HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Son kez şansımızı deneyeceğiz' diyen Merkel'e Türkiye'den jet yanıt

İncirlik krizine Türkiye son noktayı koydu... Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi için bastıran koalisyon ortağına yanıt verdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile çözülemeyen İncirlik krizinde son bir "uzlaşma denemesi" yapmak istiyor. Merkel, İncirlik’teki Alman askerlerinin çekilip çekilmeyeceği konusundaki kararı, bu son uzlaşma arayışının ardından almak istediğini açıkladı. Merkel'e Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan jet cevap geldi

Merkel, Ankara ile son bir uzlaşma girişiminde bulunacaklarını söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Almanya’yı sert sözlerle eleştirerek İncirlik Üssü’nün şu anda Alman parlamenterlere açılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Merkel, Berlin'de yaptığı açıklamada Ankara'dan Alman milletvekillerinin İncirlik üssündeki Alman askerleri ziyaret izni çıkması için Dışişleri Bakanı Gabriel'in, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmenin sonucunun beklenmesinden yana görüş bildirdi.

Merkel, karar almak için öncelikle bakanların görüşmesinin beklenmesi gerektiğini ifade etti.

"Parlamenterlere İncirlik'i ziyaret izni verilmesinin şart olduğunun" bir kez daha altını çizen Merkel, "Buna göre gelecek oturum haftalarında, nasıl yola devam edileceğine yönelik karar alacağız" dedi.

ANKARA'DAN NET YANIT

Mevlüt Çavuşoğlu Almanya için şunları söyledi;

Pazartesi günü Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel Türkiye’ye gelecek. Kendisiyle İncirlik meselesini ele alacağız.

İncirlik’i şu anda Alman parlamenterlere açmamız mümkün değil.

Onların kamuoyu baskısı varsa benim de kamuoyu baskım var. Vatandaşlara sorduğunuzda “İncirlik’i hemen kapatın” diyorlar.

Konya’da sıkıntı yok, orası NATO üssü. Oraya gelebilirler. Ama İncirlik benim üssüm.

Bizi tehdit etmesinler, “yok gideriz başka yere gideriz” diye…

BİRLİK PARTİLERİ: ACELECİ DAVRANMAYA GEREK YOK

Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) de İncirlik krizinde "aceleci" davranmaya gerek olmadığı görüşünde. Birlik partileri Federal Meclis'te bu konu acele bir karar alınmasını istemiyor.

Birlik Partileri Federal Meclis Grup Sorumlusu Michael Grosse-Brömer, bugün Berlin'de yaptığı açıklamada "Birlik partilerinin Türkiye ile görüşmelere devam etmek isteyen Dışişleri Bakanı Gabriel'e karşı durmak istemediklerini" söyledi.

Grosse-Brömer, Birlik partilerinin de Ankara'nın ziyaret izni vermek istememesi durumunda, askerlerin İncirlik'ten çekilmesinden yana olduklarını vurguladı, ancak askerlerin çekilmesi yönünde karar çıkarılmasında "aceleye" gerek olmadığını kaydetti. Grosse-Brömer, "Bunu 19 Haziran'daki oturum haftasında da yapmak mümkün" dedi.

YEŞİLLER ASKERLERİN DERHAL ÇEKİLMESİNİ İSTİYOR

Yeşiller Partisi de düğümlenen İncirlik krizinde, Alman askerlerinin en kısa sürede İncirlik üssünden çekilmesini talep ediyor.

Partinin savunma politikaları sözcüsü Agnieszka Brugger Heilbronner Stimme gazetesine yaptığı açıklamada, federal hükümetin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik "ılımlı politikalarının başarısızlıkla sonuçlandığını" belirterek “durmadan Türkiye tarafından gülünç” duruma düşülmemesi uyarısında bulundu.

SPD BASTIRIYOR

Koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar ise Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi için bastırıyor. Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi için ısrar eden koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) konuyu bugün meclis grubunda düzenlenecek oturumda ele alıyor. Alman haber ajansı dpa'nın haberini göre, SPD oturumda Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesini öngören bir karar alacak. Haberde, "SPD'nin meclis grubu içinde böyle bir kararın Türkiye'ye verilmiş açık bir mesaj olacağı konusunda görüş birliği olduğu" da ifade edildi.


En Çok Aranan Haberler