HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Türkiye'den ABD'nin YPG hamlesine ilişkin ilk açıklama

Rakka operasyonu öncesi ABD'nin YPG'ye ağır silah yardımına hükümetten ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den geldi. Canikli, ABD'nin YPG'ye silah yardımı için "Kabul edilemez" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 14-15 Mayıs'ta gerçekleştireceği ABD ziyareti öncesi, ABD Savunma bakanlığı'nın YPG'ye silah yardımı yapıldığı iddialarını doğrulaması, oldukça gergin bir atmosfer yarattı.

Son dakika! Türkiye'den ABD'nin YPG hamlesine ilişkin ilk açıklama

ABD'nin YPG'ye ağır silah yardımına hükümetten ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Nuretttin Canikli'den geldi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "YPG'ye silah yardımı kabul edilemez. Böyle bir politika kimseye fayda sağlamaz. ABD, YPG üzerinden terör örgütü PKK'ya her türlü desteği veriyor. Beklentimiz bu hatanın durdurulması" dedi.

PENTAGON AÇIKLAMIŞTI

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump’ın PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye silah verilmesi talimatını onayladığını açıklamıştı. Beyaz Saray, “Güvenlik riskleri konusunda Türkiye’ye güvence veriyoruz” demişti.

Kararın, ABD’de üst düzey temaslarda bulunan Türk heyetinin ziyaretinin ardından verilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta yapacağı ABD ziyareti öncesine denk gelmesi ise dikkat çekmişti.

SALİH MÜSLİM'DEN TÜRKİYE'Yİ KIZDIRACAK AÇIKLAMA: KARAR DOĞAL

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin güçlü itirazlarına rağmen Rakka operasyonu için YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Gücleri'ne (SDG) ağır silahlar verme kararı, Suriyeli Kürtlerce olumlu karşılandı. PYD lideri Salih Müslim, kararı "doğal" olarak niteledi.

Sputnik'e göre, Donald Trump'ın Pentagon'un tavsiyesi üzerine verdiği kararın kamuoyuyla paylaşılması üzerine yaptığı açıklamada kararı beklediklerini belirterek SDG ve "onun parçası olarak savaşan silahlı gruplara silah tedarik etmeleri doğal" sözlerini kullandı

NE OLMUŞTU?

ABD, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan silahlı güçlerden YPG'ye daha ağır silahlar sağlanmasına onay verdi.

Beyaz Saray'dan bir yetkili Reuters haber ajansına verdiği bilgide IŞİD'in kalesi Rakka'ya yönelik operasyon için YPG'ye silah verilmesine Trump yönetiminden onay çıktığını duyurdu.

Suriye Demokratik Güçleri'nin belkemiğini oluşturan YPG'ye sağlanacak silahların listesi açıklanmadı. Ancak Associated Press haber ajansı, 120 milimetrelik havanların, makineli silahların, hafif zırhlı araçların seçenekler arasında

yer alabileceği bilgisini paylaştı. Karadan havaya füzelerin ve topçu silahlarının verilmesinin gündemde olmadığı belirtildi.

Silahların YPG'lilere gönderileceği takvime ilişkin bir bilgi de paylaşılmadı. Ancak Trump yönetimimin silahların en kısa zamanda bölgeye gitmesini istediği aktarılıyor.

PENTAGON'DAN YPG VE TÜRKİYE MESAJI

YPG'ye silah gönderme kararıyla ilgili Pentagon sözcüsü Dana White'tan bir açıklama geldi.

Sözcü White, Rakka'nın IŞİD'ten geri alınmasında zaferi kazanmak için bunun bir "gereklilik" olduğunu söyledi.

Pentagon sözcüsü, "Koalisyon ortağımız Türkiye'nin güvenlik endişelerini anlıyoruz. Türk hükümetine ve halkına, ABD'nin ek güvenlik risklerini önlemeye ve NATO müttefiğini korumaya kararlı olduğunun taahüdünü veriyoruz" dedi.

ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ ÖNCESİ YPG'YE SİLAH ONAYI

YPG'ye silah onayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta ABD'ye yapacağı ziyaret öncesinde geldi.

ABD'ye YPG'ye verdiği destek, Ankara-Washington hattında gerginliğe neden olan konuların başında geliyor.

Türkiye, ABD'nin PKK'nın uzantısı olarak gördüğü YPG'ye askeri destek vermesine karşı çıkıyor.

ABD Savunma Bakanı James Mattis de bugün Savunma Bakanı Fikri Işık ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

YPG konusunun ele alındığı görüşme sonrası James Mattis "Amacımız Rakka'yı almak için Türklerle beraber çalışmak. Bunu nasıl yapacağımızı çözeceğiz" demişti.


En Çok Aranan Haberler