HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Sınırsız şiddete tanık olduk ve kınıyoruz'

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth "Bizler burada sınırsız şiddete tanık olduk ve bunu kınıyoruz" derken Başbakan Erdoğan başta olmak üzere hükümete "yumuşama" çağrısında bulundu.

ANKARA(ANKA) - Gezi Parkı'na Cumartesi akşamı düzenlenen polis müdahalesi sırasında biber gazına maruz kalan Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, "sınırsız şiddete tanık olduk" dedi ve hükümete "yumuşama" çağrısında bulundu.

Claudia Roth, İstanbul'da Taksim Dayanışma Platformu, Ankara'da ise Barolar Birliği ve Tabipler Birliği gibi sivil toplum kuruluşları ile temaslarda bulunduktan sonra Avrupa Parlamentosu Alman milletvekili Barbara Lochbihler ile birlikte Kavaklıdere'deki Divan Oteli'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Mikrofonların önünde bir gaz maskesi ve bir demet beyaz gülü yerleştirilen Claudia Roth, basın toplantısı başında yaptığı açıklamada "Bizler burada sınırsız şiddete tanık olduk ve bunu kınıyoruz" diyen Roth, özellikle "başlatılan insan avı" ve İstanbul'da Divan Oteli'nde kurulan revire yapılan gaz müdahalesini kınadığını söyledi.

Claudia Roth, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ordu ile ilgili ifadeleri konusunda "Kime karşı bu orduyu devreye sokulacak?" sorusunu da sorduğu açıklamasında Gezi gösterilerinin temel haklarına "aç oldukları"nı da söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın seçilmiş olmasının, muhalefetin bulunmaması ve aktif biçimde eleştirilerde bulunan insanlara izin verilmemesi anlamına gelmediğini söyleyen Roth, başta Başbakan Erdoğan ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış olmak üzere devlet yetkililerine "yumuşama" çağrısını yaptı.

-"BİZ TÜRKİYE'NİN DOSTUYUZ, TERÖRİST EYLEMLERDE BULUNMUYORUZ"-

Yeşiller Parti Eş Başkanı Roth, "Biz Türkiye'nin dostuyuz", "Terörist eylemlerde bulunmuyoruz" dedi ve uluslararası medyaya yönelik şikayetleri "olumsuz" olarak niteledi.

Roth, göstericilere uygulanan şiddetin hemen durdurulmasını, gözaltına alınanların salı verilmesini ve şiddetten sorumlu olanlardan hesap sorulmasını da istedi.

-"AB KAPILARI TÜRKİYE'YE KAPATILMAMALI"-

Polis şiddetine tepki olarak Almanya'da yükselen Türkiye'ye AB kapılarını kapatalım" seslerine katılmadığını vurgulayan Roth, "Kesinlikle böyle düşünmüyorum" dedi ve üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılmasını istedi. Roth, böylece, Türkiye ile demokrasinin nasıl güçleneceğinin konuşulabileceğini sözlerine ekledi.

Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanı olan ama Türkiye'yi AP milletvekili sıfatı ile ziyaret eden, Barbara Lochbihler ise, geçen sene Ankara'ya İnsan Hakları Komisyonu olarak geldiklerini belirterek "Bu defa sınırsız polis şiddeti ile karşılaştık" dedi ve bunun insan hakları ile bir ilgilisinin bulunmadığını vurguladı.

Almanya eski Af Örgütü Temsilcisi olan Barbara Lochbihler, müzakere fasıllarının açılması gerektiği görüşünü paylaştığını da ortaya koydu.

-"BEN MASAL ANLATMIYORUM"-

Claudia Roth, gazetecilerin sorularını yanıtlarken ise İstanbul'da yaşadığı tecrübeye ilişkin kendisinin birinci elden hiç tahmin etmediği şeylere tanık olduğunu belirterek "Ben masal anlatmıyorum, hepsini gördüm" şeklinde konuştu.

Gazlandığı anda ne hissettiği sorulması üzerine de Roth "Elbette ki korktum, dehşet içindeydim. Benim gaz konusunda ilk tecrübem oldu" diye anlattı.

Bir sorunun karşısında kendisinin İstanbul'da bir protesto gösterisine katılmadığını, kaldığı otelden Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na gittiği orada bir festival havasının yaşandığını anlatan Roth, Gezi Park iken polis müdahalesi olduğunu da söyledi.

İstanbul'da yaşadıklarını anlatırken bir polis memurunun ismini öğrenmek istediğini belirten Claudia Roth, söz konusu polisin kendisini durdurarak "Türkiye'yi terk et, defol buradan" dediğini iddia etti. Roth, polisin üstünde ne numara ne isim olduğunu sözlerine ekledi.

-"ERDOĞAN ALMANYA'DA BİR GÖSTERİYE KATILMAK İSTİYORSA"-

Roth, kendisinin İstanbul'da göstericilerden bir zarar görmediğini söyledikten sonra Başbakan Erdoğan'a seslenerek "Sayın Başbakan Almanya'da bir gösteriye katılmak istiyorsa buyurun başımızın üstünde yeri var" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye gelmeden önce Türkiye'nin Bonn Büyükelçisi ile görüştüğünü ve dönüşünde de yeniden görüşeceğini anlatan Claudia Roth, TBMM üyeleri ile de bir araya geleceklerini bildirdi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler