HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Trump'tan Katar krizi için ilk açıklama

ABD Başkanı Donald Trump'tan Katar krizinin ardından ilk açıklama... ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu'da yaşanan Katar kriziyle ilgili Twitter hesabından ilk kez açıklama yaptı. ABD Başkanı Donald Trump "Yakın geçmişte Ortadoğu'ya yaptığım ziyarette Radikal İdeoloji'ye maddi destek verilemeyeceğinin altını çizmiştim. Liderler de Katar'ı işaret etmişti. Bakın!" açıklaması yaparak Katar ablukasına destek verdi.

Son dakika! Trump'tan Katar krizi için ilk açıklama

Körfez ülkeleri son yıllarda görülen en büyük diplomatik krizle boğuşurken, ABD Başkanı Donald Trump'ın tepkisi merak ediliyordu. ABD Başkanı Donald Trump "Yakın geçmişte Ortadoğu'ya yaptığım ziyarette Radikal İdeoloji'ye maddi destek verilemeyeceğinin altını çizmiştim. Liderler de Katar'ı işaret etmişti. Bakın!" açıklaması yaptı.

Trump, ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği Suudi Arabistan da dahil 7 ülkenin, 'teröre destek verdiği' gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından konuyla ilgili ilk kez açıklamada bulundu.

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Ortadoğu ziyaretinde artık 'radikal ideolojiye' maddi destek sağlanamayacağını söylediğini, liderlerin de kendisine Katar'ı işaret ettiğini açıkladı.

'TERÖR VAHŞETİNİN SONUNUN BAŞLANGICI'

Trump, Katar'ın izole edilmesinin, "terör vahşetinin sonunun başlangıcı" olduğunu söyledi.

İKİNCİ TWEET: SONUN BAŞLANGICI OLACAK

Trump attığı ikinci Tweet'te, "Suudi Arabistan ziyaretinde, Kral'la (Salman) ve 50 ülkeyle yaptığımız ziyaretin sonuç verdiğini görmek iyi. Onlar, radikalizmin finansmanı konusunda katı bir tutum alacaklarını söylediler ve bütün söylenenler Katar'ı işaret ediyordu. Belki, bu terörizm korkusu için sonun başlangıcı olacak" ifadesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Aralarında Suudi Arabistan ve Mısır'ın da olduğu 6 ülke, terörizme destek verdiği gerekçesiyle Katar ile olan ilişkilerini kestiklerini açıklamış, bu kararın ardında Trump'ın Riyad ziyaretinin olduğu iddia edilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yardımcılarından Hamid Ebu Talebi, Körfez ülkelerindeki diplomatik krizin sorumlusunun Trump olduğunu belirterek, "Olanlar kılıç dansının bir sonucu" diye konuşmuştu.

Diğer yandan Katar, diplomatik ilişkilerin kesilmesi üzerine Körfez ülkelerine uzlaşma mesajı gönderdi.

Reuters ajansının haberine göre Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Körfez'deki komşularına misillemede bulunmayacağını açıkladı.

Es-Sani, 'farklılıkların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği' söyledi.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Kuveyt de itidal mesajı gönderdi.

Öte yandan Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen ülkelerden Mısır, bugün TSİ 07:00'de Katar uçaklarına hava sahasını "ikinci bir emre kadar" kapattı.

Suudi Arabistan ve Bahreyn'in de gün içinde hava sahalarını kapatmaları bekleniyor.

Mısır, Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE, Yemen ve Maldivler ile Libya'nın doğu bölgesindeki hükümet Pazartesi günü Katar ile diplomatik ilişkileri kestiklerini açıklamış, karara gerekçe olarak da "Katar'ın terör örgütlerini desteklemesini" göstermişlerdi.

Bu ülkelerinin Katar uçaklarına hava sahalarını kapatmalarının ardından Katar'dan kalkıp batı yönüne gidecek uçakların, komşu ülkelerin etrafından dolaşması gerekecek.

Katar suçlamaları reddederken ülkenin borsası Pazartesi günü yüzde 7.2 düşüşle kapatmıştı.

Somali hava sahasını kullanan Katar uçaklarının sayısında büyük bir artış yaşandığı belirtiliyor.

Katar'ın başkenti Doha'da bulunan ve bölgenin en büyük hava limanlarından biri olan Hamad Uluslararası Havalimanı ve Qatar Havayolları'nın bu yasaktan etkilenmesi bekleniyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler