HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Kuzey Kore füze fırlattı, halk sığınaklara çağrıldı

Kuzey Kore TSİ 01:10 sularında bir füze denemesi daha gerçekleştirdi. Reuters’ın haberine göre türü ilk anda tespit edilemeyen füze başkent Pyongyang’ın Sunan bölgesinden doğuya doğru fırlatıldı. Japonya’da Hokkaido ve Tohoku bölgelerinde yaşayan vatandaşlara sığınaklara gitmeleri uyarısı yapıldı.

Kuzey Kore'den fırlatılan bir füzenin Japonya hava sahasına girerek Pasifik Okyanusu'na düştüğü bildirildi. Japonya'da halk sığınaklara çağrıldı.

Japonya Devlet Bakanı Yoshihide Suga, füzenin Hokkaido adasının üzerinden geçtiğini ve denize düştüğünü belirtti.

Sputnik'te yer alan haberde, füzenin, Başkent Pyongyang yakınlarından fırlatıldığı belirtiliyor.

Pasifik Okyanusu'na düşen füze 3700 kilometrelik mesafeyi katederek yaklaşık 20 dakika kadar uçtu.

Hava sahasına giren füze nedeniyle Japonya'da sirenler çaldı, halk sığınaklara çağrıldı.

​Japonya'nın hava savunma sistemlerinin füzeye yönelik olarak harekete geçmediği belirtildi.

Güney Kore ordusu, Güney Kore ve ABD'nin füze fırlatımının detaylarını analiz ettiklerini açıkladı. Güney Kore ayrıca Ulusal Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) hafta içinde, şimdiye kadarki en büyük nükleer denemesinin ardından Kuzey Kore'ye yeni yaptırımları oybirliğiyle kabul etmişti.

BMGK bu kararı Kuzey Kore'nin Japonya'ya doğru 'hidrojen bombası' taşıdığını iddia ettiği füzeyi fırlatmasından sonra almıştı.

BMGK KUZEY KORE GÜNDEMİYLE TEKRAR TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), Kuzey Kore'nin yeni füze denemesinin ardından bugün toplanacağı bildirildi.

BM'den yapılan açıklamada, Güvenlik Konseyinin saat 15.00'te (TSİ 22.00) Kuzey Kore'nin füze denemesini görüşmek üzere kapalı oturumda toplanacağı belirtildi. Toplantı talebinin ise ABD ve Japonya'dan geldiği öğrenildi.

Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin Sunan yakınlarında yerel saatle sabah saat 06.57 civarında tanımlanamayan bir füze fırlattığını ve füzenin Japonya'nın üstünden geçerek Kuzey Pasifik'e ulaştığını duyurmuştu.

Japon devlet televizyonu NHK ise Kuzey Kore'nin füzeyi Japonya'nın kuzeydoğusuna doğru fırlatmış olabileceğini bildirmişti.

Kuzey Kore'nin 3 Eylül'de 2006 yılından bu yana en güçlü ve 6'ncı nükleer denemesini yapmasının ardından ABD'nin hazırladığı ve Pyongyang'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasını isteyen karar BMGK tarafından kabul edilmişti.

Kuzey Kore ise BMGK'nın son ekonomik yaptırımlarına sert tepki vererek, Japonya'yı "batırmak" ABD'yi ise "küle çevirmekle" tehdit etmişti. (AA)


En Çok Aranan Haberler