HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son Dakika! Tarihi anlaşmanın ardından Kuzey Kore'ye kötü haber

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'la gerçekleştirdiği toplantının ardından Singapur'da basının sorularını yanıtladı. Trump doğru zaman geldiğinde Kuzey Kore'yi ziyaret edeceğini açıkladı. Trump, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların da süreceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ile nükleer silahsızlanma müzakerelerini kolaylaştırmak amacıyla, Güney Kore ABD arasında yapılan "çok provokatif" ve "masraflı" harp oyunlarını durduracaklarını açıkladı.

ABD ve müttefiki Güney Kore'nin düzenli olarak yaptıkları harp oyunları, eskiden beri bu askeri faaliyeti kendisini işgal etme hazırlığı olarak gören Kuzey Kore'yi kızdırıyordu.

Trump bugün Singapur'da Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, "Harp oyunları çok masraflı, bunun çoğunu da biz ödüyoruz" dedi.

"(Kuzey Kore ile) müzakereler yapmakta olduğumuz için bu koşullar altında... bence harp oyunlarını devam ettirmek uygun olmaz."

Kuzey Kore ile herhangi bir anlaşmanın ön şartının bu ülkenin nükleer silahlardan arınması olduğunu da belirten Trump, harp oyunlarına son verilmesi kararını Kuzey Kore'nin takdir edeceğine inandığını söyledi.

Trump, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması anlaşmasının ayrıntılarını görüşmek için zamanın yeterli olmadığını da ifade etti.

Kuzey Kore verdiği sözleri tutmazsa ne olacağı sorusuna yanıt olarak Trump, "Tehditkâr olmak istemiyorum" dedi.

Trump, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'la ile 'yeni bir tarih başlatmaya hazır' olduğunu söyledi. Trump "Kore yarım adasında savaş sonunda bitecek," dedi.

Trump asıl amaçlarının Kore yarım adasının nükleerden arındırılması olduğunu söyledi, ancak bu sürecin uzun bir süreç olduğunu belirtti.

ABD Başkanı ayrıca, sürecin uluslararası otoriteler tarafından kontrol edileceğini belirtti.

YAPTIRIMLAR SÜRECEK

ABD Başkanı Donald Trump ayrıca Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların süreceğini söyledi, yaptırımların kaldırılması için ilerleyen sürece bakılacağını belirtti.

Trump görüşmenin Kuzey Kore için olduğu kadar ABD için de önemli olduğunu söyledi.

"NÜKLEER FÜZE TEST ALANI YOK EDİLECEK"

Trump, Kuzey Kore Lideri'nin büyük nükleer füze test alanının yok edileceğini söylediğini belirtti. Ancak Trump bu kararın bugün imzalanan anlaşmanın bir parçası olmadığını belirtti.

"ABD ASKERİ TATBİKATLARI DURDURACAK"

ABD Başkanı Donald Trump ABD'nin Kore yarım adasındaki askeri tatbikatlarını durduracağını açıkladı.

HAFTAYA BİR GÖRÜŞME DAHA VAR

Trump ayrıca iki ülkenin heyetlerinin önümüzdeki hafta detayları konuşmak için yeniden bir araya geleceğini söyledi.

"ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR"

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yaptığı tarihi görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına çıktı. Trump açıklama yaparken Rusya'dan kritik görüşmeyle ilgili ilk tepki geldi.

Trump’ın açıklamaları sırasında Rusya’dan kritik açıklamalar geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı tarafından yapılan açıklamalarda, “Rusya bu gelişmeden sadece memnun değil, nükleerden arındırılması için destek olmaya hazırdır. Rusya, bu görüşmeyi pozitif değerlendiriyor ama şeytan ayrıntıda gizlidir” ifadesini kullandı. RIA’ya konuşan Peskov, “Rusya, çözüme katkı sağlamak için hazırdır. Sorunlar müzakere ile çözülür” dedi.

40 DAKİKA BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜLER

ABD ve Kuzey Kore arasında günlerdir beklenen tarihi zirve Singapur'da gerçekleşti. Görüşmeden önce ABD Başkanı Trump, "Başarılı bir görüşme olacak. Büyük bir şeref duyuyorum. Harika bir ilişkimiz olacağından hiç şüphem yok." dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da "Burada olmak çok güzel. Geçmişteki önyargılarımız ve düşüncelerimiz bizim önümüzde hep engeldi. Bu engelleri aştık ve bugün buradayız." dedi.

İki lider açıklamadan sonra baş başa bir görüşme yaptı. Trump ve Kim'in dışında sadece tercümanların katıldığı görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

TRUMP: GÖRÜŞME ÇOK İYİYDİ

Zirvenin ardından ilk yorum Trump'tan geldi. Trump başbaşa görüşmelerin iyi geçtiğini fikir ayrılıklarını beraber çözeceklerini belirtti.

Öte yandan Kuzey kore Lideri Kim de bütÜn engelleri aşarak görüşmeye açık fikirlerle geldklerini söyledi.

Trump ayrıca Kuzey Kore Lideri'ni Beyaz Saray'a davet edebileceğini açıkladı.

Trump bu görüşme sayesinde iki ülkenin birbiri hakkında çok şey öğrendiğini söyledi.

"O (Kim) çok yetenekli birİ ve ülkesini çok seviyor." dedi. Trump ayrıca "Kim ile aramızda özel bir bağ kuruldu," dedi.

ANLAŞMA İMZALANDI

İki lider görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçti. Heyetler arası görüşmenin ardından bundan sonraki barış sürecinin başlaması için iki lider arasında anlaşma imzalandı. Anlaşma sonrası Trump, "Anlaşmadan bütün dünya etkilenecek. Büyük bir sorunu çözeceğiz, bunu bütün dünya için yapacağız" ifadesini kullandı.

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ NEDİR?

İki lider de anlaşmayı tarihi olarak niteledi ancak anlaşmanın içeriğine ilişkin iki taraftan da henüz bir açıklama yok. Trump kapsamlı bir metne imza attıklarını ve süreci hemen başlatacaklarını söyledi. Anlaşmanın içeriğine ilişkin ise gazetecilere anlaşmanın basılı bir kopyasının dağıtılacağı belirtildi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler