HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şili'de tuvalet kağıdı skandalı

Şili'de iki ormancılık şirketinin anlaşarak tuvalet kağıdı fiyatlarını 10 yıldan uzun süredir aralarında ayarladıkları ortaya çıktı. Şirket yetkilileri kartelleşmekle suçlanıyor.

Şili'de tuvalet kağıdı skandalı

Şili'de iki ormancılık şirketinin anlaşarak tuvalet kağıdı fiyatlarını 10 yıldan uzun süredir aralarında ayarladıkları ortaya çıktı.

Şili Rekabet Kurumu, her iki şirketten yetkililerin aralarındaki fiyat savaşını çözmek için bir golf kulübünde yaptıkları toplantının ardından hileli şekilde fiyat sabitlemeye başlandığını açıkladı.

Skandala karışan yetkililerin yakalanmamak için yıllarca sahte elektronik posta hesapları ve faturasız cep telefonu hatları kullandıkları da belirtildi.

Ülkedeki en büyük hileli fiyat işbirliği olarak tanımlanan skandalın ardından, Ekonomi Bakanı Luis Felipe Cespedes tuvalet kağıdı piyasasındaki bu en büyük şirketlerin yaptığı suç ortaklığının en çok yoksul Şililileri etkilediğini söyledi.

Şili Cumhurbaşkanı Michele Bachelet de piyasanın yüzde 90'ını elinde bulunduran şirketler hakkındaki kartelleşme iddialarını "çok ciddiye aldıklarını" belirtti.

İki şirketin yıllık tuvalet kağıdı satışlarının cirosunun 400 milyon doları bulduğu kaydediliyor.

Golf kulübünde toplantı

Rekabet Kurumu, CMPC Chile SA şirketinin daha önce kartel suçlamalarını kabul ettiği için para cezası almayacağını belirtti. SCA Chile SA şirketinin de suçu kabul ettiği için normalden daha az ceza alacağı vurgulandı.

CMPC Chile SA adına yapılan açıklamada tuvalet kağıtlarından sorumlu birim müdürünü ve fiyat ayarlamasına karışan tüm şirket yetkililerinin işten çıkarıldığı duyuruldu.

Rekabet kurumu iki şirket arasındaki tuvalet kağıdı fiyatı savaşınının 2000 yılında başladığını, fiyat ayarlamanınsa şirket yetkililerinin başkent Santiago'daki bir golf kulübünde yaptıkları toplantıdan sonra başladığını söylüyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler