HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Savaş turizmi: "Bağdat turu 40 bin dolar"

Bazı sehayat şirketlerince savaş bölgelerine düzenlenen turların ilgi çektiği belirtiliyor.

LONDRA(ANKA)- Warzone Tours (Savaş Bölgesi Turları) şirketinin tur kataloğunda Bağdat'tan Mogadişu'ya kadar çeşitli yerlerin bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Savaş bölgelerine düzenlenen turlara vurgu yapan Financial Times gazetesinin yazarı Emma Jacobs'a göre, Bağdat'a bir turistik gezinin maliyeti 40 bin doları bulabiliyor.

-"TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE TURU, TERÖR LİSTESİ KORKUSUNDAN İPTAL EDİLDİ"-

Warzone Tours sahibi Rick Sweeney ise, Türkiye üzerinden Suriye'ye yapmak istedikleri bir turu, ABD'nin "El Kaide destekçileri" listesine girmekten korktuğu için son anda iptal ettiğini anlatıyor.

25 yıl orduda ve güvenlik şirketlerinde çalışan ve kendi şirketini 2008'de kuran Sweeney, "Bosna'da ve Irak'ta zaman geçirirken, konuşmak istediğim çok sayıda yerli halktan kişi ve göremediğim kültürel yerler vardı" diyor.

BBCTürkçe'nin yansıtılan açıklamalarında Sweeney, müşterilerinin çoğunun iş dünyasından zengin orta yaşlı kişiler olduğunu belirtiyor. Aralarında, AK-47 (kalaşnikof) tüfeğiyle fotoğraf çektirmek isteyen maceracı gençlerin de olduğu kaydediliyor.

-AFGANİSTAN VE ORTA ASYA TURLARI-

İngiliz James Willcox'un yardımıyla bir Pakistanlı ve bir Afgan tarafından 2006'da kurulan Untamed Borders şirketiyse, daha çok Afganistan ve Orta Asya bölgesine seyahatler düzenliyor.

Willcox, "Savaş turistleri, karanlık turizm, ürpertici yerler, askeri turlar Hepsi denediğimiz ama sonra kaçındığımız terimler çünkü tam olarak ne yaptığımızı yansıtmıyorlar" şeklinde konuştu.

New York Times gazetesinin eski Balkanlar muhabiri Nicholas Wood da, 2011'de Political Tours şirketini kurarak bu pazara girdi.

"Savaş turizmi" terimini sevmeyen Wood, "Üzerinde durduğumuz, insanlara bölgeyle ilgili bir kavrayış kazandırmak. Onları müzelerin kozalarından çıkarmak" diyor.

-ELEŞTİRİLERİ REDDEDİYOR-

Wood, Bingazi'de ABD Büyükelçisi'nin içinde olduğu 4 kişinin öldürülmesinin ardından Libya'ya seyahatleri durdurduklarını söylüyor.

Peki bu yaptıkları başkalarının acıları üzerinden para kazanmak anlamına geldiği eleştirisini reddeden Rick Sweeney, "Eleştiriler bunun politik açıdan doğru olmadığı yönünde. Tam tersi. Ben onların yerli halktan insanlarla oturup yemek yiyerek sohbet etmelerini istiyorum" karşılığını veriyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler