HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şili'de belgesel isyanı

Şili’de darbe yaparak 3 bin kişinin ölümüne neden olan diktatör Pinochet’yi öven bir belgesel yayınlanması halkı sokağa döktü.

Diktatör karşıtları ve Pinochet’yi sevenler birbirine girdi, başkent Santiago’da polisle çatışan göstericilerden 22’si yaralandı

- 11 Eylül 1973’te Marksist Devlet Başkanı Salvador Allende’nin Şili’de yapılan genel seçimleri kazanmasına rağmen askeri darbe yapan General Augusto Pinochet’nin yaşamını ele alan ve diktatörü öven bir belgesel ülkede tartışma yarattı. Belgeselin başkent Santiago’daki Caupolucan sinemasında gösterime girmesi ve ilk gösterimde Pinochet’nin torunu Augusto Pinochet Molina’nın da katılması darbe karşıtlarını sokağa döktü.

- 2006’da hayatını kaybeden Pinochet, darbede yaptığı eylemler yüzünden yargılanmamıştı. Belgesel gösteriminin hatalı olduğunu savunan grup, Pinochet yanlıları ile birbirine girdi. Olaya müdahale eden polis ise biber gazı ve tazyikli su ile grupları ayırmayı başardı.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, belgeselin yayınlanması gerektiğini savunan göstericiler, “Demokratik bir ülkede bu belgesel yayımlanmalı” açıklamasını yaptı. Polisle çatışan göstericilerden 22’si yaralandı, 64 kişi ise gözaltına alındı. Göstericilerin kent merkezindeki bazı bölgelere saldırdığı ve büyük çaplı maddi hasar oluştuğu belirtildi.

Polisin müdahalesi çok sert oldu

Olayların patlak vermesi üzerine 500 çevik kuvvet ekibi başkent Santiago’ya gönderildi. Kamu mallarına zarar veren göstericileri sert müdahale ile etkisiz kılan Şili polisi panzerlerle tazyikli su sıktı, grubun dağılması için biber gazı kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler