HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Yunanistan'dan darbeci askerler için karar çıktı

Yunanistan darbeci 3 askerin Türkiye'ye iade edilmesine yönelik talebi reddetti. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan darbeci askerler, Türkiye’nin iade talebine ilişkin olarak bugün hakim karşısına çıkarıldı. Yunan mahkemesi geçen yıl yapılan darbe girişimi sırasında Yunanistan'a kaçan sekiz askerden üçünün iadesi için Türkiye'nin yaptığı ikinci talebi de reddetti. Yunan mahkemesi geçen hafta diğer üç asker için ikinci kez yapılan iade talebini de reddetmişti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan 8 darbeciden 3'ü, bugün öğle saatlerinde temyiz mahkemesine çıkarıldı.Geri kalan iki askerin iadesi için Türkiye'nin iade talebin değerlendirmesi ise devam ediyor.

Darbeci askerler arasında Binbaşı Gencay Büyük, Binbaşı Ahmet Güzel, Yüzbaşı Abdullah Yetik, Yüzbaşı Feridun Çoban, Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, Yüzbaşı Uğur Uçan, Başçavuş Bilal Kurugül ve Başçavuş Mesut Fırat bulunuyor.

Mahkeme geçen hafta; 26 Nisan'da gerçekleşen duruşmada, askerlerden 3'ünün iadesine ilişkin talebe ret kararı verirken, Türkiye'nin yeni isteği doğrultusunda geri kalan 5 askerin durumunu 3 Mayıs'taki duruşmada, yani bugün görüşme kararı almıştı.

YUNANİSTAN ASKERLERİ İADE ETMİYOR

Yunanistan Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bu ülkeye helikopterle kaçarak iltica başvurusunda bulunan 8 askerden üçüyle ilgili iade isteğini 26 Nisan'daki duruşmada da geri çevirmişti.

Yunanistan Anayasa Mahkemesi daha önce 8 askerden hiçbirinin adil yargılanamayacakları ve hayatlarının tehlikede olabileceği gerekçesiyle iade edilmemesi gerektiği yönünde karar almıştı.

Türkiye'nin yeni talebi çerçevesinde Atina mahkemesi savcının askerlere yönelik yeni bir kanıt olmadığı yönündeki görüşünü kabul etti.

NELER YAŞANMIŞTI?

Darbeciler, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası askeri bir helikopterle Yunanistan'a kaçmış ve sığınma talebinde bulunmuştu. Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos), ocak ayında bu askerlere yönelik Türkiye'nin iade talebini reddetmişti. Bunun üzerine Türkiye, iki yeni suçlamayla askerlerin iadesini yeniden talep etmişti.


En Çok Aranan Haberler