HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soma ve Ermenek maden faciaları duruşmaları yarın

Geçen yıl 18 madencinin hayatını kaybettiği Ermenek’te meydana gelen maden faciasının ilk duruşması, 301 madencinin öldüğü Soma faciasının ise onuncu duruşması yarın görülecek.

Soma ve Ermenek maden faciaları duruşmaları yarın

Rengin Arslan

Geçen yıl 18 madencinin hayatını kaybettiği Ermenek'te meydana gelen maden faciasının ilk duruşması, 301 madencinin öldüğü Soma faciasının ise onuncu duruşması yarın görülecek.

İlk duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13 Nisan'da başlayan ve kesintisiz iki hafta devam eden Soma davasının iki haftalık yeni duruşma süreci yarın başlıyor.

Aralarında kazanın olduğu Eynez maden sahasını işleten Soma Holding'in yönetim kurulu başkanı Can Gürkan'ın da olduğu sekizi tutuklu 45 sanık yargılanıyor.

Önceki duruşma sanıklar kazanın nedeninin ortaya çıkarılmasını istediklerini söylediler ve kazanın oluş nedenine ilişkin şüphelerini dile getirdiler.

Can Gürkan savunmasında, "Kazanın sabotaj olduğunu düşünüyorum. İş güvenliği uzmanlarıyla bu karara vardım. İş güvenliği için her harcamayı yaptım. Benim bir suçum yok, Çok emek verdik, çok özendik, 6 bin 500 kişiye ekmek veriyoruz” demişti.

Soma davasında ilk duruşmada ne oldu?İhmali bulunan kamu görevlileri bu davaya dahil edilmezken, haklarında ayrı bir soruşturma yürütülüyor. Mahkeme önceki duruşmada, kamu görevlileriyle ilgili soruşturmanın akıbetinin sorulmasına karar vermişti. Davanın avukatlarından Serdar Gültekin'in BBC Türkçe'ye verdiği bilgiye göre bununla ilgili mahkemeye henüz bir yanıt verilmedi.

Geçen duruşmaya damga vuran bir başka olay ise, topçu defterleri olmuştu. Maden içerisinde dinamit atıldığı gün ve saatlerin not edildiği defterler delil arama aşamasında bulunamamış, bir sanığın savunmasında bu defterlere atıfta bulunmasıyla defterlerin varlığı anlaşılmıştı.

Topçu defterleri, maden içerisinde sensörler tarafından tespit edilen sınırın üzerindeki karbonmonoksit oranın, dinamit atımlarına bağlı olup olmadığının anlaşılması önemli. Topçu defterleri bulunarak, mahkeme dosyasına eklendi. Ancak defterlerde dinamitlerin kullanım saati ve yerlerinin belirtilmediği tespit edildi.

Sanıkların bir kısmı hakimin sorduğu sorular karşısında, kendi sorumluluklarının olmadığını ifade ederek, havalandırma ve iş güvenliği gibi konularında, Soma'da hayatını kaybedenler arasında olan Mehmet Efe'yi işaret etmişlerdi.

Sanıkların Efe'nin sorumluluğu olduğu yönündeki ifadeleri, hem Efe'nin salonda bulunan babası hem de ölen madencilerin yakınları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Sanıklar ile suçlanıyor?İddianamede 45 kişi üç ayrı kategoride suçlanıyor.

Sanıklardan tutuklu olan sekizi 301 kez "Olası kastla öldürme" ve 161 kez "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" iddiasıyla yargılanacak.

Aralında beş iş güvenliği vardiya mühendisinin olduğu sekiz kişi "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmakla", kalan 29 kişi ise "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmakla" suçlanıyor.

Ermenek faciası davası yarın başlıyor28 Ekim'de Ermenek'te madene su basması sonucu yaşanan faciada 18 madenci hayatını kaybetmiş ve şüphelilerle ilgili iddianame Nisan ayında tamamlanmıştı. Faciayla ilgili yarın Ermenek'te yapılacak ilk duruşmada üçü tutuklu 16 sanık yargılanıyor.

Şüphelilerin 13'ü hakkında Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçuyla yargılama talep ediliyor.

İddanamede, deliller arasında yer alan İstanbul Adli Tıp Kurumu raporunda 18 işçiden 7'sinin suda boğularak, 6'sının karbonmonotsit gazından zehirlenerek, 1'nin ağır genel beden travmasına bağlı dış kanamadan, 1'nin havasız kalmaya bağlı asfiksi sonucu öldüğü belirtildi. 3 işçinin ölüm nedenine ilişkin raporun ise henüz Başsavcılığa ulaşmadığı belirtilmişti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler