HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Türkiye ve Irak Hükümeti'nden petrol anlaşması

Irak hükümeti Türkiye'nin bölgeden petrol alırken sadece Bağdat yönetimini muhatap almayı kabul ettiğini duyurdu. Öte yandan Kürt Rudaw televizyonu, Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) merkezi hükümetin bölgedeki havalimanlarında gözlemci bulundurması için Bağdat'a görüşme teklif ettiğini duyurdu.

Irak hükümeti Türkiye'nin bölgeden petrol alırken sadece Bağdat yönetimini muhatap almayı kabul ettiğini duyurdu.

Başbakan Binali Yıldırım’la telefonda görüşen Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Yıldırım, Irak Kürdistan’ında pazartesi düzenlenen bağımsızlık referandumunun ardından Irak hükümetinin aldığı veya almak istediği tüm kararlara verdiği desteği yineledi.”

Açıklamaya göre petrol ihracatı da yalnızca Irak hükümetiyle sınırlandırılacak. Ankara’nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) ile şu anki petrol ihracatının nasıl devam edeceğine ilişkin ise bilgi verilmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da IKBY referandumunun ardından yaptığı açıklamada, "Kuzey Irak bakalım petrolü hangi kanallarla nereye akıtacak veya nereye satacak? Vana bizde. Vanayı kapattığımız an o iş de bitti" ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Irak Başbakanı Haydar Abadi, IKBY'nin Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının denetimini Cuma gününe kadar merkezi hükümete devretmesini istemişti.

Bağdat hükümeti, aksi halde Kuzey Irak'ın tüm doğrudan uluslararası uçuş bağlantılarını askıya alacağını bildirdi.

Rudaw haberine göre Kürt yönetiminin Ulaştırma Bakanı Mowlud Murad, Kürt yetkililerin "Irak hükümetinin Erbil ve Sülaymaniye uluslararası havalimanlarına gözlemci göndermesi konusunda görüşmeler yapmaya hazır olduğunu" söyledi.

Ayrıntılar geliyor...


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler