HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Solak' salyangoza izdivaç için internetten sevgili buldular!

Kabuğu ters yönde dönen salyangoz Jeremy'e uygun eş, sosyal medya sayesinde bulundu.

'Solak' salyangoza izdivaç için internetten sevgili buldular!

Kabuğundaki spiral diğer salyangozlardan farklı olarak saat yönünün aksine dönen Jeremy, kendi türü içinde milyonda bir görülen bir canlı; vücudu diğer salyangozların aynadaki yansıması gibi görünüyor.

Al Jazeera'deki habere göre, bu nadir canlıların daha iyi incelenebilmesi için kendisi gibi bir eş bulması ve yavrulaması gerekti. İngiltere'de sosyal medyada başlatılan #snaillove (salyangoz aşkı) etiketi ve BBC'nin çabalarıyla Jeremy nihayet eş buldu.

ASİMETRİK VÜCUT

'Kahverengi bahçe salyangozu' olarak bilinen bu canlı türünde, baskın gen nedeniyle kabuğun şekli saat yönünde dönüyor. Nottingham Üniversitesi'nden Dr. Angus Davison, kabuğu sola dönen Jeremy'i inceliyor. Londra'nın güneyinde bulunan Jeremy, sıra dışı genleri nedeniyle önemli.

Mutasyon geçirmiş bu salyangozun genlerinin, insan dahil diğer canlılarda vücut asimetrisini anlamaya ve kusurları gidermeye yardımcı olabileceğini düşünen Davison, araştırmasını devam ettirebilmek için benzer durumda bir eşe ve yavrulara ihtiyaç duydu.

#SNAILLOVE

Sosyal medyada açılan #snaillove etiketi ve BBC'nin çabalarıyla nihayet Ipswich kentinden bir koleksiyoncu, Jade Sanchez Melton, uygun eşi buldu.

Böyle bir eşleştirmenin daha önce yapılmadığını ve sonucu merakla beklediğini söyleyen Melton, Jeremy'e eş olarak Lefty ismini verdiği salyangozu gönderdi.

Şimdi asıl mesele, Jeremy ve Lefty'nin anlaşıp anlaşamayacaklarını beklemek olacak.

İKİNCİ TALİP

Jeremy'nin ünü ülke dışına yayılınca İspanya'dan da bir talip çıktı. Mayorka adasında salyangoz yetiştirip satan Miguel Angel Salom da aynı cins bir salyangoz bulduğunu iletip Dr. Davison'a haber gönderdi. Eğer Jeremy ve Lefty anlaşamazsa, ikinci aday devreye girecek.

ORGANLARI TERS

Bu canlılarda mutasyon nedeniyle iç organların yeri değişiyor. Bazı hayvanlarda ve insanlarda da zaman zaman organların ters tarafta bulunması (asimetri) görülebiliyor. Kalbi sağ tarafta doğan bireyler akla gelecek ilk örnek.

Davison ve ekibi 2016 başlarında Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmalarında bu mutasyona neden olan geni tespit ettiklerini düşünüyor. Kesin sonuç belirtebilmek güç; deneklere ihtiyaç var. Jeremy ve Lefty'nin yavruları bu aşamada ekibe yardımcı olacaklar.

HERMAFRODİT CANLILAR

Salyangozlar hermafrodit canlılar: yani çift cinsiyet özelliği gösterip aslında eşe ihtiyaç duymadan da yavrulayabiliyorlar. Fakat bunu yalnızca ortamda başka hiç eş yoksa yapıyorlar. Türün gelişiminin devamlılığı ve hayatta kalma şansını artırmak için eş bulmayı tercih ediyorlar. 'Solak' salyangozlar ise sadece kendileri gibi salyangozlarla üreyebiliyor.

Eş bulma çabalarına katkı veren herkese müteşekkir olduğunu söyleyen Dr. Davison, iki 'solak' salyangozun yavrularının DNA'larının çok daha zengin sonuçlar verebileceğine inanıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler