da detaylı kimlik taramaları sırasındaki en iyi korunma yöntemi iyi bir hikâye ile hazırlanmış olmaktır.” diyerek de uyarılıyor.

Daha önce, bir ülkeye sahte kimlikle girmek isterken zor durumda kalan CIA elemanlarının yaşadıklarına ve bu durumlardan nasıl kurtulduklarına da örnekler ve önerilerle yer veriliyor.

Sitede yılbaşından sonra yeni belgeler sızdırılacağı açıklanıyor.

Öldürülecek örgüt liderleri listesi

WikiLeaks birkaç gün önce de "öncelikli hedef" olarak görülen örgüt liderlerine suikast düzenlenmesi programına dair 2009 yılında hazırlanan bir CIA raporu yayınlamıştı. Bu belgelerde ABD ve diğer ülkelerin örgütleri zayıflatmaya yönelik uyguladıkları yöntemlerden de bahsediliyor.

Raporda, farklı ülkeler tarafından Taliban, El Kaide, Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri (FARC), Hizbullah, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Hamas, İrlanda Cumhuriyet Ordusu (İRA), Cezayir'deki Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) gibi örgütlerin liderlerine ve üst düzey üyelerine düzenlenen suikast operasyonlarının, o ülkeler açısından olumlu ve olumsuz sonuçları değerlendiriliyor.

Raporda CIA, Amerikan yönetimini suikastların örgütlere desteği artıracağı, örgütlerin halkla bağlarını güçlendireceği ve örgütlerin diğer liderlerini radikalleştireceği ve başka radikal örgütleri ortaya çıkaracak boşluk yaratacağı uyarısında bulunuluyor.

Wikileaks internet sitesinin editörü ve basın sözcüsü Julian Assange ortaya çıkan belgeler yüzünden bir süredir Ekvator'un Londra büyükelçiliği binasında yaşıyor. CIA ve İngiliz istihbarat teşkilatı MI6, Ekvator'dan kendisine sığınan Assange'ı teslim etmesini istiyor.

Kaynak: Al Jazeera, Wikileaks

aljazeeraturk

Obama: Satrançta Putin'e yenilmedik

Bağdat'ta bombalı saldırılarda 5 ölü

Kendini imha eden telefon

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler