HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Dışişleri'nden Sincar operasyonu açıklaması

Dışişlerinden son dakika Sincar operasyonu açıklaması: ABD-Rusya ateşelerine operasyon bilgisi verildi. Genelkurmay Başkanı Akar'ın, operasyon öncesi ABD'li ve Rus mevkidaşlarıyla görüştüğü belirtildi. Rusya Dışişleri de Sincar operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "Bunun gibi operasyonlar bölgedeki durumu olumsuz etkiliyor" denildi.

Son dakika! Dışişleri'nden Sincar operasyonu açıklaması

Dışişleri bakanlığı, ABD ve Rusya'dan 'Sincar operasyonuyla ilgili bilgilendirilmedikleri' yönünde eleştirel açıklamalar gelmesinin ardından açıklama yaptı. Bakanlık kaynakları, gerekli bilgilendirmenin hem ABD hem de Rusya ateşelerine yapıldığını ifade etti.

Türkiye'nin, Sincar operasyon öncesi "ABD ve DEAŞ'la (IŞİD) Mücadele Küresel Koalisyonu ile Rusya Federasyonu'nu gerek askeri, gerek diplomatik kanallardan" bilgilendirdiği açıklandı. Bu çerçevede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın ABD'li ve Rus muhataplarıyla birer telefon görüşmesini yaptığı, ABD ve Rusya'nın Ankara'daki Büyükelçilikleri kanalıyla diplomatik yoldan da gerekli bilgilendirmede bulunulduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısının TSK'nın Suriye ve Irak'ta PKK/PYD/YPG hedeflerine yönelik 25 Nisan tarihli operasyonunun "yeterince eşgüdüm yapılmadan icra edildiği" açıklamasına ilişkin bir soru üzerine açıklamanın bazı hususlarına açıklık getirmek gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Terör örgütünün Irak ve Suriye'nin kuzeyinde sınırımıza mücavir iki bölgedeki mevzilerine yönelik 25 Nisan tarihli hava operasyonu öncesinde, ABD ve DEAŞ'la Mücadele Küresel Koalisyonu ile Rusya Federasyonu gerek askeri, gerek diplomatik kanallardan bilgilendirilmiş, bu çerçevede, operasyon öncesinde;

- Suriye ve Irak'a yönelik operasyonlar arasında çakışmalara mahal vermemek üzere ikili düzeyde hayata geçirilmiş olan askeri düzenlemeler çerçevesinde ABD ve Rusya askeri ataşelerine Ankara'da askeri makamlarımızca bilgi aktarılmış,

- Sayın Genelkurmay Başkanımız ABD'li ve Rus muhataplarıyla birer telefon görüşmesi yapmış,

- Ayrıca, DEAŞ'la Mücadele Küresel Koalisyonu'nun hava harekatlarının yönetildiği merkez olan Katar'daki Birleşik Hava Harekat Merkezine (CAOC) bilgi iletilmiş,

- ABD ve Rusya'nın Ankara'daki Büyükelçilikleri kanalıyla diplomatik yoldan da gerekli bilgilendirmede bulunulmuştur."

"GEREKLİ UYARILAR DA YAPILDI"

Bunun ardından Büyükelci Müftüoğlu, "Esasen terör örgütünün ülke ve sınır güvenliğimize Irak ve Suriye'nin kuzeyinden yönelen eylemlerine misliyle mukabele etme kararlılığımız ve sınırımızın Suriye ve Irak bölümünün 30 kilometreye kadar olan derinliğinde DEAŞ'a karşı harekat icra eden üçüncü tarafların terör örgütünün mevzi, eğitim kampı ve faaliyet bölgelerinden uzak durmaları yolunda gerekli uyarılar da bir süre önce gerek askeri, gerek diplomatik kanallardan ABD ve Rusya Federasyonu nezdinde yapılmıştı" dedi. Açıklamada şöyle devam edildi:

"Türkiye, bir yandan içinde yer aldığı DEAŞ'la Mücadele Küresel Koalisyonu'nun DEAŞ terör örgütünün ortadan kaldırılmasına yönelik çabalarını desteklemeyi, diğer yandan BM Şartı'nın 51. Maddesinde de ifadesini bulan doğal meşru müdafaa hakkı çerçevesinde ve terörist hiçbir unsurun terörle mücadelede meşru ortaklar olarak görülemeyeceği gerçeğini savunmak suretiyle terörün her türlüsüyle mücadelesini sürdürecektir. "

RUS DIŞİŞLERİ'NDEN TÜRKİYE'NİN IRAK OPERASYONUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, Türkiye'nin, Irak'ın Şengal ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı'na yönelik düzenlediği operasyonlarla ilgili, "Bunun gibi operasyonlar bölgedeki durumu olumsuz etkiliyor" dedi.

Sputnik'in haberine göre; Gatilov, "Türkiye'nin eylemleri konusunda bizi bilgilendirip bilgilendirmediğini bilmiyorum. Fakat bunun gibi (onaysız düzenlenen) her askeri operasyon bölgedeki genel duruma ve müzakere sürecine olumsuz etki ediyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters'a verdiği röportajda, Irak ve Suriye'de düzenlenen hava operasyonları öncesinde ABD, Rusya ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bilgi verildiğini söylemişti.

İRAN'DAN TEPKİ

İran Dışişlerli Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın Sincar bölgesine düzenlediği hava harekâtına tepki göstererek, operasyonun "Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının ihlali anlamına geldiğini” iddia etti.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin yaptığı harekâtın bölgede istikrarsızlığa neden olacağı ileri sürülerek, Bağdat yönetiminin bu konudaki pozisyonunun desteklendiği kaydedildi.

Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi imzasıyla yayımlanan açıklamada, "Ülkelerin egemenlik haklarının her hangi bir gerekçeyle ihlal edilmesi, uluslararası hukuk ve kurallara aykırı olup, bölgede istikrarsızlığın güçlenmesi ve sürmesine ortam oluşturacaktır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "İran, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının ihlali anlamına gelen bu hareket konusunda Irak hükümetinin duruşunu destekliyor” denildi.


En Çok Aranan Haberler