HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika: BMGK, Kuzey Kore'ye yaptırım uygulanmasını oy birliğiyle kabul etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, şimdiye kadarki en büyük nükleer denemesinin ardından Kuzey Kore'ye yeni yaptırımları oy birliğiyle kabul etti. Çin ve Rusya'nın da destek verdiği yaptırımlar, Kuzey Kore'nin nükleer programına para ve kaynak sağlamasını engellemeyi amaçlıyor. Yaptırımlar ayrıca Pyongyang için önemli bir gelir kaynağı olan tekstil ürünlerinin ihracatını da yasaklıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), nükleer programını ve balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore'ye şimdiye kadarki "en sert yaptırımları" talep eden karar tasarısını onayladı.

Kuzey Kore'nin 3 Eylül'de 2006 yılından bu yana en güçlü nükleer denemesini yapmasının ardından ABD tarafından hazırlanan ve Pyongyang'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasını isteyen karar tasarısı BMGK'da oylamaya sunuldu.

Nükleer programını sürdüren Kuzey Kore'ye rafine petrol satışına sınırlama getiren, doğalgaz ve en büyük ikinci gelir kaynağı tekstil ihracatına ambargo uygulanmasını talep eden tasarı oy birliğiyle kabul edildi.

Böylece BMGK, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar içeren 9'uncu kararı onaylamış oldu.

ÇİN VE RUSYA DA DESTEK VERDİ

Çin ve Rusya'nın da destek verdiği yaptırımlar, Kuzey Kore'nin nükleer programına para ve kaynak sağlamasını engellemeyi amaçlıyor.

ABD'nin hazırladığı karar tasarısında olduğu gibi tam bir petrol ambargosu uygulanması yerine, Kuzey Kore'ye sağlanan ham petrolün şu anki sınırda tutulmasına ilişkin kural getiriyor.

Kuzey Kore'ye petrolün büyük bir kısmını Çin sağlıyor.

İHRACATI DA YASAKLIYOR

Yaptırımlar ayrıca Pyongyang için önemli bir gelir kaynağı olan tekstil ürünlerinin ihracatını da yasaklıyor.

Kuzey Kore'ye mümkün olan en ağır yaptırımların getirilmesini isteyen ABD, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un yurt dışındaki hesaplarının dondurulmasını da önermişti.

KUZEY KORE: ABD BEDEL ÖDEYECEK

Ağustos ayında kabul edilen yaptırımlarda, Kuzey Kore'den kömür ihracatının yasaklanmasının da aralarında olduğu kararlar alınmıştı.

Bunun da Kuzey Kore'nin ihracata dayalı ekonomisinin üçte birine mal olduğu (yaklaşık 1 milyon dolar) tahmin ediliyor.

Kuzey Kore, son olarak geçen ay sonunda yeni bir balistik füze fırlatmış, füze Japonya'nın üzerinden geçerek denize düşmüştü.

Kuzey Kore, yeni yaptırımların kabul edilmesi durumunda ABD'nin 'bedel ödeyeceğini' söylemişti.

(AA / BBC Türkçe)


En Çok Aranan Haberler