HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Netanyahu'dan Avrupa'ya 'Kudüs' çağrısı!

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararının ardından bugün Brüksel'de önemli açıklamalarda bulundu. Netanyahu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin çoğunun Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını beklediğini ifade etti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'de Brüksel ziyraetinde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti oalrak tanıma kararını savundu. Netanyahu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını gerektiğini söyledi.

İkili ilişkiler ve bölgesel konuları AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla görüşmek için Brüksel'e giden Netanyahu, burada ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkent olarak tanıma kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

'TRUMP'IN KARARI MEVCUT GERÇEKLİĞİ TANIMAK'

Trump'ın Kudüs kararını savunan Netanyahu, "Bence Trump'ın yaptığı gerçekleri dürüstçe masaya koymaktı. Barış, gerçek üzerinde temellenir. Barış, gerçekliği tanımaktır ve bence Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğu gerçeği gayet açık" dedi.

'FİLİSTİNLİLERİN İSRAİL'İ VE BAŞKENTİ KUDÜS'Ü TANIMA ZAMANI GELDİ'

'Kudüs'ün İsrail'i başkenti olarak tanınmasının barışı teşvik edebileceğini' de söyleyen Netanyahu, 'Filistinlilerin İsrail devletini ve başkenti Kudüs'ü tanıma zamanının geldiğini' söyledi.

'FİLSİTİNLİLERLE BARIŞ OLMASA BİLE AVRUPA KUDÜS'Ü TANIMALI'

'AB ülkelerinin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını beklediğini' fade eden Netanyahu " Tüm Avrupa devletleri Kudüs'ü tanımalı. Hatta Filistinlilerle bir barış anlaşması olmasa bile" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN NETANYAHU'NUN AÇIKLAMALARINA KINAMA

Diğer yandan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, hafta sonunda yaptığı konuşmalarda İsrail'i eleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan ders almayacağını söylerken, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Netanyahu'nun açıklamalarını kınadığını ifade etti.

Netanyahu dün Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında şöyle konuştu:

"Sayın Erdoğan İsrail'e saldırıyor. Kendi ülkesi Türkiye'de Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri hapse atan, İran'ın uluslararası yaptırımlardan sıyrılmasına yardım eden ve Gazze dahil, teröristlere yardım eden, masum insanları öldüren bir liderden ahlak dersi almaya alışkın değilim."

Netanyahu, İsrail-Filistin sorununun iki devletli çözüme müzakereler yoluyla varılarak çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a hitaben, "Oturup barışı görüşelim, bundan daha basit ne olabilir" dedi."

Macron ise İsrail'in güvenliğine yönelen tüm tehditleri kınadığını söyledi.

Macron ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etme kararını onaylamadığını Netanyahu'ya söylediğini belirtti.

KALIN: EN SERT BİÇİMDE KINIYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Netanyahu'nun Erdoğan hakkındaki açıklamaları konusunda yazılı bir açıklama yaparak "Netanyahu'nun Türkiye Cumhuriyeti ve Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik açıklamalarını en sert biçimde kınıyoruz" dedi.

"Uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan, Filistin halkının yüzlerce yıllık vatan topraklarını işgal eden, Birleşmiş Milletler kararlarını sistematik biçimde ihlal eden İsrail'in öncelikle kendi yaptıklarının hesabını vermesi gerekir" diyen Kalın, "Binlerce masum Filistinliyi katleden, Filistinlilerin topraklarını açık hava hapishanesine dönüştüren bir zihniyetin suçluluk duygusunu bastırmak için ortaya attığı iddia ve suçlamaları ciddiye almak mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkililerin "Türkiye'ye ve Erdoğan'a saldırmak yerine Filistin topraklarının işgaline son vermesi gerektiğini" belirten Kalın, Türkiye'nin Filistin'de hak ve hukukun yanında olmaya devam edeceğini kaydetti.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler