HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hayat Boumeddiene’in parmak izi Türkiye'de

Dışişleri Bakanı Mavlüt Çavuşoğlu, Fransa'da bir süpermarkete saldırı düzenleyen Amedy Coulibaly ile ilgili gazetelerde yayınlanan iddiaları doğruladı.

Fransa’da cihatçı sevgilisi Amedy Coulibaly’nin öldürüldüğü Yahudi gıda ürünleri satan markete yapılan saldırının diğer sorumlusu olarak aranan ve 2 Ocak’ta Türkiye’ye gelen Hayat Boumeddiene’in 4 Ocak’ta Şanlıurfa’da kayıplara karıştıktan bir süre sonra Akçakale civarında göründüğü ortaya çıktı. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Türk güvenlik birimlerinde Boumeddien’in parmak izleri bulunuyor.

Türk istihbarat birimleri, Cezayir asıllı kadının Akçakale’den Suriye’ye illegal olarak geçiş yaptığı ve Suriye tarafında bulunduğuna dair güçlü bilgilere ulaşıldığını ancak şu aşama ayrıntılı bilgi paylaşımının doğru olmayacağını söyledi.

TELEFONDAN SON SİNYAL AKÇAKALE'DE ALINDI

Telefondan son sinyal ise 8 Ocak’ta Akçakale baz istasyonundan alındı. MİT, Türkiye’ye girişlerinde çekilen fotoğraflarını Fransız istihbaratına gönderdiği ikilinin Suriye’ye yasa dışı yollarla geçmiş olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Boumeddienne ve Belhoucıne’in sınırı geçerek IŞİD kontrolündeki Resulayn kasabasına gittikleri tahmin ediliyor.

Fotoğraf: Habertürk gazetesi

Gazetenin haberinde, Boumeddiene’nin AB istihbarat ağı içinde 'arananlar listesinde' yer almasına rağmen açık kimliği ve pasaportunu kullanarak Madrid Havalimanı'ndan direkt olarak İstanbul’a uçuşuna izin verilmesinin, Ankara’nın tepkisini çektiği de kaydedildi.

Ayrıca Türk güvenlik yetkililerinin, Boumeddiene’nin gelişine göz yumulmasına ve sonrasında da ısrarla istenmesine rağmen bilgi paylaşımı yapmamasından rahatsız olduğunun öğrenildiği belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, son olarak Avrupa'da yaşanan terör saldırılarına ilişkin, "Dünyada terörle mücadelede maalesef bir kararlılık yok" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Fransa'da bir süpermarkete saldırı düzenleyen Amedy Coulibaly'nin eşi Hayat Boumedienne'nin 2 Ocak'ta Madrid üzerinden Türkiye'ye geldiğinin, Kadıköy'de bir otelde kaldığının ve 8 Ocak'ta Suriye'ye geçtiğinin tespit edildiğini söyledi.

Türk güvenlik birimleri, Hayat Boumeddien’in bundan sonra örgüt içinde nasıl değerlendirileceğini de ilgili birimlere şöyle rapor etti:

“Açığa çıktığı için sahte kimlikle de olsa Türkiye’ye geçişi uzun bir süre gündemde olmaz. Çünkü parmak izlerinin dışında, yüz şekli de iyice deşifre olmuş durumda, Örgüt içinde ‘şehit eşi’ olarak görüleceği için bir süre dinlendirilir. Daha sonra örgüt içinde daha farklı bir alana da sevk edilebilir.”

Türk güvenlik birimleri, Fransa ile istihbarat paylaşımının en yüksek düzeye çıkarıldığını da belirterek, Fransız makamlarının şüpheli şahısların seyahatleri öncesi Türk makamlarını bilgilendirmesinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti.

KADIKÖY'DE KALMIŞ

MİT tarafından adım adım takip edilen kadının, Kadıköy’deki bir otelde iki gece kaldığı kaydedildi.

Haberde, 5 Ocak’ta Suriye’ye geçen Boumeddiene’nin kaldığı otelin yetkililerinin konuşmaktan kaçındığı belirtilirken, Boumeddiene’nin Paris’teki market baskınını yapan Amedy Coulibaly ile beraber olduğu ve kaçtığı iddia edilmişti.

Yenişafak'ın haberinde, Boumeddiene’nin AB istihbarat ağı içinde 'arananlar listesinde' yer almasına rağmen açık kimliği ve pasaportunu kullanarak Madrid Havalimanı'ndan direkt olarak İstanbul’a uçuşuna izin verilmesinin, Ankara’nın tepkisini çektiği de kaydedildi.

Ayrıca Türk güvenlik yetkililerinin, Boumeddiene’nin gelişine göz yumulmasına ve sonrasında da ısrarla istenmesine rağmen bilgi paylaşımı yapmamasından rahatsız olduğunun öğrenildiği belirtildi.

Coulibaly’nin bir eylemi daha çıktı

Paris Savcılığı, Amedy Coulibaly’nin Charlie Hebdo saldırısının olduğu gün akşam koşusuna çıkmış bir kişiyi de vurarak ağır yaraladığını saptadı. Savcılık, yaralanan kişiye saplanan mermi kovanları üzerine yapılan balistik inceleme sonucunda kurşunların market saldırısında Coulibaly’nin kullandığı otomatik tüfekten çıktığının tespit edildiğini açıkladı. Bu arada, Coulibaly’nin öldürdüğü 4 Yahudi’nin İsrail’de defnedileceği ifade edildi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler