HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Schulz ve Juncker’den Ahmet Davutoğlu açıklaması

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakma kararı almasına ilişkin Vatikan’da açıklamalarda bulundu.

Schulz ve Juncker’den Ahmet Davutoğlu açıklaması

Jean-Claude Juncker ve Martin Schulz, Vatikan’da Papa Francesco’ya Uluslararası Şarlman Ödülü’nün takdim edildiği tören sonrası bir basın toplantısı düzenledi.

Bir gazeteci AB yöneticilerine, Ahmet Davutoğlu’nun istifası üzerine Türkiye’de yaşanan siyasi durumu nasıl değerlendirdikleri sorusunu yöneltti.

SCHULZ: “DAVUTOĞLU İLE ÇALIŞMA AYRICALIĞINA SAHİP OLDUK”

Martin Schulz, Ahmet Davutoğlu’nun istifasını dikkate aldıklarını söyleyerek, “Benim için Davutoğlu, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki en güvenilir ve yapıcı muhataplardan biriydi. Onunla çalışma ayrıcalığına sahip olduk” dedi.

“Ancak onun müzakerelerde çok kolay bir partner olmadığını da söylemeliyim” diyen Schulz, “Çok detaylara giren, mütekabiliyet ve karşılıklı saygı konusunda ısrarcı biriydi. Bu yüzden ona derin saygılarımı iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Gelecekteki Türk hükümeti ve başbakanıyla da Ahmet Davutoğlu ile yakaladıkları bu yapıcı çizgide devam etmeyi umduklarını dile getiren Martin Schulz, “Ona bugüne kadar yaptığı verimli işbirliğinden dolayı gerçekten teşekkür ederim” diye konuştu.

Juncker ise Schulz ile aynı cevaba sahip olduğunu söyledi.

“DAVUTOĞLU ANLAŞMAYA BAĞLI KALAN BİR ADAMDI”

Martin Schulz, basın toplantısı sonrasında gazetecilerin ayrıca yönelttiği, “Göçmenlerle ilgili Türkiye ile yapılan anlaşma ya da Türkiye’de demokrasi ve istikrar konusunda endişeleriniz var mı?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Sanmıyorum, ama bu Türk hükümetine ve meclisine bağlı. Biz, Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu’nun 4 Mayıs’ta bana ulaşan vize serbestisi önerisi konusunda çalışmaya başlayabilsin diye Türk hükümetinin ve meclisin yapması gereken uzun bir şartlar listesinin gerekli olduğu konusunda anlaşmaya vardık. Bazı maddelerin halen tamamlanması gerekiyor. Türk tarafının bunları önümüzdeki günlerde ya da haftalarda onaylayacağı konusunda iyimserim. Sonra da biz kendi içimizde görüşmelerimize başlayabiliriz.”

Ahmet Davutoğlu ile işbirliklerinin çok verimli olduğunu düşündüğünü ekleyen Schulz, “Evet kendisi çok zorlu bir müzakereciydi, ama diğer taraftan da anlaşmaya vardığımız zaman buna bağlı kalan bir adamdı. Bu yüzden kendisine en yüksek takdirlerimi iletiyorum. Umarım sonraki Türk hükümeti de bu çizgide ilerler” diye sözlerini sürdürdü.

JUNCKER: “DAVUTOĞLU İLE İYİ İLİŞKİLERİMİZ VARDI”

Jean-Claude Juncker ise, Ahmet Davutoğlu’nun görevden ayrılacağını açıklaması sonrası göçmen anlaşmasının geleceğiyle ilgili endişeleri olup olmadığına ilişkin bir soruya şöyle cevap verdi:

“Görevden ayrılan başbakanla iyi ilişkilerimiz vardı. Bundan sonraki başbakanla da aynı şekilde iyi ilişkilerimiz olmasını umuyorum. Göçmen anlaşmasını sonuçlandırdık, ama vize serbestisi için Türk hükümeti tarafından karşılanması gereken bazı hususlar var. Ben bu koşulların yerine getirileceğine inanıyorum.”

DHA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler