HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sırbistan Başbakanı Vuçiç'e Srebrenitsa'da saldırı

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20'nci yıldönümü anma törenlerinde Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç saldırıya uğradı. Törene katılan bir grup, Başbakan Vuçiç'e taşlar ve şişeler fırlattı.

Srebrenitsa soykırımının 20. yılı dolayısıyla düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelen Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, buradaki vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Soykırım kurbanlarının defnedildiği alana girerken ıslıklanan Vuçiç'e bazı vatandaşlar sert cisimler attı. Saldırı sırasında Vuçiç'in gözlüklerinin düştüğü görüldü. Soykırım anıtına çiçek bıraktığı sırada "adalet" ve "Vuçiç dışarı" sloganları atan kalabalığın fiziksel saldırı girişiminde bulunması üzerine Vuçiç, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndan çıkarıldı.

Reuters'ın haberinde, Vuçiç'in olayın ardından tören alanını terk edip etmediğinin kesin olmadığı belirtildi. Haberde Sırp Başbakan'ın beraberindeki heyetin mezarlığın eteklerinde bulunduğu tepedeki araçlarına doğru koşarak kaçtıklarının görüldüğü ifade edildi.

Sırbistan resmi haber ajansı Tanjug'a göre saldırıda Başbakan Vuçiç'in gözlüğü kırıldı. Başbakana eşlik eden bir şahıs olayı Belgrad gazetesi Blic'e şöyle anlattı: "Korkunçtu. Taş, ayakkabı, ne buldularsa attılar. Başbakan bir taşla yüzünden yaralandı. Ama o kadar ciddi değil.”

Bu arada, bir grup vatandaş, üzerinde Vuçiç'in Bosna'daki savaş öncesinde söylediği "Öldürülen her Sırp için biz de 100 Müslüman öldüreceğiz" sözlerinin yazılı olduğu büyük bir pankart açıldı.

Aleksandar Vuçiç, Srebrenitsa Soykırımı'ndan günler sonra 20 Temmuz 1995'te Sırbistan Ulusal Meclisi'nde yaptığı bir konuşmada "Öldürülen her bir Sırp için 100 Müslüman öldüreceğiz" demişti.

SABAH DA PROTESTO EDİLMİŞTİ

Vuçiç, sabah saatlerinde liderlele birlikte soykırım kurbanları için hazırlanan Anı Odası'na girişi sırasında da ıslıklanmıştı. Srebrenitsalı anneler tarafından karşılanan Vuçiç'e tepki gösteren vatandaşlar, "iki yüzlü" sloganları attı.

Törene katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırp mevkidaşına yönelilk saldırı üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Devlet adamlarının büyük bir sorumluluk içinde hareket etmesi lazım. Bu sözün herhangi bir vicdanda karşılık bulması mümkün değil, ona gösterilecek tepki de normaldir. Vuçiç Sırbistan Başbakanı olarak burada bulunmakla aslında bir şekilde ortaya çıkan suçun da hem sorumluluğunu üstlenmiş hem de bu suçla ilgili özür beyanında da bulunmuş oluyor."

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, mezarlıktaki vatandaşlara sağduyulu olmaları çağrısında bulunarak, "Buraya farklı amaçlar için gelenlere doğru değil, kıbleye doğru dönün ve cenaze namazını kılın" dedi.

'BU BİR SUİKAST GİRİŞİMİ'

Sırbistan İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, Srebrenitsa katliamının 20.yılı anma törenleri sırasında Sırbistan Başbakanı Alexandar Vuçiç'e yapılan protestoyu kınayarak, protestonun suikast girişimi olduğunu söyledi.

Sırbistan İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, olayın ardından konuyla ilgili açıklama yaptı. Saldırıyı kınayan Sırp Bakan, Vuçiç'e yapılan protestoyu ‘suikast girişimi' olarak tanımladı. Olayın ardından oldukça kısa bir sürede Sırbistan'da yayın yapan bir programa katılan Nebojsa Stefanovic, olayın skandal bir saldırı olduğunu belirterek, "Bunun bir suikast girişimi olarak görülebileceğini söyleyebilirim. Bosna, Başbakan'ın güvenliği konusunda asgari koşulları oluşturma konusunda başarısız olmuştur” ifadelerini kullandı.

Sırp Başbakan Vuçiç törenden birkaç gün önce yaptığı açıklamada, “Barışmaya ve diğer halkların kurbanları önünde başımızı eğmeye hazır olduğumuzu göstermenin zamanıdır. Bu yüzden Sırp hükümeti oybirliğiyle, başbakan olarak benim 11 Temmuz’da Sırbistan Cumhuriyeti’ni Srebrenitsa’da temsil etmeme karar vermiştir" demişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler